138 schoonmakers in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) bieden vandaag aan de ziekenhuisdirectie een petitie aan, waarin zij vragen om meer loon. “De schoonmakers willen dit jaar óók een loonsverhoging van 10 procent, net als alle andere werknemers in het ziekenhuis,“ zegt Erik Maas van CNV Vakmensen.
“De schoonmakers krijgen er dit jaar in april maar 2,75 procent bij. Dat voelt niet goed, als je naast elkaar aan het werk bent. We vragen van de ziekenhuisdirectie om daar toch iets aan te doen.”
Cao zorg anders dan ziekenhuissalaris
Formeel kan de ziekenhuisdirectie er weinig aan doen, erkent de CNV-bestuurder. De schoonmakers, in dienst van Hago Zorg, vallen namelijk onder de cao voor de schoonmakers. Maas: “Toch vinden we dat het LUMC, als opdrachtgever, een verantwoordelijkheid heeft voor iedereen die in het ziekenhuis aan het werk is. Oók voor de schoonmakers. Maar terwijl alle werknemers in het LUMC er dit jaar 10 procent bij krijgen, moeten de schoonmakers het doen met 2,75 procent. Dat schuurt enorm.”
“We willen dat opdrachtgevers zich bewust zijn van de spanning en onvrede die dit op de werkvloer geeft. En dat ze ook bereid zijn om daar wat mee te doen. Daarom bieden we deze petitie aan de directie aan,” aldus Erik Maas.
CNV wil aanvullende afspraak
Achter de schermen is CNV Vakmensen al maandenlang in gesprek met de werkgevers in de schoonmaak (Schoonmakend Nederland), zegt Maas: “Toen we de schoonmaak-cao afspraken, in december 2021, vonden we dat we een mooi akkoord hadden. In 2,5 jaar tijd zouden de lonen in totaal omhoog gaan met 7,65 procent. Maar we weten allemaal wat er sinds die tijd is gebeurd. De loonsverhoging die we toen afspraken, is bij lange na niet toereikend om de inflatie bij te benen. We willen dus graag een aanvullende afspraak. Maar tot nu toe zijn de werkgevers daar niet toe bereid.”
Verschil in loonsverhoging is te groot
De schoonmakers worden gemangeld door lopende contracten, vindt Maas. “Opdrachtgevers zoals het LUMC sluiten contracten met schoonmaakbedrijven. Die schoonmaakbedrijven verschuilen zich vervolgens achter die lopende contracten, waardoor ze niks extra’s kunnen of willen doen. Wat je daardoor nu in ziekenhuizen ziet, zijn enorme en onacceptabele verschillen in loonsverhogingen. Dat geeft steeds meer scheve gezichten. Het ziekenhuis zou zuinig moeten zijn op de schoonmakers, die in het ziekenhuis echt onmisbaar zijn.”
Bron: CNV Vakmensen