Wat gaat er gebeuren met de prijsindexatie van de schoonmaak in 2023? Als gevolg van de reeds gemaakte cao afspraken en daarmee de ontwikkeling van de sociale lasten enerzijds en anderzijds de inflatie en de arbeidsmarktkrapte maakt het voor menig schoonmaakbedrijf lastig om de vertaalslag naar de benodigde prijsaanpassing te kwantificeren. Dus maakte de redactie van Clean Totaal een rondje langs de velden om -anoniem- te inventariseren wat de bandbreedte is aan de te verwachten percentages qua prijsstijging.
Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal
Verschillen prijsindexatie per bedrijfsgrootte en regio
Uit de inventarisatie komt een duidelijk beeld naar voren dat de arbeidskrapte, naast de inflatie, een behoorlijke impact op de prijsvorming heeft. Afhankelijk van de regio en bedrijfsgrootte is er een verschil in zwaarte in hoeverre dit bij de prijsaanpassing meeweegt. Een kleiner (regionaal) bedrijf werkt naar alle waarschijnlijkheid met meer vaste medewerkers dan de grotere (landelijke) bedrijven. Daarnaast bestaat er een verschil per provincie qua ernst van de arbeidskrapte. Voorts spelen verschillen in segmenten een rol. Dergelijke aspecten hebben uiteraard invloed op de kosten van het schoonmaakbedrijf en in het verlengde hiervan op de benodigde prijsaanpassing.
Diverse deelnemende bedrijven aan onze inventarisatie noemen een bandbreedte qua verhoging, andere bedrijven noemen een vast percentage. Sommige bedrijven maken een splitsing tussen de kostenaanpassing schoonmaak en de kostenaanpassing qua levering van sanitaire benodigdheden. Opvallend is voorts dat juist enkele landelijk opererende schoonmaakbedrijven klaarblijkelijk de kaart tegen de borst willen houden en niet hebben mee gewerkt aan deze inventarisatie. Desalniettemin ontvingen wij voldoende reacties om hieruit een gewogen gemiddelde te trekken.
En het gewogen gemiddeld percentage wordt?
De door de deelnemers aan de inventarisatie genoemde percentages lopen uiteen van 5 procent tot maximaal 12 procent. Deze twee percentages zijn echter de uitzonderingen. Als rode draad wordt het percentage van om en nabij de 7 procent genoemd. Wij komen in onze inventarisatie als gewogen gemiddelde – mede gelet op sommige bandbreedtes – uit op tussen een prijsindicatie van 7.4 à 7.9 procent voor 2023.
Hierbij dienen we nog wel aan te tekenen dat als de bonden erin slagen de cao eerder open te breken, en er sprake is van een verdere stijging van de cao lonen, het percentage prijsaanpassing uiteraard verder stijgt.
Daarnaast zal er zodra de arbeidskrapte ten einde komt feitelijk sprake moeten zijn van een reductie op de prijsvorming! Het thans in verband met arbeidskrapte extra ingerekende percentage zal dan terug kunnen vloeien richting de opdrachtgevers.
Maar tja, het bekende kwartje van Kok is ook nimmer terug gekomen…