Bedrijven met meer dan 100 medewerkers zijn vanaf 1 juli 2023 verplicht om jaarlijks het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van hun werknemers te rapporteren. Met deze verplichte registratie wil de Rijksoverheid de CO2-uitstoot verminderen.
Verplichte registratie halverwege 2023
De nieuwe wetgeving is nog niet definitief maar wordt naar verwachting ingevoerd per 1 juli 2023. Werkgevers met meer dan 100 personeelsleden moeten dan jaarlijkse rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van de medewerkers. Dit gaat bijvoorbeeld om het aantal gereisde autokilometers, uitgesplitst naar soort brandstof.
CO2-uitstoot verminderen
De overheid wil de CO2-uitstoot verminderen. Dat kan door minder kilometers te maken of meer gebruik te maken van fiets, OV of elektrisch vervoer. Werkgevers hoeven geen verslag uit te brengen over de echte uitstoot van uitlaatgassen. Werkgevers spelen een grote rol in het terugdringen van de CO2-uitstoot omdat meer dan de helft van de kilometers werkgerelateerd is.
Belangrijkste punten
Schoonmakend Nederland heeft een overzicht gepubliceerd met de belangrijkste punten op een rij:
- De rapportageplicht geldt voor alle werkgerelateerde kilometers, zowel woon-werkverkeer als zakelijke reizen.
- In de rapportage staat welk type voervoersmiddel, het brandstoftype en het aantal kilometers.
- Deadline voor de 1e rapportage: 1 juli 2024. Dat betekent dat er vanaf 1 juli 2023 gemeten wordt.
- De overheid berekent de CO2-uitstoot. Ieder jaar ontvangt het bedrijf een rapport met inzicht in en feedback op de totale CO2-uitstoot.
De brancheorganisatie laat weten dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in gesprek gaat met werkgeversorganisaties, waaronder Schoonmakend Nederland, om e uitvoering van de regeling te bespreken en te finetunen.
Open conferentie over verplichte registratie
Schoonmakend Nederland organiseert in januari een open conferentie over de inhoud van de regeling en de gevolgen voor de administratie en de medewerkers van schoonmaakbedrijven. Als tip geeft de brancheorganisatie om alvast te vragen aan de (HR) softwareleverancier of en welke voorbereidingen zij treffen om persoonsmobiliteit bij te kunnen houden en rapporteren.
Bron: KVK en Schoonmakend Nederland