Plastic, het is fantastisch. Het heeft vele voordelen en is geschikt voor ontzettend veel toepassingen. Toch is er een keerzijde aan dit “fantastische” product. Plastic brengt namelijk serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee en is zelfs al in onze bloedbaan gevonden. Ook in de schoonmaakbranche wordt veel plastic gebruikt en verbruikt. We maken er zelfs mee schoon en de gevolgen hiervan zijn groter dan we denken. De schoonmaak moet schoner, dacht Pim Hilgerdenaar. Daarom lanceert Crohill met Schoner Schoon de meest duurzame schoonmaakmethode op de markt. Hierin werken ze samen met de Plastic Soup Foundation die hun producten heeft gecheckt en goedgekeurd.
Crohill gaat met ‘Schoner Schoon’ voor een schonere schoonmaak
Schoner Schoon, het bekt in ieder geval al lekker. Het bestaat uit doeken, moppen en reinigingsmiddelen in tabletvorm met Ecolabel als enige in Europa. De hoeveelheid plastic is tot een absoluut minimum gereduceerd. Feitelijk is het enige plastic dat deze methode bevat, de zakjes waarin de reinigingstabs worden geleverd. De doeken en moppen zijn gemaakt van bamboe en leveren gegarandeerd hetzelfde resultaat als de huidige reinigingsmiddelen en hulpmaterialen die Crohill verkoopt.
‘Schonere’ schoonmaakbranche
“Makkelijk was het zeker niet om een concept te introduceren dat nagenoeg geen plastic bevat. Het was een lang proces. Maar we zijn ontzettend trots dat we hiermee iets hebben waardoor we daadwerkelijk bijdragen aan een schonere schoonmaakbranche”, aldus Hilgerdenaar enthousiast. “Met Schoner Schoon poetsen we plasticvrij het imago van de schoonmaak op.”
Aangejaagd door onderzoek van onder andere de Universiteit Utrecht en Wageningen University besloot Hilgerdenaar om contact te zoeken met de Plastic Soup Foundation. Enerzijds om hen bij hun missie te ondersteunen en anderzijds om het nieuwe concept onafhankelijk te laten toetsen. En dus gingen alle productinformatiebladen, moppen, doeken en tabletten door de mangel. Hilgerdenaar: “Alle recepten moesten worden vrijgegeven, net als de volledige samenstelling van de moppen en de doeken. Bij onze fabrikanten hebben we soms hemel en aarde moeten bewegen, maar uiteindelijk waren ook zij bereid om mee te werken. Dat was spannend voor ons, want wij wisten niet of het zou lukken. Uiteindelijk kregen we de goedkeuring van de Plastic Soup Foundation met de sterke wens dat wij niet stoppen met ontwikkelen.”
Microplastics
Microplastics zijn een groot probleem. “Uit onderzoek blijkt dat microplastic onder andere wordt opgenomen door wortels van gewassen, vissen het eten en wij de vis en het is zelfs al aangetoond dat het via de baarmoeder aan foetussen wordt doorgegeven. De enige manier om dit te voorkomen is om de hoeveelheid plastic in ons dagelijks gebruik gigantisch te reduceren. Veel mensen denken dat recycling de oplossing is. Helaas is dit niet zo omdat slechts acht procent van al het ingezamelde plastic geschikt is voor recycling. De rest wordt verbrand, of nog erger verdwijnt in de zee.”
Bij het ontwikkelingsproces van Schoner Schoon is daarom heel bewust rekening gehouden met het uitbannen van plastic. “We hebben de hoeveelheid plastic drastisch teruggebracht en de moppen zo doorontwikkeld dat zij maximaal drie procent van hun gewicht kwijtraken gedurende een jaar door intensief gebruik.” De bamboe vezels lossen op in tegenstelling tot de plastic vezels in microvezel moppen. Een niet te onderschatten feit is dat de reinigingsmiddelen in tabletvorm niet alleen minder plastic verpakking nodig hebben maar ook overdosering voorkomen. De tabletten zelf bevatten geen microplastics.
Plastic Soup Foundation
Crohill is na een streng traject één van de partners van de Plastic Soup Foundation geworden. Daarmee schaart het zich in een selecte club van ondernemingen die de non-profit organisatie een warm hart toedragen. “Voor maximaal tien jaar, want dan moet het niet meer nodig zijn dat we bestaan”, vertelt Milou de Ruig van de Plastic Soup Foundation. “Wij proberen sinds 2011 awareness te creëren voor het gigantische probleem dat plastic heet en willen een oplossing vinden voor het stoppen van plastic vervuiling. Dat moeten we aanpakken bij de bron. Dat doen we door te lobbyen, actief te zijn in politiek en te pleiten voor wet- en regelgeving. Sinds onlangs bekend geworden is dat zelfs het menselijk bloed plastic deeltjes bevat, moge duidelijk zijn dat het nu tijd is voor actie.”
Hernieuwbare grondstoffen
Hilgerdenaar ziet het als zijn persoonlijke missie om een verschil te maken in de schoonmaaksector. Al jaren volgt hij de ontwikkelingen in de sector op de voet en met enig regelmaat laat hij kritisch horen wat hij ervan vindt. Zo stelt hij dat microvezel vaak als groen werd bestempeld en dat stoorde hem. “Het is een prima oplossing maar tot nu toe geen duurzame oplossing. Samen met onze fabrikant is het nu eindelijk gelukt om een doek te ontwikkelen die even goed is als de traditionele evenknie en dat is technisch nagenoeg onmogelijk om te doen en toch is het ons gelukt. Onze doeken zijn gemaakt van bamboe en katoen, beide hernieuwbare grondstoffen. Het enige nylon dat we gebruiken is voor de stiksels, vanuit pure noodzaak om de duurzaamheid van de doeken te waarborgen.”
“Het ontwikkelingstraject voor de moppen duurde twee jaar”
Gespleten bamboe versus gespleten polyester
Synthetisch microvezel heeft zich in de loop der jaren bewezen als hét reinigingsmateriaal bij manuele reiniging. Hilgerdenaar: “In onze nieuwe doek maken we gebruik van gespleten bamboe. Het was een heel gepuzzel om de juiste moppen te ontwikkelen. Niet voor niets kostte het ontwikkelingstraject twee jaar. De moppen in ons nieuwe concept gaan minimaal tussen de 400 en 700 wasbeurten mee tegenover 150 wasbeurten van microvezel moppen. Ze zijn qua levensduur dus beter als de microvezel moppen en dragen tevens op die manier bij aan duurzaamheid. De levensduur van de moppen kan gecontroleerd worden door de productiecode die zich op iedere mop en doek bevindt.”
Hoeveelheid plastic terugdringen
Milou de Ruig van de Plastic Soup Foundation juicht de inspanningen van Crohill van harte toe en wijst erop dat het noodzakelijk is om producten en verpakkingen met zo min mogelijk plastic te vervaardigen. “Waar we mee moeten beginnen is het voorkomen van single-use plastic. Soms is het helaas nog noodzakelijk, maar heel vaak zijn er ook goede alternatieven te vinden voor plastic. Wat ook veel mensen niet weten is dat reinigingsmiddelen microplastics bevatten. Mijn oproep luidt om te kiezen voor plasticvrije producten. Het enige lastige hierbij is dat je de fabrikant op zijn of haar blauwe ogen moet geloven, want je kunt het niet controleren.” In tegenstelling tot bijvoorbeeld cosmetica hoeven reinigingsmiddelenproducenten hun ingrediëntenlijst niet op te geven.
De reinigingstabs in het concept Schoner Schoon zijn afgestemd op één flacon zodat overdosering wordt voorkomen. Bovendien kan enorm op transport worden bespaard omdat de verpakkingen potentieel via de post verstuurd kunnen worden. Het mes snijdt aan meerdere kanten. Aan de ene kant is er de besparing op een enorme hoeveelheid plastic, aan de andere kant wordt ook de CO2 uitstoot gereduceerd.
Niet alleen CO2 is het probleem, ook plastic
“Wereldwijd worden enorme inspanningen geleverd om de CO2 uitstoot te reduceren, maar tegelijkertijd wordt er alleen maar meer plastic geproduceerd. Als de trend van nu zich blijft voortzetten, is in 2050 maar liefst vijftien procent van de CO2 uitstoot uit plasticproductie afkomstig. Het is dus absoluut noodzakelijk dat we de hoeveelheid plastic verminderen. En juist daarom zijn wij zo trots op Schoner Schoon. Het is weer een stap naar een duurzamere schoonmaakbranche. We kunnen niet wegkijken, uiteindelijk moeten we allemaal van het plastic af.”
Dankzij Schoner Schoon kan de schoonmaakbranche volgens Crohill het goede voorbeeld laten zien.