Over minder dan 100 dagen opent RAI Amsterdam haar deuren weer voor het summum van de internationale schoonmaak. Na vier jaar afwezigheid keert Interclean terug in Amsterdam. Clean Totaal blikt alvast vooruit met nieuwbakken directeur Robert Stelling.
Op de foto: oud- en huidig directeur van Interclean Rob den Hertog en Robert Stelling
Het waren roerige jaren voor de Interclean organisatie. Vanzelfsprekend waren het onzekere en stressvolle tijden doordat de wereld nagenoeg volledig op slot ging tijdens de eerste coronagolf en daarna wisselend geopend was. Hoe anders is dat nu. De omikron variant zorgt ervoor dat de samenleving steeds meer opent. Stelling kijkt dan ook zeer positief vooruit naar mei. “Als het afhangt van de maatregelen, kunnen we de Interclean morgen al organiseren.”
Geen twijfel
Je zou bijna zeggen dat Stelling de verkeerde achternaam is voor de opvolger van Robert den Hertog. Stellig en zonder twijfel geeft hij antwoord op de vragen die hem worden gesteld. Bovendien ook vol vertrouwen. “Je vraagt me of we enigszins enthousiast zijn? Dan druk je het wel heel erg mild uit. Dat de Interclean doorgaat, daar is geen twijfel over mogelijk. De beurs kan verantwoord en veilig georganiseerd worden. Bovendien worden wereldwijd coronamaatregelen versoepeld of opgeheven. Over drie maanden ziet het er nog beter uit. Bezoekers zullen zien dat een groot deel van de bekende namen aanwezig is en kunnen ontspannen, in een ongedwongen setting netwerken en zakendoen. Dat hebben we al laten zien in de maanden september tot en met november van het afgelopen jaar toen de RAI verschillende grote beurzen heeft georganiseerd.”
Reorganisatie had geen gevolgen voor Interclean
In 2020 vond er een reorganisatie plaats bij RAI Amsterdam. Deze was nodig om de evenementenlocatie ‘fit for future’ te maken. Stelling: “Het geluk dat wij hebben is dat de eigen titels als de Interclean en de Horecava de basis zijn voor de RAI, daar hebben dus geen veranderingen plaatsgevonden. Het team, waarvan men [exposanten red.] gewend is om mee te werken, dat is niet veranderd. Er is alleen sprake geweest van natuurlijk verloop. Die vacatures zijn inmiddels ingevuld.”
Bezoekerswerving Interclean op stoom
Het is sinds een aantal dagen mogelijk om je als bezoeker te registreren voor Interclean Amsterdam. Net als voorgaande jaren zijn de tickets in de voorregistratie gratis. Op dit moment hebben er al bezoekers geregistreerd uit meer dan 110 verschillende landen. “Ik verwacht dan ook dat er, met uitzondering van een paar landen zoals China, waar de reisrestricties zeer streng zijn, veel hoogkwalitatieve bezoekers zullen zijn. Zo bemerken wij een enorme reislust van verschillende organisaties in Azië. Bezoekers uit bijvoorbeeld Zuid-Korea komen gewoon, zij hebben in het afgelopen najaar al diverse beurzen in de RAI bezocht. We zijn in gesprek met een grote delegatie uit Singapore. Als er al landen afzeggen, dan zal dit met name China zijn waar we dan een aantal bezoekers en exposanten van zullen missen”, aldus Stelling.
Artikel gaat verder onder afbeelding.
Zijn verwachting is dat het bezoekersaantal niet teleur zal stellen. “We hebben ervaring op kunnen doen met de beurzen die we voor de laatste lockdown hebben georganiseerd. Daar zag je dat een deel van de bezoekers er om verschillende redenen voor koos niet te komen. Aan de andere kan heb je heel veel mensen die juist nú wel willen komen, nadat het zo lang niet mogelijk is geweest om elkaar persoonlijk te ontmoeten Het zal elkaar dus uitbalanceren. Maar de mensen die komen, dat zijn bezoekers die wij en de exposanten graag ontvangen. Zij zoeken oplossingen voor specifieke problemen of komen om te netwerken.” Zoals uw redacteur graag beknopt samenvat: De pennengraaiers blijven thuis.
Online platform blijft bestaan
Omdat de grootste schoonmaakbeurs ter wereld in 2020 niet kon doorgaan, is gezocht naar alternatieven. In november van dat jaar werd daarom voor het eerst in de geschiedenis van Interclean een online event georganiseerd. Het platform wat daarvoor ontwikkeld werd, Clean Connect, komt ook dit jaar terug. Stelling: “We zetten dit platform op twee manieren in. Enerzijds bieden we bezoekers en exposanten die aanwezig zijn een verrijkte beurservaring. Bezoekers die niet kunnen komen, kunnen via het platform toch een deel van de beurs meemaken. Ook hopen we een groep te bereiken die we normaal niet bereiken. Voor exposanten is Clean Connect een waardevolle tool om op voorhand al in contact te komen met de mensen waarmee ze in contact willen komen.”
Clean Connect bestaat uit drie onderdelen: Er is een matchmaking tool, het biedt een uitgebreide digitale catalogus met het volledige beursprogramma, alle innovaties en het exposantenoverzicht en een gedeelte van het (kennis)programma wordt via het platform uitgezonden. Met verschillende talkshows, terugblikken en keynote speakers. De matchmaking tool testte wij al in 2020 en werkt uitstekend, al ben je wel afhankelijk van de andere partij. Zo overkwam het Clean Totaal meer dan eens dat de afspraak niet doorging omdat de partij aan de andere kant van het scherm op het overeengekomen moment niet aanwezig was. Dit jaar hoopt Interclean het vooral in te zetten om live ontmoetingen tijdens de beurs, voorafgaand aan de beurs al te plannen.
Stelling: “Stel je voor dat je een facilitair manager bent van een winkelcentrum in Nederland en je bent benieuwd hoe men in andere landen omgaat met de aanpak van corona en het bieden van een schone en veilige winkelomgeving. Via de tool kun je op zoek naar Duitse, Franse of bijvoorbeeld Engelse facilitair managers om een meeting te plannen op de beurs. Zo kun je van elkaar leren.”
Interclean: ‘ouderwets’ vertrouwd
Stelling benadrukt dat Interclean dit jaar ‘gewoon’ weer Interclean is. Ouderwets vertrouwd, zo omschrijven wij dat graag. De thema’s voor de beurseditie van dit jaar zijn open deuren. Het hoofdthema is innovatie en de subthema’s zijn digitalisering, duurzaamheid en hoe schoonmaak een bijdrage levert aan een schone en veilige werk- en leefomgeving. Natuurlijk vind je op Interclean alle trends en innovaties van het moment. Als je een oplossing voor een schoonmaakprobleem niet op de Interclean kunt vinden, dan bestaat het simpelweg nog niet.
Interclean Amsterdam 2022 vindt plaats van 10 tot en met 13 mei 2022. Kaarten zijn gratis verkrijgbaar via deze link. Clean Totaal doet uitgebreid verslag van de grootste schoonmaakbeurs ter wereld via ons online platform, social media en het vakblad. Nog geen abonnee? Abonneer u hier!