In nieuwe collectieve arbeidsovereenkomsten is de afgelopen maand een gemiddelde loonstijging afgesproken van 2,4 procent. Dat is de hoogste loonstijging sinds de coronapandemie en de coronamaatregelen een rol spelen in het arbeidsvoorwaardenoverleg. Dat meldt AWVN.
Analyse: grote verschillen tussen sectoren
De in september gemaakte loonafspraken zijn in lijn met het totale beeld van de afspraken van 2021. Dat kenmerkt zich door grote verschillen tussen de verschillende economische sectoren. Daarbij worden de hoogste loonafspraken gemaakt in sectoren waar de vooruitzichten het gunstigst zijn en waar het ook tijdens de coronacrisis relatief goed ging. Dit zijn bijvoorbeeld industriële sectoren en de groothandel. Daartegenover staan sectoren die het bedrijfseconomisch erg moeilijk hebben, zoals de horeca en de cultuursector, inclusief de evenementensector.
In totaal zijn er dit jaar 232 cao’s afgesloten, het jaargemiddelde van de loonafspraken staat vooralsnog op 1,9 procent. Zo meldt de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers. Achter het jaargemiddelde schuilt wel een grote variatie aan afspraken. De meest gemaakte loonstijging in 2021 is 2,0 procent. Die komt 34 keer voor. Er werd 28 keer 2,5 procent afgesproken en eveneens 28 keer 0 procent.
CAO onderhandelingen schoonmaak
De wensen van de vakbonden in de schoonmaaksector liggen een stuk hoger dan de reeds afgesloten cao’s. CNV pleit bij een cao met de looptijd van twee jaar voor een jaarlijkse stijging van 5 procent. FNV wil een minimumloon van 14 euro per uur. Dit is volgens hen het minimale uurloon waarmee voldoende bestaanszekerheid is op te bouwen.