Eén van de eerste dingen die werkgevers moeten doen bij een ziekmelding is het inschakelen van de bedrijfsarts. Het consult bij de bedrijfsarts was vóór corona vaak een fysiek consult. Vanwege corona vindt dit consult nu meestal telefonisch plaats. In deze afspraak wordt de werknemer gevraagd naar zijn/haar klachten. Op basis van dit gesprek bepaalt de bedrijfsarts of er sprake is van arbeidsongeschiktheid en wat eventueel de mogelijkheden zijn om weer te gaan werken. Logischerwijs is het bij een telefonisch consult makkelijker om klachten erger voor te stellen dan ze zijn. Dat kwam de werknemer in deze zaak duur te staan.
Geschreven door mr. Alain Hardy van The Legal Company.
Wat was de situatie?
Werkneemster is voor onbepaalde tijd in dienst bij werkgever. Op 11 januari 2021 valt werkneemster uit vanwege knieklachten. Werkneemster heeft enige tijd daarna een telefonisch consult met de bedrijfsarts. De bedrijfsarts adviseert om vanaf 1 februari 2021 weer rustig te gaan beginnen. Werkneemster is het hier niet mee eens, omdat ze naar eigen zeggen daartoe nog niet in staat is. Op 10 februari volgt nog een telefonisch consult met de bedrijfsarts, waarna de arts oordeelt dat er medisch gezien geen bezwaren zijn voor werkneemster om te beginnen met de re-integratie.
De werkgever vraagt naar aanleiding van het bericht over dit consult aan werkneemster wat zij zoal doet de hele dag. Hierop geeft werkneemster aan niks te kunnen, mede vanwege haar medicijngebruik. Werkgever gelooft werkneemster en besluit geen actie te ondernemen.
Bingo!
Echter, enkele weken later komt werkgever er achter dat werkneemster in werkelijkheid druk bezig is met het verkopen van schoonheidsproducten vanuit huis. Het blijkt dat werkneemster zelfs bingo’s op Facebook presenteerde om deze producten aan de man te brengen. Naar aanleiding daarvan nodigt werkgever de werkneemster uit voor een gesprek, maar zij slaat deze uitnodiging af, vanwege haar medicijngebruik. Werkgever vindt het mooi geweest en besluit werkneemster te ontslaan op staande voet.
Ontslag op staande voet
Een arbeidsovereenkomst kan per direct (zonder opzegtermijn) worden opgezegd als er sprake is van een dringende reden. Als de dringende reden ook ‘ernstig verwijtbaar handelen’ (of nalaten) van de werknemer inhoudt, dan hoeft de werkgever ook geen transitievergoeding te betalen. Over het algemeen is er niet snel sprake van een situatie die ontslag op staande voet rechtvaardigt. Werkgevers dienen er dus terughoudend mee te zijn en altijd vooraf advies in te winnen bij een juridisch expert.
Oordeel van de rechter
In dit geval vindt de rechter dat de situatie wel voldoende reden geeft om werkneemster op staande voet te ontslaan. Werkgever heeft als bewijsmateriaal vier filmpjes van de bingo’s in het proces gebracht. De rechter kan hieruit niks anders opmaken dan dat zij veel vitaler overkomt dan dat zij had geschetst tegenover de werkgever en de bedrijfsarts. Werkneemster zei namelijk dat ze zwaar onder de medicijnen zat en in feite tot niets in staat was, behalve het overgrote deel van de dag versuft op de bank (of op bed) liggen. De kantonrechter acht het dan ook bewezen dat werkneemster tegenover werkgever en de bedrijfsarts bewust een veel negatiever beeld heeft geschetst over haar belastbaarheid. De kantonrechter vindt dit extra kwalijk omdat werkneemster misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat haar is gegeven door alleen telefonisch te spreken met de bedrijfsarts en werkgever. Dat vertrouwen is volgens de kantonrechter ernstig beschaamd. Al met al geeft de situatie voldoende aanleiding voor een ontslag op staande voet.
Vragen of advies?
De ondernemingsjuristen van The Legal Company zijn gespecialiseerd in het arbeidsrecht voor de schoonmaakbranche. Heeft u vragen over het voorgaande, advies of ondersteuning nodig? Neem dan contact met ons op door te mailen naar info@thelegalcompany.nl, te bellen naar 020-3450152 of ons contactformulier in te vullen. We bellen of mailen u dan binnen 24 uur terug.
Wilt u voortaan direct op de hoogte zijn van relevante juridische ontwikkelingen voor de schoonmaakbranche? Schrijft u zich dan in voor onze maandelijkse Legal Cleaning Alert nieuwsbrief.