In april van dit jaar startte CSU met het visualiseren van haar arbeidsovereenkomsten. Inmiddels zijn er collega’s die ermee aan de slag zijn gegaan tijdens een zogenoemde testfase. Om uit te zoeken of de nieuwe contracten zowel duidelijk als begrijpelijk zijn.
Visuele arbeidsovereenkomst is beter begrijpelijk
Samen met Visual Contracts maakt CSU de contracten duidelijker voor medewerkers, ongeacht afkomst of taalniveau. Deze contracten hebben veel tekeningen en weinig woorden. De tips van de schoonmaakcollega’s moeten eraan bijdragen dat de visuele contracten voor iedereen op de werkvloer bij CSU te begrijpen zijn.
Sinds 2020 is CSU gestart met het ontwerptraject. Momenteel wordt met schoonmaakmedewerkers onderzocht hoe de effectiviteit verbeterd kan worden. Rayonmanager Danny de Graaf vroeg aan medewerker Monique Kars of het visuele contract in de smaak valt.
Verhelderend
Kars heeft dyslexie, daardoor leest zij soms een ander woord dan er echt staat. “Dat is onhandig bij contracten. Je kunt dan tekenen voor iets dat je niet wil. Onbewust dus. Daarom leest mijn man de contracten voor me. Gewoon, voor de zekerheid. Vroeger hielp mijn vader me bij een ingewikkelde tekst.” Ze stelt dat de nieuwe contractvorm verhelderend werkt: “Veel plaatjes, weinig tekst. Die tekstjes zijn een kleine herhaling van het plaatje. Dat maakt het heel overzichtelijk.”
Kars zou de nieuwe overeenkomst zo tekenen, volgens haar is het nieuwe contract namelijk heel duidelijk. “Niet alleen voor mij, maar ik denk ook voor collega’s die geen of beperkt Nederlands spreken. Ik zou in ieder geval zo tekenen.”