Uit de cijfers van het in april door UWV gepubliceerde Schoonmaak Barometer Arbeidsmarkt blijkt dat er in 2020 (tussen februari en december) 10.700 schoonmaakbanen verloren zijn gegaan. De werkgelegenheid in de schoonmaak sector kromp met 8,4 procent, waardoor de schoonmaak door UWV als een van de grootste krimpsectoren betitteld wordt.
Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal
Op de afbeelding: Ontwikkeling van het aantal schoonmaakvacatures in de afgelopen drie jaar – © CBS
Forse krimp, maar gemiddeld beroep op NOW
De voornaamste krimp ontstond in de categorie uitzend- en oproepkrachten (22%) gevolgd door schoonmakers met een tijdelijk contract (11%). Het aantal schoonmakers welke gedurende periode februari 2020-2021 in de ww terecht kwam bedraagt 27%.Het percentage over de totale landelijke arbeidsmarkt is 20%.
Ondanks de hoger dan gemiddelde banenkrimp in de schoonmaaksector maken schoonmaakbedrijven niet vaker gebruik van de loonsubsidieregeling vanuit de overheid (NOW) dan gemiddeld. Het geschatte aandeel banen dat is ondersteund door de NOW is 16% (NOW-1), 7% (NOW-2) en 6% (NOW-3). Deze aandelen komen overeen met de gemiddeldes over alle sectoren.
Ieder nadeel heeft zijn voordeel
Voor het uitbreken van de Covid-19 pandemie kampte onder andere de schoonmaaksector met een tekort aan personeel. Dit issue lijkt door het dalen van het aantal vacatures en de banenkrimp vooralsnog opgelost te zijn. In het rapport spreekt UWV over een daling aan personeelstekort van 50% naar 25%. Het aantal vacatures in de schoonmaak daalde in 2020 met 29%. Er is derhalve een betere balans tussen vraag en aanbod ontstaan.
Prognose: eerst stijging aantal uren, daarna aantal banen
Het recent verschenen UWV-rapport Herstel van de arbeidsmarkt in de loop van 2021 en 2022 maakt duidelijk dat de impact van de pandemie zich voorlopig nog laat voelen op de arbeidsmarkt. Ook in 2021 zal er naar verwachting nog sprake zijn van een banenkrimp. Voor de schoonmaak betreft dit volgens UWV 12.000 banen. Het UWV verwacht dat in de meeste sectoren eerst het aantal werkuren per werknemer in 2021 met 2% zal stijgen. Dit na een daling met 3,4% in 2020. Mogelijk ergens in 2022 zal naar verwachting het aantal banen gemiddeld met 1.3% groeien. Maar ook dan zal het aantal banen in 2022 nog niet terug zijn op het niveau van voor de crisis.
Kansen & bedreigingen
Voor de schoonmaaksector staat de banengroei in 2022 -volgens de prognose van UWV- vooralsnog op 0%. Er zijn namelijk zowel kansen als bedreigingen voor de schoonmaaksector.
Als gevolg van de Covid-19 pandemie is er binnen de schoonmaaksector meer oog ontstaan voor hygiëne & desinfectie maatregelen. Dit zal voorlopig wel voortduren. Het is nog moeilijk te voorspellen van welke invloed dit is op het aantal extra schoonmaakuren (banen) uit te drukken. Maar kansen biedt dit zeker. Ook komt het reis/evenementen/leisure & pleasure segment langzaam maar zeker weer op gang. Hier staat tegenover dat als de trend van het hybride werken zich hard doorzet dit zeker zijn invloed zal hebben op de schoonmaakbranche.
Specialiseren biedt perspectief
Het UWV stelt dat het zich specialiseren in een specifieke schoonmaakbaan zijn vruchten zal afwerpen. Zij noemt onder andere banen als glazenwasser, ongediertebestrijder of schoonmaker bij calamiteiten.
Maar hoe we het wenden of keren, veel is afhankelijk van de ontwikkelingen met betrekking tot de virussen. Laten we oprecht hopen hiervan in de toekomst verschoond te blijven!