Glazenwassers worden vanaf heden niet meer gecontroleerd op het maximum aantal te reinigen vierkante meters maar op aantal uren per dag. Inspectie SZW kan bij een controle vragen naar een tijdsregistratie. Om glazenwassers te helpen, heeft Schoonmaken Nederland de Wassteel timer app ontwikkeld.
Tot voor kort mochten medewerkers die onder de cao schoonmaak- en glazenwassersbranche vielen een bepaald aantal vierkante meters per dag reinigen. Dit is veranderd naar een maximaal aantal uren per dag. Is de werkhoogte tussen de 3,5 en 7 meter hoogte? Dan is de maximale werktijd vier uur per dag. Is de hoogte tussen de 7 en 13,5 meter? Dan mag er maximaal twee uur per dag mee gewerkt worden. Overigens is een combinatie tussen de uren mogelijk. Zoals twee uur tot een hoogte van 7 meter en één uur boven de 7 meter. In dat geval tellen de uren boven de 7 metergrens dubbel.
Lees ook: Regelgeving telescopische glasbewassing op de schop voor cao-medewerkers
Wassteel timer app
In de Wassteel timer app app registreer je de gewerkte uren per dag. Je selecteert de hoogte waarop je werkt (tussen de 3,5 en 7 meter of tussen 7 en 13,5 meter). Vervolgens start je de timer en zet je deze uit, zodra je klaar bent. Je kunt zo vaak van hoogte wisselen als je wilt. Om je eraan te herinneren dat de timer nog loopt, kun je reminders instellen. Aan het einde van de dag worden de gegevens gewist.
De app is te downloaden in de App Store of de Play Store
Regelgeving creëert ongelijkheid?
Dat er regels zijn om ervoor te zorgen dat werknemers in de sector veilig het pensioen halen, dat vindt over het algemeen niemand een probleem. Echter zorgt de huidige wet- en regelgeving wel voor een verschil tussen medewerkers die onder de cao vallen en zzp-ers.
Paul Raatgever, directeur van Proper Groep, laat via Linkedin duidelijk weten het niet eens te zijn met het beleid van Schoonmakend Nederland: “De regels, beperking in tijdsduur & een maximaal m2 voor werken met de wassteel zorgen al jaren voor oneerlijke concurrentie en ongelijkheid in de branche! De touwtjes worden nu strakker aangetrokken door Schoonmakend Nederland samen met de SZW. Bedrijven met personeel worden verder beperkt in het uitoefenen van hun werk, immers moet het personeel nu ook tijd- en m2 registraties bij gaan houden als zij werken met de wassteel.”
Hij vervolgt: “Bij overtreding (te veel uren of teveel m2 wassen) kan de werkgever beboet worden door de SZW. ZZP’ers die exact hetzelfde werk doen zijn VOGELVRIJ, hebben geen verplichte tijdregistraties en mogen een onbeperkt aantal m2 wassen met de wassteel.”
Hij roept via Linkedin op om een open discussie te voeren. In de reacties op zijn Linkedin-post gebeurt dit al. Peter van Gogh, operationeel manager bij Gom Specialistische Reiniging: “Er is en komt GEEN verplichting om het gebruik van de wassteel te registreren met de mogelijkheid om daar later op beboet te worden, zoals de tachograaf in de transportwereld. De gedachte is om het gebruik van de wassteel beter controleerbaar te maken, zodat er geen of minder concurrentie komt met bedrijven die de max m2, zoals tot nu toe, aan hun laars lappen. De app is bedoeld om bij controle aannemelijk te maken dat de maximale tijd niet wordt overschreden.”