Samen met SWB (Start Werk & Blijf Veilig) heeft UL-Team een opleiding ontwikkeld voor het veilig werken op de werkvloer. Deze opleiding is het alternatief voor de welbekende VCA opleiding. De VCA opleiding is voor veel werknemers in de schoonmaak lastig vanwege het taalniveau, beperkte aansluiting bij de eigen werkzaamheden en het theoretisch karakter. SWB daarentegen biedt ook mogelijkheden voor een vervolg voor veilig werkgedrag op de werkplek zelf.
UL-Team onderzoekt al meerdere jaren de mogelijkheid naar een passende opleiding op het gebied van veilig werken in de schoonmaak. SWB is als partner een logische keuze omdat zij een goede basis had ontwikkeld voor leerlingen in het praktijkonderwijs. Directeur UL-Team Belinda Dekkers: “We hebben onze krachten gebundeld, want met hun kennis en ervaring met praktisch opgeleide medewerkers, en onze kennis en ervaring van de schoonmaakbranche, ontstaat het 1 + 1 = 3. Op deze manier kunnen we met elkaar grotere stappen zetten om het veilig werken voor iedereen haalbaar te maken.”
Een sterke combinatie: fysieke lessen & online
Dekkers legt uit hoe de training eruit ziet: “De training ‘Start veilig’ is de basis en wordt op locatie uitgevoerd, in 2 lesdagen van ieder 6 uur. De les is een afwisseling van lesgeven en samen aan de slag met de diverse veiligheidsonderwerpen en zelf aan het werk achter de tablet met video’s en vragen. De trainer helpt waar nodig, zodat deelnemers ook online, vaardig worden. Naast de fysieke lessen heeft iedere deelnemer toegang tot de eigen leeromgeving (cockpit) met daarin volledige training, moeilijke woordenlijsten, proefexamens en aanvullende informatie. Voordat een deelnemer examen doet, dient hij/zij eerst het proefexamen te halen. Het unieke van het online systeem is dat vragen op 3 niveaus worden aangeboden. Dit niveau wordt automatisch aangepast, waardoor iedere deelnemer op zijn/haar eigen niveau de theorie aangeboden krijgt.”
Wat deze training anders maakt is dat de training wordt uitgebreid met een deel specifiek gericht op de schoonmaakbranche. De uitwerking hiervoor is inmiddels in volle gang.
Werk veilig
Dekkers raadt werkgevers aan om de training ‘Start veilig’ een vervolg te geven met de module ‘Werk veilig’. In deze vervolgtraining gaat de trainer met de medewerkers op de werkvloer van de deelnemers aan de slag met het vertalen van de theorie over veilig werken, naar inzicht en gedrag op de eigen werkplek. Zo worden verschillende situaties onder de loep genomen en uitgeschreven in RIEsicokaarten. Omdat de deelnemers zelf meehelpen aan de ontwikkeling van deze kaarten, vergroot dit hun betrokkenheid en zorgt dit voor echt veilig werkgedrag. Dekkers: “Deze RIEsicokaarten zijn een praktische aanvulling op de RI&E. Met de kaarten wordt een RIEsicotour gemaakt die in te zetten is bij toolboxmeetings, maar ook in bijvoorbeeld het introductieprogramma van een nieuwe collega.”
Aangepast taalniveau
Wat deze opleiding écht anders maakt van diverse veiligheidsopleidingen, waarvan VCA de meest bekende is, is de aanpassing op het taalniveau van de gebruiker. Aan de achterkant van het programma past het systeem de vraagstelling aan op het niveau van de gebruiker. Zo moet veilig werken voor iedereen bereikbaar worden. Dekkers: “We zien dat andere opleidingen nogal ‘talig’ zijn. Dit maakt het lastig voor laaggeletterden en anderstaligen in de schoonmaak. In combinatie met SWB weten wij zeker dat dit de veiligheidsopleiding is die het beste aansluit bij de wensen en behoeften van de sector.”
Voldoende aandacht voor veiligheid
Er is de laatste tijd veel aandacht voor veiligheid in de schoonmaak. Zo voert ook de Stichting RAS campagne met het programma elkedagweer.nl. Volgens Dekkers is veilig werken echter nog te vaak gericht op het voorkomen van aansprakelijkheid. “Het wordt gezien als een verplicht onderdeel omdat het wettelijk verplicht is en/of afgesproken in het contract. Veiligheid is echter een gezamenlijke verantwoordelijkheid tussen werkgever en medewerker (en opdrachtgever). Haar advies is dan ook om te investeren in veiligheidsbewustwording (veiligheidsinzicht) van medewerkers. Zet het onderwerp op de agenda omdat het belangrijk is, in plaats van een verplichting.”
Dekkers vervolgt: “Juist hierin kunnen medewerkers een waardevolle rol vervullen. Zij weten immers wat er speelt en hoe werkzaamheden op de werkvloer verlopen. Stimuleer de (pro-)actieve houding van medewerkers in deze en laten we met elkaar proberen om ongelukken te voorkomen, dan te genezen en te verzanden in de discussie over aansprakelijkheid.”
Meer informatie
Meer informatie over de SWB opleidingen is te vinden op www.ul-team.nl. Vooralsnog is er voor deze opleiding geen subsidie beschikbaar via de RAS. Al hoopt Dekkers dat dit verandert: “Dat zou natuurlijk mooi zijn, want we weten met elkaar dat als er in de schoonmaakbranche subsidie beschikbaar is voor een opleiding, de animo om hierin te investeren veel groter is dan als dat niet het geval is. Maar de bal om dit te initiëren ligt bij de schoonmaakbedrijven en werkgevers- en werknemersorganisaties.”