Is het een kantoor of een pretpark? Er is niet alleen een bus of trein, maar straks ook een vliegtuig. En dat naast een supermarkt, een fastfood restaurant, een theaterzaal, een ziekenhuis- en hotelkamer en nog veel meer. Maak kennis met het experience center van i-team Global Headquarters in Eindhoven. Algemeen directeur Ronald Boesjes van i-team Solutions: “Het is zeker allemaal leuk, maar wel serieus. Onze klanten komen uit de hele wereld hiernaar toe om hier in hun eigen werkomgeving onze apparatuur te kunnen testen.”
Door Leon van den Berg, redactielid Clean Totaal
I-team is allang geen onbekende meer in het speelveld van schoonmaakoplossingen, maar toch ook een vreemde eend in de bijt. Langzamerhand kent iedereen het apparaat dat in dit artikel centraal staat: de i-mop. Maar het bedrijf is ook een van de grotere leveranciers van schoonmaakmachines ter wereld en vertegenwoordigd in 74 landen. Maar terug naar de i-mop die sinds 2013 steeds meer terrein wint. Wij duiken de geschiedenis in met Mister i-mop CEO Frank van de Ven en daarna gaan wij met Technisch directeur Ryan McClymonds verder over de technische ontwikkelingen van toen tot nu.
Mop de deur uit
Van de Ven begint in 1992 bij het bedrijf IVAC, de voorloper van het huidige bedrijf. Hij haalt de stofzuigerfabricage goeddeels terug naar Nederland. Later werd de productie vanwege de noodzakelijke flexibiliteit in maatwerkproductie verplaatst naar China, waar onder andere ook de i-mop wordt gemaakt. Alles bij elkaar worden bijna 100.000 i-team machines per jaar gemaakt.
De i-mop is er niet zomaar gekomen. Het is een weldoordacht concept met een lange ontstaansgeschiedenis en ook een immer voortdurende ontwikkeling. Van de Ven: “In de schoonmaak gaat veel tijd verloren met nodeloos heen en weer lopen om apparatuur gebruiksklaar te maken. Bovendien werken er veel vrouwen, die fysiek lastig overweg kunnen met de zware machines. De bekende emmer met mop wordt daarom nog veel gebruikt, maar eigenlijk is dat ergonomisch een onding omdat het de armen en schouders belast. Bovendien is het schoonmaakresultaat afhankelijk van de soort mop mager tot ondermaats. Grote, zware machines zijn vaak lastig te sturen in ruimten waar ook mensen aanwezig zijn en ze bereiken zeker niet alle plekken op de vloer. Er is altijd wel een deel van de vloer rond objecten en bij plinten dat niet gereinigd wordt. De schoonmaker moet daar alsnog handmatig aan de slag. Ik dacht dat dit beter zou kunnen en ben vooral goed gaan kijken en luisteren naar de mensen op de werkvloer. Het idee rijpte dat wij iets moesten gaan maken dat de emmer en mop zou vervangen met een beter resultaat en dat voor iedereen met een minimale instructie te gebruiken is. Ook ergonomisch gezien wilden wij winst bereiken. Belangrijk is dat de vervanger van de mop de schoonmaker rechtop moet laten staan waardoor rug en schouders worden ontlast en dat deze het echte werk doet waarbij de schoonmaker alleen hoeft te sturen. Alles dus om de werkomstandigheden van de schoonmaker te verbeteren.”
Lees verder onder afbeelding
i-mop familie
De eerste testen vonden plaats met een borstelmachine op steel en een aparte waterzuiger. Dat werkte volgens Van de Ven goed, maar was toch niet ideaal. “Ons eurekamoment kwam toen wij ons realiseerden dat wij alles op en rond de steel moesten monteren en die steel ook zodanig moesten monteren dat bewegen, zwenken en sturen net zo eenvoudig zou worden als het traditionele moppen. Wij wilden iets maken waardoor de gebruiker een glimlach op het gezicht kreeg. Dat bleek gelukt: het i-mop concept was geboren. Dat was in 2012. Een jaar later brachten wij deze vloerreiniger op de markt en sindsdien stijgt wereldwijd de vraag ernaar. Machinaal plint tot plint reinigen was nu mogelijk en dat voorzag echt in een behoefte op de werkvloer. Maar er kwamen ook zoals wij al verwacht hadden de eerste opmerkingen over wat beter kon. Zo was er in het begin een probleem met rondspattend water. De oplossing bleek zoals vaak simpel, een klein kunststof spatscherm rondom de roterende borstels. Inmiddels heet onze basismachine de XL. Deze heeft een vaste werkbreedte. Klanten vroegen ons naar andere breedtes en gewichten, zodat wij er nu twee machines naast hebben. De Lite die vooral een lichtere versie is met maar één motor en accu, minder tankinhoud en een nog simpelere besturing. Alles is gedaan om het gewicht nog verder terug te brengen van 20,5 kg van de XL naar de 11.5 kg van de Lite. Daardoor is de machine voor iedereen te transporteren en ook lichter om mee te werken. Deze Lite wordt veel toegepast in toiletgroepen, trappenhuizen en andere kleine ruimten. De borstels zijn kleiner, maar draaien sneller dan die van de XL en XXL. Minder gewicht betekent immers ook minder borsteldruk en wie de cirkel van Sinner kent, begrijpt het verband. De rotatiesnelheid per minuut is 500, bij de andere machines 350. Ze werken wel net als bij de andere I-mops contra roterend. De Lite reinigt 50% sneller dan de emmer met mop en 20% sneller dan concurrerende machines, maar er zijn ook een relatieve nadelen. De werkbreedte is afhankelijk van de borstel 29-37 cm en de accutijd is tot 45 minuten. De grote broer, de i-mop XXL heeft een werkbreedte van 62 cm, weegt 32 kg inclusief accu’s en een volle watertank en werkt net als de XL met twee batterijen. De accuduur is 60-70 minuten. De XL heeft de langste accuduur met maximaal 100 minuten en een werkbreedte van 46 cm.
Ik geef bij dezen ook nog een primeur. Binnen afzienbare tijd komt onze XXXL op de markt. Die heeft een werkbreedte van 60-80 cm en is daarmee een serieuze concurrent voor bestaande achterloop- en opzitschrobzuigers. Overigens produceren wij zelf ook zo’n machine: de i-drive. Deze opzitmachine heeft een i-mop Lite als passagier waarmee de schoonmaakmedewerker eenvoudig de plekken kan reinigen die je met de opzitmachine niet bereikt. De i-drive zal dit jaar ook in een Cobotic uitvoering worden geïntroduceerd, de Co-botic 65, die ook autonoom kan werken. Ook deze uitvoering heeft een i-mop Lite als passagier. Deze machine kan bijvoorbeeld zelfstandig de vloer van een grote sporthal reinigen terwijl de medewerker ondertussen met de i-mop Lite de kleedruimten schoonmaakt. Zo kun je met weinig inspanning goed schoon en enorm efficiënt werken.”
Veiligheid voor alles
McClymonds: “De XL-machine is geschikt voor ruimten zoals een gymzaal op school. Hij doet in rechte lijn 1800 m2 per uur, maar in de praktijk werk je zo niet, dus het effectieve bereik is 1300 m2. De schoonwatertank heeft een inhoud van 4 liter waarmee je-je op een vloer waar alleen stof moet worden verwijderd 600 m2 kan worden behandeld. Is de vloer vies en vet, dan kun je er 400-500 m2 mee reinigen.” Van de Ven: “In de praktijk zie je dat 98% van het water wordt opgevangen in de vuilwatertank die een liter inhoud meer heeft dan de schoonwatertank. Je ziet vervolgens dat schoonmakers de tank opnieuw vullen. Dat was een potentieel lekrisico dat wij hebben opgelost met een terugslagklep bij de vuilwatertank om lekkage bij te schuin houden van de steel te voorkomen. Daarnaast is de tankvorm aangepast waardoor klotsen voorkomen wordt en is er elektronica die de machine bij te grote vulling van de vuilwatertank uitschakelt. Mocht dat allemaal toch niet goed werken dan zorgt een simpel afvoerslangetje ervoor dat het water nooit de motor of de accu’s bereikt, maar onder de machine wegvloeit.”
Borstels en pads
Op beurzen en demonstraties zie je vaak een blauwe borstel onder de i-mops. Staat wel mooi bij de huisstijl van het bedrijf, maar je zou de indruk krijgen dat het assortiment dus beperkt is. Het tegendeel is het geval. Er zijn borstels van zacht tot superhard. Daarnaast zijn er pads voor delicate reiniging tot agressieve reiniging en zelfs renovatie. Die pads worden op een pad driver gemonteerd. Overigens is hier nog een belangrijk voordeel te noemen. Bij zware vloermachines is het verwisselen van bijvoorbeeld pads vaak een hele toer. Met als nadeel dat ze er vaak te lang onder blijven zitten. De padhouder en borstels van het i-mop systeem zijn echter in een oogwenk te verwijderen door ze een kwart slag te draaien. Daarvoor zet je het apparaat gewoon in de parkeerstand. In een paar seconden tijd heb je de gemonteerde borstels, de pads of zelfs de zuigmond door een ander type vervangen. Het schoonmaken van de borstels en de zuigmond vraagt nauwelijks aandacht. Even uitspoelen en klaar.
Twee is beter
Volgens McClymonds zijn er nog wel meer mooie innovaties te noemen. “Twee Li-Ion batterijen met elkaar schakelen levert een iets zwaardere machine op, maar met een groot voordeel omdat je daardoor een stabielere loop hebt door constante stroomafgifte. Bij één accu daalt het vermogen lineair bij belasting en neemt de werking van de machine steeds verder af naarmate de accu ontlaadt. Het koppelen van accu’s is echter mogelijk gevaarlijk. Je moet dat allemaal heel goed elektronisch regelen om oververhitting te voorkomen. In ons systeem communiceren de accu’s voortdurend met elkaar waardoor een dreigende overvraging van de ene, meteen door de andere gecompenseerd wordt. Dat is echt uniek aan onze machinelijn. Bovendien zijn onze accu’s elektronisch gezekerd, zodat eventueel morsen van water geen probleem oplevert.” Overigens nog een nieuwtje, de bekende witte i-power 9 en grijze i-power 14 accu’s hebben een grote broer gekregen. De i-power 20 met een nog betere veiligheid en langere werktijd.
Geen bedervend water
Twee andere innovaties betreffen de tanks. McClymonds: “De vuilwatertank is gemaakt van een speciale kunststof waardoor bacteriegroei wordt voorkomen. Het is een innovatie op basis van nanotechnologie waar wij veel tijd en moeite in hebben gestopt. Het is niet eenvoudig om de werking egaal over de tank gelijk te krijgen. Als de schoonmaker nu onverhoopt vergeet de tank te legen, zal het water niet bederven en volstaat het om deze alsnog te legen. Schoonspoelen hoeft niet. Daarnaast is de tank leverbaar met ons slimme i-dose systeem. Het lijkt een beetje op Nespresso-cups, maar in plaats van koffie zit er milieuvriendelijke reinigingsvloeistof in. Rood voor sanitairvloeren, blauw voor dagelijkse vloerreiniging en groen om vloeren te ontvetten. De cups zitten in een houder aan de achterzijde van de tank en worden met een slagdop op de vulopening geleegd. Zo krijgt een schoonmaker nooit de vloeistof op de handen. De vloeistof mengt zichzelf snel binnen een paar seconden met het water. Dat is een mooi voorbeeld van “touch-free”schoonmaken”.
Valbeveiliging
Op de machine die in het Experience center staat is nog een innovatie zichtbaar. Boesjes vertelt dat kleine schades aan de machine kunnen ontstaan aan het hoofd van de steel waar het bedieningspaneel zit. “Er is weliswaar een rubber ring gemonteerd, maar als de machine even wordt losgelaten om bijvoorbeeld een papiertje op te rapen, dan kan de steel op de vloer vallen. Daarom hebben wij een kunststof accessoire ontwikkeld om met een simpele beweging de steel vast en los te zetten.” Nee, die innovatie staat niet op de foto, want het productiemodel ziet er anders uit en werkt ook met een veer. In de demoruimte is het testmodel nog gemonteerd, exemplarisch voor de innovatiedrang van I-team.“
Boesjes: “De ontwikkelingen staan hier nooit stil. Dat heeft te maken met onze vijf uitgangspunten: Faster: Cleaner, Greener, Safer en Better for everyone. Wij werken voortdurend aan verbeteringen op al deze punten. Faster betekent sneller en in dezelfde tijd meer vloeroppervlak met een hoge kwaliteit reinigen dan met conventioneel reinigen of andere machines kan. Cleaner gaat om het schoonmaakresultaat zelf. Zo maakt onze XL machine 90% beter schoon dan de mop met emmer. Greener gaat over de ecologische voetafdruk, in ons geval minder water en minimaal schoonmaakmiddelen gebruiken voor een optimaal resultaat. Safer gaat om de veiligheid van de aanwezige mensen. Hoe droger de vloer achterblijft hoe minder kans op ongelukken. Better for everyone gaat niet alleen om tevreden medewerkers met minder lichamelijke klachten en dus minder ziekteverzuim, maar ook om een schonere en gezondere leef- en werkomgeving én om directe voordelen voor onze klanten: besparing op arbeidskosten en een snelle terugverdientijd.”
TV-studio
Een paar honderd bezoekers tegelijkertijd is voor het hoofdkantoor echt geen uitzondering. Van wereldwijd komen zij om er diverse soorten trainingen te krijgen. Nu is het gebouw vrijwel verlaten en wordt en zelfs niet meer gezamenlijk gegeten en is een naastgelegen pand gehuurd om de administratieve collega’s Corona-veilig onder te brengen. Hoe ga je in deze situatie al die bezoekers toch informeren en trainen? Dat gaat via internet-tv. Het bedrijf heeft een eigen TV-studio die in Hilversum niet zou misstaan. Automatische videocamera’s registreren alles en de regie bepaalt wat wordt gebruikt in de eindmontage. Al binnen een uur na afloop van de opname is het beeld gemonteerd en gaat het online. En… die studio heeft ook voordelen voor andere bedrijven, want hij is ook te huur.
Iedere maand host i-team Global de talkshow Captains of Cleaning in deze tv-studio. Bekijk fragmenten en kom er meer over te weten op deze themapagina.