De mProve-ziekenhuizen Rijnstate en Isala hebben een desinfectierobot van de Europese Commissie gekregen waarmee corona-verpleegkamers snel en effectief gedesinfecteerd kunnen worden. Deze desinfectierobots werken met UV-C licht.
Op de foto: UVD desinfectierobot
Door desinfectie op deze manier in te zetten komen kamers eerder beschikbaar voor nieuwe patiënten. Ook kunnen de robots worden ingezet om andere ziekenhuisinfecties te voorkomen. De komst van de robot past bij de ontwikkeling van het robotcentrum in Rijnstate. Het geschenk van de Europese Commissie is een onderdeel van het EU-programma om EU-lidstaten te ondersteunen in hun strijd tegen het coronavirus.
In november maakte de Europese Commissie bekend om 12 miljoen euro beschikbaar te stellen om ziekenhuizen bij te staan in de strijd tegen corona. Dit geld is ingezet om UV-C desinfectierobots aan te schaffen en in te zetten in de gezondheidszorg.
De desinfectierobots worden ingezet door medewerkers die hiervoor een training volgen. De robot voert de desinfectie voorts volledig autonoom uit.
UV-C robotisering in de schoonmaak
Sebastiaan de Beer, hoofd Facilitair Bedrijf Rijnstate: “Wij zijn erg blij met de komst van de desinfectie-robot naar Rijnstate. De afgelopen periode heeft wereldwijd laten zien dat het tegengaan van verspreidingen van bacteriën en/of virussen zoals corona van cruciaal belang is voor onze gezondheid. Als bewezen desinfectiemethode zal UV-C van toegevoegde waarde zijn.”
Justin Eilander, operationeel leidinggevende desinfectieteam Isala, voegt toe: “Wij zijn heel blij met de komst van de robot. Naast waterstofperoxide-desinfectie krijgt ons desinfectieteam nu de beschikking over UV-C desinfectie. Dat we met de UVD de eerste stap naar robotisering in de schoonmaak hebben gezet binnen Isala en Rijnstate, geeft het voor mij een extra dimensie.”
De UVD Robot is geïnstalleerd door Metradex. Zij verzorgden ook de training in het kader van deze Europese aanbesteding.
‘De schoonmaakrobot is technologie die het verschil kan maken’
“Deze desinfectierobot past prachtig in onze visie om robotica in te zetten waar de noodzaak hoog is en de technologie echt verschil maakt. Hiermee bereiken we met dit type zorg-robotica het grootste effect en ondersteunen we onze medewerkers maximaal”, weet Bernke Papenburg, Projectleider Rijnstate Robotics.
Over mProve
De samenwerking tussen de twee ziekenhuizen kwam snel tot stand. Beide ziekenhuizen maken onderdeel uit van het mProve-netwerk, een samenwerking van zeven innovatieve topklinische ziekenhuizen. Jos Knaapen, coördinator Innovatie bij mProve: “Nadat we bericht kregen van de Europese Commissie heb ik meteen contact gezocht met de ziekenhuizen in ons samenwerkingsverband. Deze samenwerking kan voor alle mProve-ziekenhuizen inzicht en versnelling zorgen.”