Een werknemer experimenteert in zijn vrije tijd met het maken van illegaal vuurwerk. Bij het mengen van buskruit gaat het goed mis. De werknemer blaast zijn hand op en is niet meer in staat om te werken. De werkgever staakt het loon, omdat hij vindt dat zijn werknemer de arbeidsongeschiktheid zelf veroorzaakt heeft. Heeft de werkgever een punt, of kan de werknemer loonbetaling eisen?
Het is natuurlijk niet slim om in de schuur te experimenten met illegaal vuurwerk. De werknemer raakte in dit geval ernstig gewond en kon voorlopig niet meer werken. Maar het zorgde ook voor een conflict met de werkgever. Het voelde voor de werkgever namelijk oneerlijk dat hij het loon door moest betalen terwijl de werknemer zo’n stommiteit had begaan. De werknemer was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter.
Opzet of niet?
In de wet staat dat de werkgever bij arbeidsongeschiktheid het loon door moet betalen, behalve als de werknemer zijn arbeidsongeschiktheid opzettelijk heeft veroorzaakt. Hoe wordt dit uitgelegd? Is experimenteren met illegaal vuurwerk zó gevaarlijk dat dit eigenlijk hetzelfde is als opzet? En geldt dat dan ook voor roekeloos motorrijden of off-piste skiën?
Loon toch doorbetalen?
Ook al voelt het onrechtvaardig voor de werkgever, de rechter moeten de wet volgen. In de rechtszaal verklaarde de werknemer dat hij de bedoeling had om vuurwerk te maken. Natuurlijk wilde hij geen verwonding veroorzaken aan zijn hand! Er was dus geen sprake van opzet, en daarom ook geen reden om de loonbetaling te stoppen, zo oordeelde de rechter. Alleen als een werknemer de bedoeling had om ziek/arbeidsongeschikt te worden mag de werkgever het loon staken. Dat is natuurlijk bijna nooit het geval.
In dit geval moest de werkgever het salaris dus alsnog overmaken. Ook draaide de werkgever op voor de procedurekosten. De loonstaking kwam hem dus duur te staan.
Masterclass Dossieropbouw en zieke werknemers 11 en 18 maart 2021
Wilt u precies weten welke regels er gelden bij ziekte, zodat u extra kosten of sancties van het UWV kan voorkomen? Volg dan naar onze online Masterclass Dossieropbouw en zieke werknemers op 11 en 18 maart 2021.
Vragen of advies?
De bedrijfsjuridisch adviseurs van The Legal Company, Clean Totaal vakpartner, zijn gespecialiseerd in het arbeidsrecht voor de schoonmaakbranche. Mocht u vragen hebben of juridisch advies willen, neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier of bel 020-3450152.
Kennismaken met The Legal Company
Vul vrijblijvend uw gegevens in en de specialisten van The Legal Company nemen contact met u op.