De coronacrisis haalt soms niet het beste uit ondernemers naar boven. De markt wordt overspoeld met profiteurs die vooral uit zijn op financieel gewin en producten uitbrengen die niet doen wat ze beloven of zelfs schadelijk zijn. Vandaar dat Clean Totaal elke melding over schoonmaakproducten en methodieken in deze coronatijd met het nodige wantrouwen bekijkt. Zo ook de introductie van Fimap E-spray in combinatie met Naturama All Purpose Cleaner No.19 waarmee oppervlakten ontsmet worden.
Door Leon van den Berg, redactielid Clean Totaal
Clean Totaal gaat in het hol van de leeuw op zoek naar antwoorden. Wij spreken bij Naturama in Zeewolde met commercieel directeur Marcel Romeling, productontwikkelaar Mark Vlems en Henk Born van Armada Reinigingssystemen dat Fimap op de Nederlandse markt vertegenwoordigt. De laatste trapt af. “Tijdens de coronacrisis in Italië moesten alle bedrijven en fabrieken dicht die niet bijdroegen aan de bestrijding van het virus. Fimap mocht open blijven omdat de Italiaanse regering vertrouwen had in de nieuwste ontwikkeling, de E-spray. Het gaat hier om een handzame en lichte pistool-sprayer die gebruikt maakt van elektrostatische inductie om desinfecterende producten effectief en gelijkmatig te verspreiden. Met deze sprayer kun je op een acculading urenlang overal desinfecteren. Het reinigingsmiddel wordt in een mist verspreid waardoor dit in alle hoeken en gaten komt van het te behandelen oppervlak. Denk bijvoorbeeld aan muren, vloeren, bureaus, balies, toetsenborden, telefoons en kassa’s. Die mist laat op zo’n plek een desinfecterende laag achter, waarbij zowel het schoonmaakproduct als de elektrostatische eigenschappen elkaar versterken. De elektrostatische lading van de mist zorgt ervoor dat deze wordt aangetrokken door een oppervlak. Het lijkt erg op de manier waarop poedercoaten werkt. ”
Mist geen aerosol door druppelgrootte
Er zijn daarbij twee zaken die vragen oproepen. Allereerst de microdruppels die dus ook dieper de longen in kunnen komen en daarnaast het schoonmaakmiddel dat ook een gezondheidsrisico kan vormen. Hoe zit dat met dit systeem? Born: “Een begrijpelijke vraag maar daarop is het antwoord simpel. Er is sprake van een mist, maar de druppelgrootte vormt geen aerosol en dus komen de druppels niet diep in het ademhalingssysteem. Ook worden door de elektrostatische lading de druppels naar een oppervlak getrokken, wat rondzweven verminderd.
Natuurlijk zou het schoonmaakmiddel zelf wel schade kunnen toebrengen. Daarom is onze keuze ook gevallen op Naturama No.19. Bij andere reinigers zou je gebruik moeten maken van adembescherming omdat daarin niet natuurlijke en agressieve middelen worden gebruikt. Dat wil je de gebruiker niet aandoen en bovendien is het een ernstige belemmering om het systeem te gebruiken. No.19 bestaat uit volledig natuurlijke materialen die onschadelijk zijn voor mens en dier, maar wel ontsmetten.”
Geen chloor of alcohol
Hoezo onschadelijk, is dat wel te combineren met desinfectie? Vlems: “Naturama Green Planet produceert zeer krachtige schoonmaakmiddelen van plantaardige extracten en mineralen uit de natuur. De ontwikkeling ervan gebeurt in de VS en daar moet je aan heel strenge eisen voldoen omdat je wat je zegt ook moet kunnen waarmaken. Het is daar veel meer dan hier een claimcultuur en dus kun je genadeloos worden afgestraft. In de VS is de combinatie tussen de elektrostatische desinfectie technologie en onze No.19 erkent als desinfectiemethode. In Europa zijn de eisen anders en kost het veel tijd en een vermogen om die erkenning te realiseren. Daarom richten wij ons momenteel op die toepassingen waar geen registratie voor nodig is en noemen wij de Naturama All Purpose Cleaner No.19 met de E-spray geen desinfectiemethode, terwijl het aantoonbaar wel zo werkt. Om dezelfde reden zal je ook niet allerlei ecologische labels vinden op onze producten. Die laatste zijn ook niet nodig. Wij hoeven geen gevarentekens en waarschuwingen op onze producten te vermelden omdat ze onschadelijk zijn voor gebruikers, maar wel werkzaam zijn. Waar het om gaat is de aanpak van eencelligen. Bacteriën en ook virussen zitten niet zo ingewikkeld in elkaar. Als je, zoals No.19, vetten en eiwitten afbreekt en daarmee gaten maakt in de celwand van de bacterie of het eiwitomhulsel van een virus gaan deze dood.”
Huidvriendelijk
Waarom is het dan niet schadelijk voor andere organismen? Vlems: “Neem bijvoorbeeld een mens. Die bestaat uit een ontelbaar aantal cellen in een mooie dikke huidverpakking. Natuurlijk zullen er wel cellen worden geraakt als je daarop een Naturamaproduct spuit, maar dat zijn altijd de buitenste cellen van de dode buitenlaag. Bacterien sneuvelen, maar de huid zelf wordt nooit beschadigd.” Romeling springt daar meteen op in. “Wij maken veel producten die zich richten op vetten en oliën. Denk aan keukenontvetters of een reiniger voor garagevloeren, velgen of machineonderdelen. Die producten werken prima, maar betekenen niets voor de mensen die ermee werken. Ik wil je dat bewijzen.” Romeling pakt een flacon velgenreiniger, spuit die op zijn handen en wrijft er vervolgens zijn gezicht mee in. “Kijk, zoveel vertrouwen heb ik in onze producten. Je zult zien dat mijn huid ook na afloop van dit gesprek nog helemaal intact is. Sterker nog. Ik zou het zelfs durven drinken, maar de smaak is niet echt lekker. Ik kies dan toch liever voor een biertje of zoiets.” (En inderdaad, na een uur is Romeling’s huid nog volstrekt intact en ook niet rood door irritatie).
Lange levensduur materiaal
Dat de behandeling van Romeling geen stunt is, bewijst Vlems na het interview. Hij pakt dan dezelfde flacon en maakt daarmee de velgen van zijn auto schoon. Even inspuiten en laten inwerken en het vuil vliegt ervan af. De werkdoek is nu zwart van het vuil, maar na handmatig uitflodderen in een bakje water, zit het vuil niet meer op de doek. Born: “Dit is echt een geweldig voordeel van Naturamaproducten. Ik ben met Romeling naar een klant gegaan en heb daar de garagevloer schoongemaakt met een schrobzuiger met witte borstel en Naturama. Normaal spoel je de borstel uit en verdwijnt het meeste vuil eruit, maar blijft er ook vuil en olie in de haren van de borstel achter. Daardoor moet je die relatief snel vervangen. Na afloop van deze demonstratie spoelde ik echter de borstel uit en werd deze weer volledig schoon en wit. De klant stond erbij en is meteen op Naturama’s product overgestapt. Dat zette ons bij Armada aan het denken en zo is de combinatie van de Fimap E-spray en Naturama No.19 ontstaan. Armada en Fimap zijn het gaan testen in de praktijk en overtuigd geraakt en dragen dat nu ook uit aan onze klanten.”
Centenkwestie
De toepassingen van deze combinatie zijn legio, maar nog niet echt doorgedrongen tot de gewone schoonmaak. Romeling: “Wij zijn nu nog vooral een belangrijke speler in de industriële sector. Uit concurrentieoverwegingen kan ik geen namen noemen, maar wij zijn al bij diverse grote spelers in de voedingsmiddelenindustrie preferred supplier. Ik geef een voorbeeld van een fabrikant van graanproducten die na iedere week de productielijn moest stilleggen en de mengeenheid moest reinigen. Dat duurde voorheen een dag, maar met ons product is dat slechts anderhalf uur. De meerkosten van ons product ten opzichte van gewone chemische producten vallen in het niet bij de winst van minder stilstandsverlies. De te behalen winsten zijn dus enorm. Dat is meteen ook het probleem bij de standaard schoonmaak. Daar kijkt een opdrachtgever vooral naar de prijs en kiest voor de goedkoopste schoonmaakaanbieder en dus ook het goedkoopste schoonmaakmiddel. Soms betalen ze iets meer voor een bedrijf dat schoonmaakt met middelen met een ecolabel. Maar als je dan de veiligheidsbladen daarvan bekijkt, vraag je jezelf regelmatig al snel af wat hier ecologisch aan is. Meestal is er een behoorlijk aantal H en P-zinnen en gevarensymbolen. Bij ons ontbreken die omdat ze niet van toepassing zijn.” Die prijs voor mens, dier en milieu wordt vaak nog niet mee gerekend in de totaalprijs van de inzet van een product. Die prijs is bij Naturama het allerlaagste.
Born voegt nog toe dat er ook andere toepassingen denkbaar zijn voor het nieuwe systeem. “In Noord Italië is er een luchtvaartmaatschappij die elk toestel na elke vlucht met onze methodiek desinfecteert en het wordt ook toegepast bij OV-bedrijven. Dat kan gewoon en snel door de chauffeur gedaan worden. De bus of tram hoeft dus niet naar de remise en is niet langdurig uit de running.”
Plaklaag?
Toch nog een vraag bij deze lofzang. Je spuit een nevel en er ontstaat een ontsmettende laag. Als je dat vaak genoeg doet ontstaat er natuurlijk een dikke plaklaag die weer vuil en daarmee bacteriën aantrekt. Romeling: “Inderdaad, maar gezien de geringe dikte van de laag duurt dat wel even. Wij spreken hier echter ook van ontsmetting en dat is iets anders dan schoonmaak. Je moet regelmatig, bijvoorbeeld wekelijks, schoonmaken. Dus vuil en het residu van schoonmaakmiddelen verwijderen dat kan met Naturama No.19 in één keer. Het verandert niet als No.19 alleen wordt ingezet om te ontsmetten. Als er sprake is van ‘gewone’ vervuiling moet je ook eerst schoonmaken met een gewoon schoonmaakmiddel. Je brengt wel de schoonmaakfrequentie omlaag. In plaats van dagelijks een oppervlak zoals een bureau met een sopje afnemen, doe je dat nu nog maar eens in de paar dagen in plaats van dagelijks. De frequentie is afhankelijk van de mate van vervuiling. Dat betekent dus dat een schoonmaakbedrijf tegen gelijke contractkosten, meer kan doen met een hygiënischer resultaat en daarvoor per ruimte minder tijd nodig heeft.”
Groei met collegaproducenten
Concluderend, jullie combinatie tussen de Fimap E-spray en Naturama No.19 lijkt een succesformule. Waar staan jullie over pakweg vijf jaar? Romeling: ”Je merkt nu al dat onze grote collega’s met argusogen naar ons kijken en soms zelfs uitspreken dat wij mijlenver op hen voorlopen. Ik denk dat wij vooral industrieel een grote speler worden. Daar is die groei nu al zichtbaar. Ook in de normale schoonmaak zullen wij groeien, maar niet per se onder ons eigen merk. Wij staan open voor het produceren onder private label, dus ook onder de merknaam van collega’s. Dat biedt voordelen. Er is sprake van gevestigde merken. Daar behoren wij in Europa nu nog niet toe en dus is het veroveren van de markt met partners gemakkelijker. Bovendien krijgen die ’partijen dan ineens een lijn met schoonmaakproducten die daadwerkelijk milieuvriendelijk zijn, zonder dat ze daarvoor zelf moeten investeren in dure research. Voor onszelf is de winst dat wij dan feitelijk marktleider worden met bijbehorende winst voor mens, dier en milieu en het bedrijf.. Ik denk dat het merk Naturama zich wel zal ontwikkelen, maar vooral in nichemarkten zoals die voor deze desinfectiemethode.”
En wat is nu de conclusie? De argumenten over de werking van dit schoonmaaksysteem van de heren lijken behoorlijk steekhoudend, but only time will tell. Het is in ieder geval de moeite van het proberen waard. Wie weet blijkt de combinatie tussen de E-spray en No.19 wel de langverwachte innovatie in ons vakgebied in bijvoorbeeld de strijd tegen corona.