Het tijdperk van zand, zeep en soda behoort tot een ver en grijs verleden, in het verschiet ligt een blinkende toekomst. Die staat in het teken van disposable; schoonmaakmiddelen en -materialen voor eenmalig gebruik. Sector manager Bas Bönhke van Carel Lurvink vertelt er meer over.
“Schoonmaken met een emmertje sop, standaard schoonmaakdoekjes of andere traditionele materialen gebeurt nog steeds veel”, signaleert Bas. “De overgang naar andere methodieken wordt soms als lastig of onnodig gezien: ‘Ik doe het al jaren zo, het gaat prima. Waarom zou ik veranderen?’ Maar een eigentijdse aanpak levert niet alleen betere resultaten en meer tijdwinst op, het maakt het werk ook veel plezieriger. Dit zie je onder meer terug in een daling van het aantal ziekmeldingen en vermindering van gezondheidsklachten.”
Betere hygiëne met disposable
Richtinggevend, zo niet leidend, is ‘Het Nieuwe Schoonmaken’. Bas: “Schoonmakers moeten efficiënt, maar ook plezierig kunnen werken. Gebruik je disposable producten op de juiste manier, dan levert dat allerlei voordelen op. Allereerst een beter schoonmaakresultaat, dus een betere hygiëne. De CaluClean disposable mop bestaat uit drie lagen: een reinigingslaag, een absorptielaag voor de opname van vloeistoffen en een laag voor de hechting. Of neem onze reinigingsdoek van microvezel, prima te gebruiken in combinatie met een pre-wet disposable mop. Werken met een disposable microvezeldoek of -mop is voor de gebruiker prettig. Het is namelijk een stuk lichter dan een traditionele lap. Bovendien voorkomt het kruisbesmetting en maak je geen fouten meer met over- of onderdosering.”
De stap naar disposable begint met bewustwording. Ervaring opdoen met nieuwe middelen en een andere manier van schoonmaken is essentieel. “Wij begeleiden onze klanten met trainingen en opleidingen”, vertelt Bas. “Ook voeren we testen uit op de werkvloer. Medewerkers gaan met de nieuwe middelen aan de slag, na afloop kijken we hoe het gegaan is en wat de resultaten zijn. Ook kunnen schoonmaakbedrijven en andere belangstellenden workshops volgen bij Carel Lurvink. De onderwerpen zijn heel divers, disposable is één van de thema’s.”
Milieu
Disposable is bovendien verrassend minder belastend voor het milieu dan veel herbruikbare middelen en materialen. Bas: “Hergebruik vraagt om reiniging en vergt dus energie, water, wasmiddelen en logistiek. Los nog van uitval door verlies met bijbehorende vervanging. Ja, de toekomst is absoluut aan disposable.”
Zelf aan de slag met de disposables van Carel Lurvink? Vraag gratis een samplepakket aan »