Topartikelen over de cao schoonmaak
Cao schoonmaak glazenwassersbranche
De nieuwe cao voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche loopt van 1 juli 2024 tot en met 30 juni 2026. Tijdens deze periode worden de lonen met 5,5 procent verhoogd, een verhoging die van kracht wordt per 30 juni 2024. Deze cao is een voortzetting van de collectieve arbeidsovereenkomst die geldt voor alle werknemers en werkgevers in de schoonmaak en glazenwassersbranche. De afspraken in deze cao zijn van groot belang voor de werkomstandigheden en beloning binnen de sector en zorgen ervoor dat zowel werknemers als werkgevers duidelijke richtlijnen hebben voor de komende twee jaar.
Cao schoonmaak bekijken
De schoonmaak cao is een overeenkomst tussen werkgeversorganisatie OSB en de werknemersorganisaties FNV en CNV, waarin arbeidsvoorwaarden voor de sector worden vastgelegd. Deze cao regelt onder andere loon, werktijden, vakantiedagen en ziekteverlof. Het document is essentieel voor het waarborgen van eerlijke arbeidsomstandigheden en kan digitaal worden bekeken via de RAS-website. Hierdoor hebben zowel werkgevers als werknemers eenvoudig toegang tot de meest actuele afspraken en regels.
Nieuws en artikelen over de cao schoonmaak
Toon meerHoeveel stijgt het salaris in de schoonmaakbranche?
Per 30 juni 2024: Er is een structurele loonsverhoging van 5,5% voor alle werknemers in de sector.
Hoeveel vakantie-uren krijg ik per jaar?
Je hebt recht op een aantal vakantie-uren dat gelijk is aan vier keer het aantal uren dat je per week werkt. Bijvoorbeeld, als je 40 uur per week werkt, heb je recht op 192 uur vakantie per jaar. Het precieze aantal uren kan variëren afhankelijk van je contract en gewerkte uren.
Hoeveel vrije dagen heb ik in de schoonmaak in 2024-2025?
een schoonmaker die 40 uur per week werkt, heeft tot 1 januari 2025 recht op ongeveer 27 vakantiedagen per jaar. Na 1 januari 2025 wordt dit iets minder, namelijk 26 vakantiedagen per jaar.
Krijg ik extra betaald voor avond- of weekendwerk?
In de cao zijn verschillende toeslagen vastgelegd voor werk buiten de normale werktijden. Voor werk in de avonduren en in het weekend gelden specifieke toeslagen. Zo ontvang je bijvoorbeeld een avondtoeslag van 30% voor uren gewerkt na 21:30 uur op doordeweekse dagen. Daarnaast krijg je een toeslag van 50% voor werk op zaterdagen. Op zondagen en officiële feestdagen is de toeslag nog hoger, namelijk 150% bovenop je reguliere uurloon.
Wat gebeurt er met mijn loon als ik ziek ben?
In de cao zijn heldere regels vastgelegd voor loondoorbetaling tijdens ziekte. Gedurende de eerste 104 weken van arbeidsongeschiktheid ontvang je een percentage van je dagloon, afhankelijk van je dienstverband: 70% bij minder dan 6 maanden, 90% bij 6 maanden tot 2 jaar, en 100% bij meer dan 2 jaar. Bij arbeidsongeschiktheid door een bedrijfsongeval heb je altijd recht op 100% loondoorbetaling, ongeacht hoe lang je in dienst bent
Waarom is de cao zo belangrijk voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche?
De cao (collectieve arbeidsovereenkomst) in de schoonmaak- en glazenwassersbranche is essentieel voor een soepele en effectieve samenwerking tussen werknemers en werkgevers. Het is meer dan een formeel document; de cao bepaalt hoe bedrijven en medewerkers dagelijks met elkaar omgaan. Of je nu een werknemer bent die zoekt naar zekerheid en duidelijke afspraken, of een werkgever die streeft naar een eerlijke en transparante werkrelatie, de cao biedt een stevig fundament waarop je kunt bouwen. Het zorgt voor helderheid, wederzijds respect en een eerlijke behandeling voor iedereen. Laten we eens kijken waarom deze cao zo’n cruciale rol speelt voor iedereen die in deze sector werkt.
Waarom is de cao belangrijk voor de werknemers?
Je loon en verhogingen
Het salaris is natuurlijk een van de belangrijkste dingen waar je naar kijkt in je werk. Dankzij de cao weet je precies wat je kunt verwachten. Voor een 21-jarige zonder werkervaring ligt het startsalaris in loongroep 1 bijvoorbeeld op €14,15 per uur. Na vier jaar ervaring in een loongroep (6) kan dit oplopen tot €17,83 per uur. Bovendien zijn er duidelijke afspraken over loonsverhogingen, waardoor je elk jaar weet waar je aan toe bent. Dat geeft rust en zekerheid.
Vakantie- en verlofregelingen
We weten allemaal hoe belangrijk het is om af en toe op adem te komen. De cao zorgt ervoor dat je recht hebt op voldoende vakantie-uren, gebaseerd op hoeveel je werkt. Dit betekent dat je genoeg tijd hebt om op te laden en weer fris aan het werk te gaan. Ook bij ziekte zijn er duidelijke regels die je rechten beschermen en een vangnet bieden.
Extra’s voor onregelmatig werk
Werk je ’s avonds, ’s nachts of in het weekend? Dan heb je volgens de cao recht op extra toeslagen. Deze toeslagen kunnen een mooie aanvulling zijn op je salaris en maken het werken op minder gangbare tijden wat aantrekkelijker.
Wat is het belang van een cao voor een werkgevers?
Duidelijke loonschalen
De cao helpt werkgevers om hun financiële zaken overzichtelijk te houden. Met de vastgestelde lonen en geplande verhogingen weten ze precies wat de kosten zijn, wat bijdraagt aan een efficiëntere budgettering en beter beheer van de uitgaven.
Efficiënte werkrelaties
Met de cao als basis zijn de afspraken tussen jou en je werknemers duidelijk geweest, wat heeft geholpen om conflicten te voorkomen. Dit heeft gezorgd voor vlotte communicatie en een goede werksfeer, zodat iedereen zich kon concentreren op het werk in plaats van op onduidelijkheden.
Flexibiliteit met oproepkrachten
Voor werkgevers die met oproepkrachten werken, biedt de cao de flexibiliteit die nodig is om in te spelen op schommelingen in de werkdruk. Dit betekent dat je de inzet van medewerkers kunt aanpassen aan wat er op dat moment nodig is, zonder dat dit leidt tot onverwachte kosten.