Het coronavirus houdt Nederland al meerdere weken in zijn greep. Bijeenkomsten en evenementen zijn afgelast, medewerkers worden verplicht om thuis te werken en scholen zijn gesloten. Deze beperkingen gaan niet aan onze branche voorbij. OSB zoekt verbinding met VNO-NCW, MKB Nederland om de impact van de uitbraak voor schoonmakend Nederland zo klein als mogelijk te houden.
Foto: © Rob van der Meijden – Pixabay
Op dit moment is er in een groot deel van Nederland nog een toenemende vraag naar schoonmaakwerkzaamheden, -middelen en -materialen. Veelal gaat het om preventieve maatregelen, zoals extra schoonmaak van deurklinken, lichtknoppen, leuningen ed. Een ander aspect is de toegenomen vraag naar handgels en papieren doeken met als gevolg dat deze materialen schaars worden.
Impact coronavirus voelbaar
Tegenover deze toenemende vraag staat een (stevige) omzetdaling, die niet onder het ondernemingsrisico valt. Op verschillende plaatsen laten opdrachtgevers alleen mensen toe met voor het bedrijf kritische functies of sluiten bedrijven de deuren volledig. Dit zorgt voor inkomstenderving bij schoonmaakbedrijven. Deze derving wordt bij ondernemers, met name in de hotel- en evenementenschoonmaak, schoonmaak van scholen en bij grote (internationale) bedrijven gevoeld. Voor ondernemers in Brabant komt daar bovenop dat een deel van de medewerkers niet aan het werk mag of kan. OSB ziet dat het verzuim van schoonmaakpersoneel in het zuiden van het land hoger is dan in de andere delen van Nederland. Bij de aanvraag van werktijdverkorting loopt zij aan tegen rigiditeit van de huidige regeling.
Personeelskosten zijn binnen de schoonmaakbranche de grootste post. Daarom zijn praktische zaken (handvatten en procedures) zoals snelle oplossingen rondom werktijdverkorting, verzuimregelingen en bijbehorende financiering van groot en essentieel belang voor de OSB leden.
Directeur a.i. OSB Jeroen Veldboer: “We willen benadrukken dat het vinden van concrete oplossingen met eenvoudige werkwijzen bij het wegvallen van de omzet, die niet onder het normale ondernemingsrisico vallen, essentieel is. Zowel voor het voortbestaan van onze bedrijven als ook voor de bijdrage die we als branche hebben ter voorkoming van de verdere verspreiding van het coronavirus. Daarom zijn goede afspraken rondom bijvoorbeeld werktijdverkorting zo belangrijk.”
Voorstellen
Samen met de andere platforms binnen OSB zijn voorstellen uitgewerkt, die aan VNO-NCW, MKB Nederland en Minister Koolmees zijn aangeboden. Deze voorstellen zijn onder te verdelen in:
- verkorting van de werktijden;
- mogelijkheden voor een overbruggingsfinanciering.
Daarnaast wordt aandacht gevraagd voor de gevolgen van de hoogte van de WW-premie. OSB onderzoekt de mogelijkheid om alle werknemers onder de lage WW-premie (WAB) te laten vallen en naar compensatiemogelijkheden voor verzuim/ziektekosten van medewerkers.
Lees ook: OSB start landelijk coördinatiepunt coronavirus
Bron: OSB