Over het coronavirus wordt veel gezegd en gesproken. Waar landelijke media feitelijk informeren over de uitbraak, circuleren op sociale media talloze berichten met nepnieuws. De uitbraak en de toename van het aantal besmettingsgevallen wereldwijd, en nu ook in Nederland, roept veel vragen op. Wat betekent het coronavirus voor de schoonmaakbranche?
Op 27 februari 2020 werd bekend dat een Nederlander is besmet met het virus COVID-19. Deze patiënt heeft deze besmetting naar alle waarschijnlijkheid in Lombardije opgelopen. Woensdag is hij opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Dat maakte minister Bruins bekend tijdens een speciale NOS uitzending over het coronavirus.
OSB informeert over coronavirus
Brancheorganisatie OSB heeft een document gepubliceerd met informatie over het voorkomen van een besmetting, wat te doen bij griepklachten, richtlijnen voor het reinigen van de werkplek, het ter beschikking stellen van hulpmiddelen, de gevolgen van een grieppandemie voor een bedrijf en aandachtspunten voor het desinfecteren van een besmette ruimte. Bij ontwikkelingen wordt het document geüpdatet, zo is Clean Totaal verzekerd.
Besmettelijk
Belangrijk om te weten is dat het coronavirus zich, net als een griepvirus, verspreid door hoesten, niezen, praten of door elkaar aan te raken. Persoonlijke hygiëne is belangrijk om verdere besmetting te voorkomen. Er is nog geen vaccin beschikbaar. Dat betekent dat wordt aangeraden om regelmatig handen te wassen met water en zeep. Wanneer u of uw medewerkers niezen of hoesten, gebruiken zij het beste een papieren zakdoek. Vervolgens dient deze natuurlijk weggegooid te worden en is het aan te bevelen om de handen te wassen na hoesten of niezen. OSB adviseert schoonmaakondernemers om de medewerkers op de hoogte te brengen en te houden van goede hygiënemaatregelen. Zorg ook voor voldoende faciliteiten om handen te wassen.
Desinfecteren?
Er is een run ontstaan op desinfectiepompjes en antibacteriële handzeep. Navraag bij Bart van Zanten van Sc Johnson Professional leert ons dat de huidige reactie op de besmetting overtrokken is. Handen wassen is voldoende. “Maar doe dit regelmatig en bewust. Gaat een schoonmaakmedewerker roken? Zorg dat deze hierna de handen wast. Was de handen ook voor het eten. Alleen op de plekken waar veel contact is met mensen of het niet mogelijk is om tussentijds de handen te wassen, biedt handdesinfectie uitkomst. Bijvoorbeeld in de zorg. Deze boodschap verkondigen wij al twintig jaar. Daar is niets aan veranderd.”
Personeel beschermen
OSB raadt schoonmaakbedrijven aan om hygiënische hulpmiddelen ter beschikking te stellen voor het personeel. “Schoonmaakpersoneel loopt bij een eventuele uitbraak van het coronavirus extra risico op besmetting. Het is dus belangrijk om hygiëneregels in acht te nemen.” De hygiëneregels vindt u in het beschikbaar gestelde document.
Gevolgen voor het schoonmaakbedrijf
Een uitbraak van het coronavirus kan grote impact hebben op uw organisatie. Vanwege de besmettelijkheid is het aannemelijk dat meer personeelsleden ziek kunnen worden en mogelijk overlijden, in vergelijking met een reguliere seizoensgriep.
Een uitbraak kan ervoor zorgen dat uw personeel ziek wordt of in quarantaine moet vanwege een besmetting in de nabije omgeving. Tevens is verzuim door angst voor besmetting een factor om rekening mee te houden. Naast personeelsuitval kunnen leveringsproblemen van middelen en materialen ontstaan. Volgens OSB zijn ook liquiditeitsproblemen bij partners een mogelijk ander effect. De oproep luidt dan ook: Alle omstandigheden kunnen gevolgen hebben voor uw bedrijf of organisatie. Wees hierop voorbereid.
Bij een uitbraak kan het voorkomen dat bedrijven, waar u de schoonmaakdienstverlening verzorgd, worden gesloten. Dat betekent dat er dan tijdelijk niet schoongemaakt hoeft te worden. Dat heeft weer gevolgen voor de
werkzaamheden van uw personeel: zij mogen dan naar alle waarschijnlijk hun werk voor kortere of langere tijd niet uitvoeren op dat object. De financiële gevolgen voor de werkgever kunnen verstrekkend zijn. Onder bepaalde voorwaarden kunt u werktijdverkorting en een ww-uitkering voor uw personeel aanvragen.
Besmetting voorkomen
Schoonmaakbedrijven kunnen helpen om besmettingsrisico’s te beperken. Zo kunt u advies geven over de noodzakelijke werkzaamheden en aanpassingen in het werkprogramma doorvoeren. OSB geeft een aantal algemene adviezen:
- Laat dagelijks oppervlakken die vaak met handen door verschillende mensen worden aangeraakt grondig reinigen, zoals sanitair, deurklinken, trapleuningen, telefoons etc.
- Verhoog de schoonmaakfrequentie voor gezamenlijk gebruikte ruimtes
- Zorg voor tissues, doekjes en desinfecterende gels en sets voor het schoonmaken van het toetsenbord op alle werkplekken
- Schoonmaakpersoneel kan zich beschermen en verspreiding beperken door het dragen van handschoenen en het goed wassen van de handen met water en zeep.