Facility Trade Group wil een zo groot mogelijke bijdrage leveren aan het verminderen van wegwerpplastic. Daarom is het bedrijf een samenwerking gestart met de Plastic Soup Foundation en gaat men klanten helpen bij de transitie van ‘single used plastics’ naar plasticvrije artikelen. Ook de plastic footprint van de eigen organisatie is kritisch bekeken en het bedrijf werkt aan het verminderen van plasticverbruik rondom verpakken en verzenden.
Vanaf 3 juli 2021 zal het wettelijk verbod op ‘single used plastics’ uit de nieuwe SUP-richtlijn gaan gelden. Een verbod waar veel horeca- en facility professionals mee te maken krijgen. Onder dit verbod vallen plastic wegwerp borden, bakjes, bestek, rietjes, wattenstaafjes alsook producten van oxo-biologisch afbreekbaar plastic (niet afbreekbaar in natuur) en bewaarbakjes en bekers van geëxpandeerd polystyreen (‘piepschuim’). Deze plastic artikelen zijn voor veel organisaties nu nog gemeengoed. Facility Trade Group gaat klanten informeren over de nieuwe wet- en regelgeving en helpen op tijd de beste alternatieven te implementeren. Daarbij gaat zij klanten stimuleren al eerder over te stappen op plasticvrij vanwege de positieve effecten op het milieu en het imago van de klant richting eindklant.
Andere mogelijkheden om plasticgebruik terug te dringen
Aanvullend op alternatieven voor ‘single used plastics’ uit de nieuwe SUP-richtlijn biedt Facility Trade Group ook andere mogelijkheden om plasticgebruik in organisaties terug te dringen. Zoals bijvoorbeeld een volledig zero-waste en ecologisch reinigingsconcept dat bestaat uit vloeibare caps die volledig oplossen in water. De berg aan wegwerp sproeiflacons wordt verminderd en er is geen onnodig transport van water. Voor hotels introduceert men binnenkort een assortiment van geheel plasticvrije amenities.
Makkelijker plasticvrije alternatieven kiezen
Alle plasticvrije artikelen zijn in de webshop van Facility Trade Group gelabeld met een icoon ‘plasticvrij’ zodat het makkelijker is voor klanten om plasticvrije alternatieven te selecteren. “Voor veel single used plastics zijn al hele goede alternatieven en de keuze voor plasticvrij willen wij zo makkelijk mogelijk maken. Natuurlijk omdat het per 3 juli 2021 wettelijk verplicht is maar ook omdat wij geloven dat we op deze manier een plasticvrije keuze kunnen versnellen en zo vandaag al samen met onze klanten het verschil kunnen maken”, aldus Algemeen Directeur van Facility Trade Group Bas Haagen.
Plasticvrij verpakken en verzenden
Onder het motto ‘practice what you preach’ heeft Facility Trade Group haar proces van verpakken en verzenden kritisch bekeken. Tape en etiketten zijn vervangen door plasticvrije varianten. Het plastic rekfolie dat nu gebruikt wordt voor het wettelijk verplichte ‘sealen’ van pallets, wordt na het succesvol afronden van een pilot die nu loopt, vervangen door plasticbesparend wikkelnet.
Plastic Soup Foundation
Om de strijd tegen wegwerpplastic kracht bij te zetten, staat Facility Trade Group in de vorm van ‘Business Angel’ achter de missie van de Plastic Soup Foundation en doneert het bedrijf 1% van de omzet van de plasticvrije artikelen aan deze ANBI goedkeurde stichting die zich inzet tegen plastic verontreiniging. “We werken elke dag aan oplossingen om de plasticvervuiling een halt toe te roepen. We zijn dan ook dankbaar dat we dankzij de steun van Facility Trade Group onze strijd kunnen blijven voortzetten”, aldus Maria Westerbos, oprichter en directeur van Plastic Soup Foundation.
Bron: Facility Trade Group