Over het erGO! clean mopsysteem wordt veel gezegd en geschreven. Het systeem van Unger zou sneller inzetbaar zijn, arbeidstijd besparen en ergonomischer zijn in gebruik. Is dit moppen 2.0? Testredacteur Gerard Spoor wil dat wel eens ervaren en onderwierp de Unger erGO! clean aan een praktijktest.
Door Gerard Spoor, testredacteur Clean Totaal – Foto’s © Unger
Van Regional Sales Manager Benelux bij Unger Martin Kamminga heb ik een complete set ontvangen en de nodige uitleg gehad, alvorens ermee af te reizen naar mijn testomgeving. Aldaar heb ik de Ergoclean ook laten gebruiken door cursisten die toch het moppen aan het oefenen waren voor de vakopleiding (Gerard Spoor is directeur van schoonmaakopleider Carling red.). Natuurlijk heb ik er zelf ook een behoorlijk aantal testen mee gedaan. Ik geef u graag mijn mening naar aanleiding van die testen.
Deutsche Grundlichkeit
We hebben enkele jaren geleden al een mopsteel gezien met een doseerknop in de steel. Deze was in de eerste versie niet zo goed als verwacht. Zo was er nog wel eens sprake van nalekken, een defect ventiel en ontbrak het wel eens aan duurzaamheid. Een voorbeeld: als de steel viel, kon de harde kunststof knop aan de bovenzijde kapot gaan. Dat werd verbeterd en toen kwamen onder andere ook de Taski Versa, de Vileda Spraypro en nog enkele andere, allemaal met een reservoir op- of in de steel.
Ook stelen met de typerende S-vorm zijn bekend. Enkele jaren geleden kwamen de eerste daarvan op de markt. Ook rechte stelen met één draaiend handvat voor de onderste hand zijn bekend.
Welnu, de steel met Deutsche Grundlichkeit van Unger heeft die eigenschappen samengevoegd en het systeem doet hetgeen je ervan verwacht. Het product is robuust en goed vormgegeven, beschikt over een doordacht design en is degelijk. Dat zit wel goed. Hoe zich dat in de loop van maanden/jaren gedraagt kan ik natuurlijk niet beoordelen, maar de eerste indruk is goed.
Steel prettig bij S-methode
De S-steel doet inderdaad goed wat men stelt in de filmpjes en folders. De intuïtieve S-beweging is veel prettiger en voelt veel ergonomischer dan met een vaste rechte steel, dat staat buiten kijf. Doch, het intuïtieve is betrekkelijk. Zoals u ongetwijfeld weet, is de M-methode de nieuwe stijl van moppen vanwege de betere ergonomie. Voor mensen met ingebakken S-gewoonte is het echter aan te bevelen om de S-steel te gebruiken. Dat werkt echt prima. Onervaren mensen kun je direct op de M-methode zetten met een reguliere steel en die methode als intuïtief maken.
Prima doseersysteem
Het doseersysteem werkt ook goed. Het is geen druppelaar en sluit direct af na loslaten van de knop. De tank is eenvoudig te verwijderen/plaatsen en lijkt net zo degelijk als de rest van de steel. Ook hier geldt dat de tand des tijds niet getest is. Met andere woorden, in het gebruik werkt de ergo prima. Ik zie geen zaken die ik niet begrijp of die onpraktisch zijn. Ik ben overigens geen voorstander van het laten staan van gevulde tanks of flacons in werkkasten. Als dat te lang duurt, creëer je ook weer een risico. Ik zou dan zeggen: ’s morgens vullen en aan het eind van de dag weer leeg wegzetten.
Het velcro systeem kennen we natuurlijk al en dat is in de praktijk erg prettig. Snel en praktisch aanbrengen en verwijderen van de mop! Dat is een goede keuze van Unger.
Extra gewicht een belemmering?
De ergo-mop is in gebruiksklare toestand wel wat zwaarder dan we gewend zijn van een reguliere vlakmop. Is dat een nadeel? Nee, ik denk van niet. Het gaat namelijk niet ten nadele van het gemakkelijke gebruik en geeft wat extra werkdruk op de mop zonder dat zelf te doen met fysieke inspanning (Sinner zegt natuurlijk ook wel wat over Mechanische Arbeid). Gratis voordeeltje dus eigenlijk.
Verkoopargumenten in de videotrailer niet allemaal valide
Door naar de verkoopargumenten. Hier heb ik wel wat meer problemen mee. Er wordt gesteld dat het systeem veel sneller gebruiksgereed is. Onterecht en oneerlijk omdat de vergelijking wordt gemaakt met een mopemmersysteem met pers die eerst gevuld moet worden. Wanneer het wordt vergeleken met de gebruikelijke microvezel vlakmop (pre-wet), dat m.i. een eerlijk vergelijk is, is het argument niet meer valide.
Dit geldt ook voor de geclaimde tijdsbesparing. Als de vergelijking met de microvezel vlakmop wordt gemaakt, denk ik niet dat er tijd wordt bespaard. Ook over de kwaliteitsverbetering valt te twisten. Los van de ietwat grotere vloerdruk zie ik geen waarneembaar verschil met de reguliere microvezel vlakmop. Ons oordeel over de kwaliteitsverbetering? Net zo goed als de reguliere goede microvezel vlakmop.
Is Unger erGO! Clean ergonomischer? Ja, daar ben ik echt van overtuigd. Als je praat over werken met de S-methode bij het moppen (hetgeen in de praktijk nog steeds de meerderheid is), dan is het zeker ergonomischer. De vormgeving en de draaiende handgrepen maken het moppen met de S-beweging zeker een stuk ergonomischer. Dat zeg ik niet als wetenschapper, maar als tester die het gevoeld heeft in de belasting van mijn polsen.
Conclusie
Kortom, is het in mijn beleving weer een stap in de goede richting als we het hebben over ergonomie in de schoonmaak? Het is een degelijk systeem dat goed ontwikkeld is, met goede deugdelijke materialen, zonder duidelijke tekortkomingen en het doet wat het belooft. Het bespaart echter geen tijd handelingen bij de opstart als je al met de microvezel vlakmop werkt. Over de S-beweging kan ik kort zijn: met de S-beweging moppen werkt prima door de combinatie van draaiende handgrepen en de S-steel! Of de kosten dan opwegen tegen het veranderen van de (intuïtieve) werkwijze van het personeel mag iedereen natuurlijk zelf bepalen.
Ergonomischer werken is een investering in voorkomen van ziekteverzuim. Ondanks mijn mening over de verkoopargumenten in de video, lijkt een dikke voldoende mij zeker op zijn plaats voor het mopsysteem ErGO! clean van Unger.