De finalisten van de European Cleaning & Hygiene Awards 2019 zijn bekend. Waren er vorig jaar nog meerdere Nederlandse kanshebbers, waaronder Gom, winnaar CSU en Breedweer, dit jaar maakt alleen Gom kans om de titel te pakken in meerdere categorieën.
Na publicatie merkte een opmerkzame lezer op dat er nóg een Nederlandse organisatie kans maakt op een prijs. Het Britse Incentive QAS is genomineerd in de categorie ‘Best use of Smart Technological Solutions by Service Providers’ voor een project in samenwerking met het Nederlandse LEVIY. Zie daarvoor het kader in dit nieuwsartikel.
De European Cleaning & Hygiene Awards worden sinds 2016 jaarlijks uitgereikt. De prijzen zijn een erkenning voor de ‘standards of excellence’ in Europees verband. Tijdens een galadiner op 17 oktober 2019 in The Church House in Londen zijn prijzen te verdienen in maar liefst negen categorieën. In totaal zijn er 35 genomineerden.
Gom meermaals kanshebber
Het is dit jaar enigszins zoeken naar de Nederlandse finalisten in het totaaloverzicht van genomineerden. Gom is de enige kanshebber in meerdere categorieën, zo maakt de Schiedamse organisatie kans op een award in de categorie ‘Best use of Smart Technological Solutions by Service Providers’ met de zelfontwikkelde Trash Roulette. Dit is een slimme, interactieve afvalbak die het aantal afvalinzamelingen op scholen registreert en af en toe gebruikers beloond met een leuke prijs als een gratis broodje of een blikje frisdrank.
Sociale onderneming Buitengewoon, onderdeel van Facilicom waar ook Gom deel van uitmaakt, maakt kans op een prijs in de categorie ‘Workforce – Commitment to Diversity’. De sociale onderneming dicht de afstand tot de arbeidsmarkt met de visie dat iedereen die wil werken een kans moet krijgen. Zij doen da met een buitengewone aanpak die de weg naar een echte baan voor gewone mensen faciliteert.
LEVIY samen met QAS genomineerd
Het Nederlandse LEVIY dingt ook mee naar een Grammy voor de schoonmaak voor de implementatie van de software inclusief NFC technologie bij Citypoint in Londen. Met deze technologie is het mogelijk om het schoonmaakteam pro-actief aan te sturen. Iedere toiletunit in het object is voorzien van NFC ‘tags’ die registeren wanneer de ruimte is gereinigd. Via de smartphone krijgen de schoonmakers de planning en de taken automatisch doorgestuurd, terwijl deze van hogerhand eenvoudig aangepast kunnen worden.
Ook kunnen verstoringen eenvoudig worden gemeld en kan snel opdracht worden gegeven, door foto’s (retour) te sturen wordt tevens aangetoond dat de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Alles wordt geregistreerd en opgeslagen om van een reactieve schoonmaak naar een pro-actieve schoonmaak te gaan. Alles voor het uiteindelijk doel: een efficiëntere en slimmere schoonmaak.
Lars Tubben als Rising Star
Tot slot maakt Lars Tubben kans om in de prijzen te vallen. De Campusmanager van de TU Delft namens Gom werkt nu twee jaar in de schoonmaak en maakt, door voordracht, kans op de Rising Star Award. Een erkenning die volgens hemzelf wellicht te eervol is: “met ons team komen we van ver. Op de TU Delft was de medewerkerstevredenheid, de gewenste schoonmaakkwaliteit en klanttevredenheid niet op het gewenste niveau. Door de medewerkers centraal te stellen zijn we van een 2-0 achterstand naar een 3-2 voorsprong gegaan.”
Het doel is om de score nog verder te laten oplopen en dat lijkt te lukken. “Onlangs zijn we uitgeroepen tot beste team van de business unit onderwijs. Een enorme eer als je kijkt wat voor werk het team, dat bestaat uit maar liefst tweehonderd man, geleverd heeft. De kwaliteit is op niveau, de klanttevredenheid is hoog en de schoonmakers houden van hun werk. We hebben gezamenlijk een prachtig resultaat bereikt.”
Erkenning
Marketingmanager Marco Konter ziet de twee finaleplaatsenals erkenning: “Al drie jaar op rij staan we in de Europese finale. Daar mogen we best trots op zijn. Juist door onze sectorspecialisatie zien we dat de oplossingen in samenwerking met onze klanten een extra dimensie krijgen. Kennelijk zijn onze aangedragen best practices zelfs op Europees niveau onderscheidend. En in een vakgebied waar innovatie veel geclaimd wordt, is het des te mooier dat een onafhankelijke jury onze smart solutions met een podiumplaats beloont.”
Trek de buidel maar
De European Cleaning & Hygiene Awards worden uitgereikt tijdens een galadiner in Londen. Om hierbij aanwezig te zijn, dient een tafel gereserveerd te worden. Dit is, zoals bij een galashow hoort, niet goedkoop. Een losse zitplaats aan een tafel kost 285 euro, voor een halve tafel dient bijna 1.300 euro afgetikt te worden en een hele tafel kost al gauw meer dan 2.000 euro, maar dan zit je er wel uiterst chic bij in The Church House met een hartelijk ontvangst, een uitgebreid diner, inclusief award ceremonie en borrel inclusief band.