Het is hoogconjunctuur, dus het Nederlandse bedrijfsleven profiteert op alle fronten. Althans, dat zou je zeggen. Het FD stelde onlangs vast dat de winsten van drie grote facilitaire dienstverleners -Facilicom, Vebego en CSU- teruglopen. De krant stelt dat het tijd is om de bezem uit de kast te halen.
De bestuursverslagen zijn eensluidend; niet positief. Zo stelt Facilicom werkgeluk boven winstgevendheid, gaat het CSU niet om winstmaximalisatie en spreekt Vebego over een investeringsjaar. Hoe positief de marketingmachines de cijfers proberen te duiden, de cijfers liegen er niet om.
Facilicom: kwakkelende kern
Wanneer wordt ingezoomd op de cijfers van Facilicom blijken de kernsegmenten, schoonmaak en beveiliging, beroerde resultaten te tonen, aldus het FD. Mede daardoor blijft de nettowinst steken op 7,5 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 22,8 miljoen euro. Redenen voor het achterblijvende resultaat zijn het stijgende ziekteverzuim, de toenemende arbeidsmarktkrapte, verscheidene afwaarderingen en goodwillposten. Overigens roemt de organisatie de omzetgroei van schoonmaaktak Gom. “De omzetgroei lag ruim boven de marktgroei en daarmee heeft Gom haar top-3 positie verder verstevigd.”
Vebego: teleurstellend resultaat
De omzet van Vebego groeide wederom en kwam uit op 1,15 miljard euro. Maar het resultaat bleef achter en daalde naar een schamele 3,4 miljoen euro. Redenen hiervoor zijn oplopende overheadkosten, afschrijving van goodwill en tegenvallend rendement in met name België en Zwitserland. CEO Ronald Goedmakers spreekt van een teleurstellend resultaat en stelt dat 2018 een investeringsjaar was. Op de lange termijn moet dit resulteren in een toekomstbestendige organisatie.
CSU: thuiszorgenkindje?
Een positieve noot voor de Udense schoonmaakorganisatie, de daling van de winstgevendheid is het kleinst. Het bedrijfsresultaat bedroeg 15,7 miljoen euro. De schoonmaaktak beloonde haar medewerkers daarom met een waardecheque. Grootste verandering was uiteraard de acquisitie van ISS Facility Services, waardoor ruim 2.100 medewerkers in dienst kwamen bij CSU. Het zorgenkindje is de thuiszorgtak Tzorg. Daar blijft de omzet stijgen, maar blijft het rendement achter.
Verwachtingen getemperd
Ook voor de komende jaren lijkt een verbetering vooralsnog ver weg. 2019 lijkt een jaar met matige rendementen. Volgens het FD is het optimisme even ver te zoeken, maar is van paniek evenmin sprake. Wij citeren: “Het zijn familiebedrijven en die zeggen vooral te sturen op de lange termijn. Winst maken is belangrijk, maar het bedrijf moet zo zijn gefinancierd dat tegenvallers makkelijk kunnen worden opgevangen.”
Is daarmee de kous af? Voorlopig niet, want ook al is de solvabiliteit, het eigen vermogen op balanstotaal, bij alle drie teruggelopen. De verhoudingen zijn vooralsnog gezond. Het FD besluit treffend: “Maar het wordt wel tijd de bezem uit de kast te halen.”