Er is overeenstemming bereikt over een principe pensioenakkoord. Het op woensdagochtend 5 juni gepresenteerde akkoord biedt volgens het Kabinet een evenwichtig en toekomstbestendig pensioenstelsel. Na negen jaar discussie zijn er nu eindelijk afspraken gemaakt. Het akkoord is overigens pas definitief wanneer de leden van vakbond FNV hiermee instemmen. OSB loopt alvast op de zaken vooruit en stelt dat dit akkoord de schoonmakers en glazenwassers ten goede komt.
“Als het gisteren gesloten principeakkoord tussen werkgevers, vakbonden en het Kabinet over pensioenen doorgaat, komt dat schoonmakers en glazenwassers ten goede. Samen met de vakbonden heeft OSB in de cao schoonmaak afgesproken om de schoonmaak als zwaar beroep aan te merken. Dat vergroot de mogelijkheden voor werknemers om gezond hun pensioen te halen”, aldus de brancheorganisatie.
In het principeakkoord is afgesproken de AOW-leeftijd voor de komende twee jaar te bevriezen op 66 jaar en 4 maanden. De koppeling tussen langer leven en langer werken wordt veranderd. Als de levensverwachting met een jaar toeneemt, wordt de AOW-grens acht maanden opgeschoven, dit was eerst evenredig. Oftewel bij een jaar langer leven zouden medewerkers een jaar langer doorleven.
“Ik ben blij dat, na al die kopjes koffie, onderhandelingen en terechte zorgen van veel mensen, de vakbonden, de werkgeversorganisaties en de politiek nu samen een antwoord geven op de uitdagingen voor de toekomst. De polder levert en dat is goed voor Nederland. Voor jong en oud. Goed voor jong, omdat de pensioenopbouw eerlijker wordt en de AOW-leeftijd ook op lange termijn minder hard stijgt. En goed voor oud, omdat hun pensioen sneller verhoogd kan worden en omdat zij eerder kunnen stoppen als het niet meer gaat.”
Eerder stoppen bij zwaar beroep
Voor mensen met een zwaar beroep komt er de mogelijkheid om drie jaar eerder te stoppen met werken. Deze regeling geldt voor iedereen, maar wordt vooral aantrekkelijk voor lagere inkomens. Een ander onderdeel van het akkoord is dat het makkelijker wordt voor zelfstandigen (zzp’ers) om aansluiting te vinden bij een pensioenfonds. Dit is ook in dit pensioenakkoord niet verplicht gesteld. Wel moeten zzp’ers zich verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.
In de onderhandelingen over aanpassing van de AOW-leeftijd spitste de discussie zich toe op de zware beroepen. Werknemers en werkgevers in de schoonmaaksector zijn het erover eens dat schoonmaakwerk in deze categorie valt. Tijdens de cao-onderhandelingen is overeengekomen dat het doel moet zijn dat schoonmaakmedewerkers gezond hun pensioen kunnen halen. Daarnaast hebben werkgevers- en werknemersorganisaties in de sector projecten opgezet om, naast deze algemene afspraken, invulling te geven aan deze doelstelling.
Met het nieuwe pensioenstelsel in het vooruitzicht blijft OSB werkgevers stimuleren om hun medewerkers duurzaam inzetbaar te houden: “Ondanks het mogelijke pensioenakkoord en afspraken in de cao blijft het van groot belang dat werkgevers zelf manieren zoeken om werknemers gezond met pensioen te laten gaan. De sector moet blijven investeren in het terugdringen van de fysieke belasting van het werk. OSB doet er alles aan om werkgevers hierbij te ondersteunen. Wat een pensioenakkoord voor werkgevers in onze sector precies gaat betekenen, is nu nog niet duidelijk. “