Qualis is een onafhankelijk bureau dat zich bezighoudt met meten en rapporteren en geen verdere commerciële activiteiten of belangen heeft. “De nieuwe objectieve norm en de nieuwe standaard voor kwaliteitsmetingen. We zijn daarmee de enige in schoonmaakland”, aldus initiatiefnemers Jan Vera en Gerard Spoor. “Zonder uitvoerige adviestrajecten, verplichte hermetingen of belangenverstrengeling. Wij geven antwoord op de vraag of het werkprogramma juist wordt uitgevoerd. Is dit het geval, dan is de schoonmaakkwaliteit minstens voldoende.”
Op de foto: v.l.n.r. initiatiefnemers achter Qualis Insight Jan Vera en Gerard Spoor
De uitleg van beide heren is helder. Door Qualis de kwaliteitsmeting uit te laten voeren, zijn discussies over deze metingen verleden tijd. “We zijn dan ook geen vervanger voor de kwaliteitsmedewerkers van schoonmaakbedrijven, intermediairs of opdrachtgevers. Door gebruik te maken van een externe partij kan frictie worden voorkomen. Hoe je het ook bekijkt, in de praktijk zijn metingen namelijk altijd gekleurd met als eindresultaat dat de schoonmaak op de flikker krijgt. Dat moet echt afgelopen zijn.”
Constateren, rapporteren
Hier spreekt praktijkervaring. De heren bundelen gezamenlijk bijna tachtig jaar schoonmaakvaardigheid en stellen dat er in de loop der jaren nauwelijks iets is veranderd. “Ja, de sopdoek is vervangen door microvezel, maar verdwijnt nog steeds in dezelfde emmer met sop”, aldus Vera lachend. “In plaats van schoonmakers hierop af te straffen kunnen we op een constructieve manier de schoonmaakkwaliteit verbeteren. Dat kan omdat wij met Qualis geen enkel commercieel belang hebben, alleen een hermeting uitvoeren als daarom gevraagd wordt en omdat onze onafhankelijke gelicenseerde auditors geen adviserende rol hebben.” Gerard Spoor vult aan: “Met het werkprogramma in de hand wordt strikt gecontroleerd of alle werkzaamheden zijn uitgevoerd als afgesproken. De meting is feitelijk niets anders dan constateren en rapporteren. Natuurlijk attenderen onze auditors wel op methodefouten in de praktijk en indien gewenst wordt ook het proces onder de loep genomen. Maar als er kleinigheden zijn die positief kunnen bijdragen aan het eindresultaat, dan worden deze gratis tips uiteraard gedeeld. Het gezamenlijke doel is natuurlijk de schoonmaak naar een hoger plan tillen en daarmee de markt in zijn algeheel verbeteren. Daar dragen we graag ons steentje aan bij.”
De praktijk spreekt
In de korte tijd dat Qualis op de markt is, kunnen beide heren al enkele successen benoemen en marchanderen dan ook met een succesverhaal van een schoonmaakorganisatie die op verschillende locaties voor een opdrachtgever de schoonmaakwerkzaamheden verricht. “Constant bleken er op dezelfde objecten klachten te zijn over de schoonmaakkwaliteit. Wat blijkt nu? Op de locaties waar meestal klachten waren, blijkt uit de metingen via Qualis dat het werkprogramma prima wordt gevolgd”, aldus Spoor enthousiast. “Onterecht is de bal telkens bij het schoonmaakpersoneel neergelegd, terwijl blijkt dat het werkprogramma niet past bij de schoonmaakopdracht.” Door het werkprogramma aan te passen, kan wel aan de verwachting voldaan worden op alle objecten.
Jan Vera: “Dit is nou echt een voorbeeld waar de waarde van Qualis wordt getoond. Met de meting wordt geen afbreuk gedaan aan ook maar iemand op de werkvloer, wordt de intermediair niet benadeeld en is er duidelijkheid. De verbeterpunten in het operationele proces worden aangetoond en als deze er niet zijn, dan zijn er andere factoren die spelen. Met Qualis kunnen organisatie sturen naar een optimale prestatie voor alle partijen. Bovendien is het zo dat in de LOSK-QMS meting die fouten worden gewogen. Dat wil zeggen dat een stoffig randje minder zwaar meetelt in de beoordeling dan een smerig toilet. Een eerlijke en correcte afspiegeling van de schoonmaakkwaliteit zodat er gestuurd kan worden in de processen.”
Qualis Insight en LOSK-QMS
Het objectieve meetbureau Qualis Insight geeft de voorkeur aan schoonmaakkwaliteitsmetingen op basis van het LOSK-QMS. Deze kwaliteitsmeting bestaat uit de proces-evaluatie, die de technische en MVO-processen controleert, en de resultaat-evaluatie die de waarneembare kwaliteit beoordeeld. De meting draagt bij aan de optimalisatie van de kwaliteit. In plaats van alleen achteraf te constateren, kan direct actie ondernomen worden in het proces. Met als doen een ultieme schoonmaakkwaliteit. De initiatiefnemers van Qualis benadrukken overigens dat LOSK-QMS geen verplichting is en het meetbureau ook ingezet kan worden bij metingen op basis van VSR of zelf-ontwikkelde meetsystemen.
Vereniging Eigen Huis
Qualis is pas écht succesvol wanneer in aanbestedingen onder het kopje kwaliteitsmetingen wordt geëist dat de schoonmaakkwaliteit op een onafhankelijke manier wordt gemeten door gebruik te maken van Qualis. Daarvoor is meer bekendheid nodig en zal het concept zich in de praktijk moeten bewijzen. Gerard Spoor ziet het al helemaal voor zich: “Bij iedere schoonmaakaanbesteding meet Qualis de schoonmaakkwaliteit, als een Vereniging Eigen Huis voor de schoonmaak. Een organisatie die je blind vertrouwt vanwege de expertise, de betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid.
Qualis zonder commercieel doel?
Potentieel is daar natuurlijk veel geld mee te verdienen, maar daar is het volgens de heren niet om te doen. Qualis heeft geen commercieel doel. Voor een vast bedrag wordt een kwaliteitsmeting gekocht en daarvoor wordt alles geregeld. Overigens is het wel zo dat alle auditors een licentie moeten halen en daar zorgt Gerard Spoor met zijn Carling Opleidingen voor. Niet gek, wanneer een blik wordt geworpen op de opleidingscijfers van de RAS. De rek is inmiddels wel uit de basisopleiding schoonmaak en de deelnemersaantallen bij de gespecialiseerde opleidingen en de leidinggevende-opleidingen zijn ook niet om over naar huis te schrijven.
Het is Qualis-auditor Edgar van Engelen die fijntjes helpt herinneren dat dit bij SVS en de VSR-auditbevoegdheid net zo werkt. “Om een heel concept als Qualis te lanceren voor winst aan opleidingskant, dat is als je het mij vraagt echt te ver gezocht.”
Van Engelen is overigens erg te spreken over het meetbureau vanwege het ontbreken van de perverse prikkel: “We kennen allemaal de verhalen van de verplichte hermetingen bij een afkeur op basis van een VSR-meting. In dit geval loop ik een LOSK-kwaliteitsmeting en kom ik pas terug bij dat object wanneer de vraag er is. Dat wordt niet vanuit mij opgedrongen. Bovendien heeft het schoonmaakbedrijf met een LOSK-rapport een verbeterings-handleiding in handen waarmee inzichtelijk is hoe de kwaliteit verbeterd kan worden. Dit ontbreekt bij VSR waar het alleen goedkeur of afkeur is. Dat is ook de reden waarom ik voor LOSK heb gekozen. Het is een praktisch meetsysteem die niet te auditen is wanneer je net van school komt. Praktijkervaring is vereist. Dat Qualis zich met dit meetsysteem in de achterzak opricht als onafhankelijke partij voor metingen is niet meer dan een logisch vervolg.”
Vakmanschap
Wat wij ons zeker kunnen voorstellen is dat met de introductie van het meetsysteem LOSK-QMS een jaar geleden, wat overigens los staat van Qualis, en de introductie van dit meetbureau, het schoonmaak vakmanschap weer de ruimte krijgt. Wordt er namelijk goed schoongemaakt, lees: het werkprogramma juist uitgevoerd, dan is het rapportcijfer minstens een 6. Met de LOSK-rapportage wordt ook meteen inzichtelijk waar de problematiek zit binnen de schoonmaak. Een verbetering is makkelijk te realiseren en zo wordt samen de schoonmaak alsmaar beter.
Het succes van Qualis hangt af van de omarming door de branche. Gaan intermediairs onafhankelijke kwaliteitsmetingen eisen, zien schoonmaakbedrijven het nut ervan in en wil de opdrachtgever het gevoel hebben dat niet de slager zijn eigen vlees keurt? Dan lonkt grootschalig gebruik. Tijdens de door Schoonmaakjournaal-georganiseerde launch party/kennissessie Insight into Quality viel wel op dat geen enkele van de uitgenodigde intermediairs het de moeite waard vond. Of Qualis de nieuwe norm wordt van schoonmaakkwaliteit? De tijd zal het leren.