Aan de andere zijde van de Noordzee, het Verenigd Koninkrijk, en aan de andere kant van de grote plas, de Verenigde Staten is gevelbehandeling volgens de SoftWash methode al jarenlang een beproefd concept. Vanuit het Noord-Hollandse Zwaag heeft Richard van Hessel van schoonmaakvakhandel Solution® SoftWash geïntroduceerd in Nederland: “Met succes. Inmiddels zijn er meerdere schoonmaakbedrijven die de methode succesvol inzetten en aanbestedingen gegund krijgen.”
SoftWash is een gevelbehandelingsmethode waarbij de chemie het werk doet. Zoals de naam al doet vermoeden is hogedruk uit den boze. Het is de chemie dat het werk doet en dat is opvallend in een tijd waarbij steeds minder gebruik van chemie de trend is. Richard van Hessel over de voordelen: “Chemie staat onterecht in een verkeerd daglicht. Het werkt namelijk uiterst effectief, pakt alleen de vervuiling aan en daarmee zijn de risico’s direct al een stuk kleiner dan bij hogedrukreiniging. Bij verkeerd gebruik is er een aanzienlijke kans op beschadigingen aan het te reinigen oppervlak. SoftWash werkt beter, is veiliger voor het object en biedt een langduriger resultaat.”
Van Hessel is overtuigd van de methodiek en legt aan de hand van de Cirkel van Sinner uit hoe het werkt: “De factoren Tijd, Chemie, Temperatuur en Mechanische Kracht zijn bij de perfecte cirkel in balans. Door de middelen die wij gebruiken, neemt de factor chemie zodanig toe dat temperatuur, mechanische kracht en de tijd zoveel afnemen dat SoftWash hiermee een zeer geschikt alternatief is binnen Nederland. Echt, het werkt sneller, eenvoudiger, grondiger en voorkomt schade omdat er geen kracht op het oppervlak wordt uitgeoefend.”
Chemie doet het werk bij SoftWash
Chemie staat centraal bij de behandelingsmethode die ooit ontwikkeld is door de Amerikaan AC Lockyer, waar Van Hessel in nauw contact mee staat. YouTube staat vol met talloze video’s waarbij onze wenkbrauwen lichtelijk fronzen, maar waar de effectiviteit buiten kijf staat. Dat geldt overigens ook voor de chemieverpakkingen. Over de top, typisch Amerikaans. “Daarmee halen we fantastisch resultaten. Het is in wezen niet heel veel meer dan aanbrengen, opvangen, afspoelen en eventueel conserveren”, aldus Van Hessel zichtbaar trots. “Het is dan ook zeer effectieve chemie die atmosferische vervuiling bij de bron aanpakt. Het doodt alle organismen waarmee het in aanraking komt, daarom is de werkingsduur ook zo lang. Bij hogedruk wordt de bron niet aangepakt. Dat doen wij wel.”
Waar de middelen exact uit bestaan, dat is het geheim van de smid. “Wat we wel kunnen stellen, is dat het een hele klus was om de middelen voor de Europese markt te ontwikkelen. De wet- en regelgeving omtrent chemie is in de Verenigde Staten heel anders dan in Nederland.”
Het werkzame hoofdbestanddeel is natriumhypochloriet. “Zo’n 12,5%, dat is serieus”, stelt Van Hessel. “Gebruikers zien het aanbrengen van de chemie dan ook als een klus die goed uitgevoerd moet worden. Daarom is iedere SoftWash-gebruiker binnen Nederland opgeleid en gecertificeerd. Ook wordt na de gevelbehandeling een andersoortig chemie achteraf aangebracht op planten, na afspoelen, om ervoor te zorgen dat de natriumhypochloriet geen kans krijgt het groen naast de gevel aan te tasten.” Op de vraag waarom juist natriumhypochloriet het werkzame middel is, komt moeilijk antwoord. Natriumhypochloriet desinfecteert en doodt de organismen.
Volgens gevelexpert Henk Mulder kan het werken met grondstoffen op basis van natrium desastreus zijn voor gevels. “Natriumhydroxide (geen natriumhypochloriet maar bijtende soda ‘caustische soda’ red.) kan beschadiging van de steen veroorzaken. Natriumhydroxide vormt, samen met zwaveldioxide en zuurstof uit de lucht natriumsulfaat. Dit goedje kan door kristallisatiedruk de structuur van de steen aantasten.”
Mulder uit dan ook zijn twijfels bij het hoofdbestanddeel, dat feitelijk niet meer is dan bleekwater, gemengd met eigen receptuur. Distributeur Van Hessel kan zich alleen bedenken dat middelen zich op basis van kalium zich slecht laten mengen en dat daarom natronloog de voorkeur geniet boven kaliloog. Overigens is dit niet geheel waar, kalium is vooral duurder. Hij zegt het volgende: “natriumresten kunnen ontstaan als de chemie volledig opdroogt. Belangrijk is om te weten dat onze chemie nooit echt de kans krijgt om onbedoeld op te drogen op een oppervlak. Het wordt grondig nagespoeld en geneutraliseerd. Daar waar wij het wel bedoeld laten opdrogen kan worden gesteld dat dit nooit schade voor het oppervlak brengt. In ons concept wordt nimmer gewerkt met natriumhydroxide en/of zwaveldioxide.”
Geen risico’s voor omgeving
Dat het chemie zijn werk doet, is te zien op de foto’s die dit artikel omlijsten. Het resultaat van de alternatieve behandelingsmethode is bij tijd en wijlen verbluffend. Om het omringende milieu gezond te houden wordt tijdens het hele proces de chemie opgevangen om later af te voeren. “Natuurlijk voorkom je niet dat al het water volledig wordt afgevangen, maar er is vanwege de lage druk veel minder spray dan bij hogedrukreiniging. Bovendien nemen de gebruikers het groen rondom het object na reiniging onder handen. Met een speciale bemester genaamd Plant Wash wordt het eventuele natriumhypochloriet direct afgebroken en daarnaast voeden we de planten ook nog eens. Wie doet dat nu écht bij zijn buitenplanten.” Van Hessel stelt duidelijk hiermee iets goeds te doen voor de planten. Aan de hand van foto’s en filmmateriaal moet gezegd worden dat planten zichtbaar herstellen na blootstelling aan hypochloriet.
Selectief gezelschap applicateurs
De SoftWash-gebruikers worden applicateurs genoemd en kunnen de behandelingsmethode ontdekken tijdens de Discover SoftWash dagen welke twee maal per jaar door de schoonmaakvakhandel worden georganiseerd. Tijdens een intensieve cursus van drie dagen krijgen de prospects alle ins en outs te weten over de methodiek. Tijdens deze dagen maakte ook Sven van der Burgh, eigenaar van GoSoftWash kennis met SoftWash. Hij was direct overtuigd: “Ik kende het al van filmpjes uit Amerika en Engeland. Na de intensieve cursus ben ik het systeem gaan gebruiken en ik heb extreem goede resultaten behaald. Het is een supersysteem voor damwanden, daken en stucwerk. De behandelingsresultaten zijn overtuigend en de kans op schade is nihil. Natuurlijk is het soms zo dat bepaalde vervuiling niet te verwijderen is. Maar daar moeten we eerlijk en transparant in zijn. In mijn optiek is het een alternatief voor gangbare gevelreinigingsmethoden die organische vervuilingen goed aanpakt.”
Van der Burgh merkt in de praktijk dat het geen probleem is dat chemie de centrale factor is bij SoftWash. “Dat komt mede doordat het goed is uit te leggen. Het is aan ons gebruikers om het vertrouwen te winnen bij opdrachtgevers en aan te tonen dat de methode werkt, dat wij professioneel werken en dat het resultaat er is. Dat lukt zeer goed! Zo hebben wij na een proefstuk een klus gegund gekregen voor maar liefst 180 vakantiewoningen in Renesse. Hiermee bewijst SoftWash zijn waarde als alternatief voor hogedrukreiniging.” Hij roemt tevens de betrokkenheid van importeur Van Hessel en de collega-applicateurs. “De begeleiding is echt top! Vragen worden snel beantwoord en successen worden onderling gedeeld. Zo worden we allemaal beter.”
Landelijk netwerk
Van Hessel heeft grootse plannen met SoftWash. “Er is veel belangstelling van specialistische schoonmaakbedrijven. Allen zijn ze benieuwd naar het verhaal, de werkwijze en het resultaat. Immers, de businesscase staat als een huis. Wanneer een apllicateur constant ‘on-the-road’ is, kan deze 300.000 euro omzet halen. Maar dan is er echt geen tijd meer voor offertes, facturering en marketing. Wij willen de kleine ondernemingen hiermee helpen door een Soft Serv-center op te richten, naar Amerikaans model.” In de Verenigde Staten bestaan meerdere centers die werken als servicekantoor. Zij verzorgen de administratie, de landelijke marketing, facturatie en spelen leads door naar de regionale apllicateurs. “Wij onderscheiden ons nu al met onze opleidingen, de one-stop-shop voor alle middelen, materialen en partnerbegeleiding, maar met een officieel Soft Serv-center, komen we tot een ‘next-level.”
Kennis is macht
Uiteindelijk heeft Van Hessel een toekomstbeeld voor zich met twintig à 25 SoftWash-aanbieders in Nederland. “Zo wordt de markt niet direct overspoeld en kan iedere gecertificeerde applicateur een eerlijke boterham verdienen. Bovendien staat of valt dit concept bij de kennis en ervaring van de gebruiker.” En dat is dan weer overeenkomstig met elke vorm van gevelreiniging. Kennis van ondergronden, soorten vervuiling, methodieken, materiaal en chemie is onontbeerlijk voor een goed resultaat. Dat is ook de reden waarom in de trainingsruimte bij de schoonmaakvakhandel intensief wordt gebruikt voor kennisoverdracht. Van Hessel: “In de Verenigde Staten bestaat een heuse SoftWash academie. Zover zijn we niet, maar we bieden wel verschillende opleidingen en cursussen voor verschillende niveau’s om het maximale uit het concept te halen. Zo heeft iedere applicateur een cursus van tenminste twintig lesuren ondergaan over mixologie, veiligheidseisen, persoonlijke bescherming, wet- en regelgeving en nog meer. Dat is trouwens slechts de basiscertificering die iedere gebruiker verplicht is te behalen.”
Het klinkt wellicht cliché, maar bij schoonmaakvakhandel Solution te Zwaag denken ze met SoftWash de hoge druk aan te kunnen. De toekomst brengt veel moois, aldus de bedrijfsvoerder: “Ik durf wel te zeggen dat dit ‘the next big thing’ in gevelreiniging is.”