Het afgelopen jaar is het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in gesprek gegaan met mensen met een arbeidsbeperking, werkgevers, gemeenten, zorgaanbieders, belangenorganisaties en andere betrokkenen om er achter te komen welke drempels en angsten er zijn om aan het werk te gaan en wat hier aan te doen is. Staatssecretaris Tamara van Ark deelde haar acties van het afgelopen jaar in een Kamerbrief.
Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal
Dilemma
Het dilemma dat mensen met een arbeidsbeperking soms de zekerheid van een uitkering verkiezen boven de onzekerheid van een baan met salaris werpt een barrière op. De staatssecretaris wil de drempels voor mensen om werk te aanvaarden wegnemen en de overgangen tussen dagbesteding, beschut werk, Banenafspraak en een reguliere baan kunnen versoepelen, ook in de weg terug als het even tegen zit. Hiertoe heeft Van Ark het project ‘Simpel Switchen in de Participatieketen’ gestart.
Van Ark: “De regels, wetten en afspraken die er voor moeten zorgen dat iedereen zo veel mogelijk mee doet, zouden van deze realiteit uit moeten gaan. De regels zijn er voor mensen, om te zorgen dat zij het beste uit zichzelf kunnen halen en daar onder een stevige, zekere basis hebben waar ze op terug kunnen vallen.” Zo dienen, naar haar overtuiging, de Wajongers altijd terug te kunnen vallen op de Wajong en en zou deze groep hun uitkering moeten behouden als zij onderwijs volgen. Wajongers betreft de brede doelgroep van de Participatiewet maar de door Van Ark voorgestelde acties gaan ook specifiek over mensen met een arbeidsbeperking.
Acties
De acties, zoals de staatssecretaris naar de Kamer zond, dienen die er voor te zorgen dat mensen;
- makkelijker vanuit de uitkering kunnen gaan werken en weer terug kunnen vallen op de uitkering als werken (even) niet lukt;
- beter inzicht krijgen in de financiële gevolgen als ze aan het werk gaan;
- meedoen op de best passende plek;
- continuïteit krijgen in de begeleiding en ondersteuning die bij hen past.
Kansen
Het wegnemen van barrières vergroot de kans voor een kwetsbare doelgroep om (weer) aan het werk te komen. De helft van de mensen met een arbeidsbeperking heeft immers nog geen baan. Negentig procent van de werkgevers heeft nog geen mensen met een arbeidsbeperking in dienst, hetgeen mede veroorzaakt wordt door de eerdergenoemde barrières. Het uitgangspunt, zoals geformuleerd in de Banenafspraak, om 125.000 extra medewerkers (100.000 markt, 25.000 overheid) uit deze doelgroep aan het werk te helpen blijft fier overeind.
Met de door Van Ark voorgestelde acties, in samenhang met het door de overheid gestelde doel niet langer in te besteden om aan haar quotum te voldoen, moet dit aantal te realiseren zijn. Een goede wens voor 2019!