Inspectie SZW heeft haar jaarplan 2019 en het meerjarenplan 2019-2022 gepubliceerd. In beide plannen wordt de schoonmaakindustrie uitgelicht als een sector met veel hoog geprioriteerde risico’s. Het sectorprogramma schoonmaak wordt ook de komende jaren voortgezet.
Komend jaar gaat de inspectie zich overigens minder richten op hotelschoonmaak, maar is er meer aandacht voor de schoonmaak van transportmiddelen, industriële schoonmaak, glasbewassing, schoonmaak van gebouwen, evenementenschoonmaak en schoonmaak door verhuisbedrijven.
Beoogd resultaat
De overheidsinstantie heeft zich ten doel gesteld om in 2019 goed inzicht te hebben in de problematiek bij schoonmaak van vervoersmiddelen en gebouwen. Door misstanden effectief aan te pakken door preventieve en repressieve instrumenten moet het aantal overtreders worden teruggedrongen. Het jaar 2019 wordt ook gebruik om goed inzicht te krijgen in de specifieke arborisico’s die spelen in de schoonmaakbranche om een effectieve aanpak te formuleren voor het jaar 2020.
Inspectie SZW richt zich met het sectorprogramma schoonmaak op de risico’s op gebied van oneerlijk werk, waaronder onderbetaling, illegale tewerkstelling en het niet-naleven van de ATW en Waadi. Verder spelen de risico’s van dynamische overbelasting, ongewenste interne omgangsvormen en blootstelling aan sectorspecifieke gevaarlijke stoffen een rol op het terrein van gezond en veilig werk.
Eerlijke schoonmaak heeft een prijs
Met de gestelde doelen wil Inspectie SZW verschillende maatschappelijk effecten bewerkstelligen, zo moet de schoonmaak meer respect genieten als volwaardig bedrijfsonderdeel. Schoonmakers zijn zichtbaar, het zijn collega’s en ze moeten als zodanig worden behandeld. Opdrachtgevers accepteren dat veilige en eerlijke schoonmaak een prijs heeft.
Moedwillige wetsovertreders
Door de vele concurrentie binnen de schoonmaakbranche staan de prijzen onder druk. Moedwillig overtreden sommige bedrijven de wet door te bezuinigen op personeelskosten en zo op oneerlijke wijze goedkoper produceren en concurreren. Brancheorganisaties OSB en SIEV proberen met eigen, onafhankelijk getoetste, keurmerken te bewijzen dat de branche ‘eerlijk werkt’. Tot op heden is in absoluut aantal slechts een klein deel van de schoonmaakbedrijven aangesloten bij een van de brancheorganisaties en beschikt over een branchekeurmerk.
Aanpak
Om fraude tegen te gaan en eerlijk werk te stimuleren pakt de Inspectie frauderende schoonmaakbedrijven aan tot de overtredingen zijn opgehouden. Via nalevingscommunicatie en gesprekken stimuleert Inspectie SZW schoonmaakbedrijven en hun opdrachtgevers om maatregelen te nemen en risico’s te beperken. De Checklist Schoonmaak is hier een voortvloeisel van. Ook zal de overheidsinstantie de gepercipieerde pakkans verhogen door de publiciteit te zoeken over haar acties.
Daarnaast wordt bijgedragen aan kennis en bewustwording over eerlijk werk via brancheorganisaties, partners, schoonmaakbedrijven en inleners. Om elkaars werkwijze actueel te houden en te coördineren is er regelmatig afstemming met de branche (inclusief sociale partners). Tot slot wordt door informatiegestuurd werken gekomen tot een beter inzicht in de steeds wisselende modus operandi van malafide schoonmaakbedrijven en inleners.
Samenwerking
Om de gestelde doelen te halen wordt samengewerkt met de Belastingdienst, UWV, IND, gemeenten en politie. Naast deze publieke partners wordt ook samengewerkt met sociale partners en brancheorganisaties als OSB, SIEV, RAS en de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Inspectie SZW werkt vooral samen op het gebied van voorlichting en preventie, informatie-uitwisseling conform de wettelijke mogelijkheden en het delen van kennis en inzichten.