Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees wil per 1 januari 2020 de Wet Arbeidsmarkt in Balans, kortweg WAB, invoeren. Het wetsvoorstel is bedoeld om het gat tussen de vaste dienstverbanden en flex contracten te dichten. Vakbond FNV laat weten niet erg gelukkig te worden van de WAB en kondigt gelijk actievoering aan.
Lees ook: Wet WAB doet schoonmaakbranche vrezen voor kostenstijging
Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal
In een brief d.d. 6 november 2018 gericht aan de Vaste Kamer Commissie van Sociale Zaken vraagt FNV de Kamer Commissie, en in het verlengde hiervan minister Koolmees en staatssecretaris Van Ark, om bij het vaststellen van de Rijksbegroting van het ministerie SZW voor het jaar 2019 met in haar ogen een aantal belangrijke punten.
Kritiek op wetsvoorstel
De FNV bekritiseert de voorstellen in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) op de volgende punten:
- Verlenging proeftijd van 3 naar 5 maanden
- Inperking en ingewikkelder maken ontslagbescherming (cumulatie ontslaggronden)
- Niet na twee maar pas na drie jaar een vast contract (ketenbepaling)
- Wetswijziging in het BW en de Waadi t.a.v. payroll
- Verlaging van de transitievergoeding voor mensen met een lang dienstverband
- Verlaging transitievergoeding door aftrek scholingskosten
In de brief schrijft FNV-voorzitter Han Busker onder meer: “Deze maatregelen moeten van tafel. Het is de hoogste tijd om maatregelen te nemen die de arbeidsmarkt daadwerkelijk in balans brengen. Dit betekent dat toegewerkt moet worden naar minder flex, een gelijk speelveld tussen flex en vast en tussen zelfstandigen en werknemers.”
Risico voor opheffen premie sectorfonds
Ook de regeling om de WW-premie niet meer sectorgebonden te heffen, maar variabele premies voor vast en flexwerk vast te stellen vindt geen genade bij de vakvereniging. Naar de mening van de bond zal hierdoor aandacht van de sectoren voor preventie en re-integratie afnemen. Daarnaast stelt FNV dat het mkb extra getroffen wordt als premies individueel worden vastgesteld en niet meer sectoraal verevend kunnen worden: “Dit zal de druk op het uitbesteden van werk aan zelfstandigen doen toenemen”, zo staat te lezen.
1 miljoen onzekere banen omzetten naar vaste banen
In dezelfde brief stelt de FNV-voorzitter dat het aandacht verdiend dat steeds meer mensen in de armoede geraken en pleit hij o.a., naast ophoging van het sociaal minimum voor het verbinden van betere voorwaarden aan de regeling Lage Inkomens Voordeel (LIV), een betere verdeling van arbeid en inkomen. “Een hoger loon en een vaste baan leidt tot echte banen en lost krapte op de arbeidsmarkt op. De komende vier jaar zouden 1 miljoen onzekere banen omgezet moeten worden naar vaste banen.”
Actie
De FNV eindigt haar brief met de aankondiging van een actie. “Wij willen een eerlijker verdeling van werk en inkomen en kiezen voor een sociaal Nederland. Minder geld naar grote bedrijven en aandeelhouders en meer geld voor publieke voorzieningen. Daarom organiseren FNV en CNV op 10 november een protestactie op de Dam in Amsterdam.”