Uit een nieuwe praktijkstudie van ETS blijkt wederom dat er aanzienlijk minder bacteriële besmetting is in toiletruimten wanneer ze voor het drogen van de handen uitgerust zijn met papieren handdoeken in plaats van dat er jetdrogers worden gebruikt. Er dient een kanttekening geplaatst te worden: ETS is de Europese branchevereniging voor de tissuepapierindustrie.
Het onderzoek vond plaats in Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk en onderzocht in welke mate besmetting van de omgeving in toiletruimten in ziekenhuizen door potentiële bacteriële pathogenen verschilt afhankelijk van de handdroogmethode. Professor Mark Wilcox van de Universiteit van Leeds concludeert dat antibioticaresistente bacteriën vaker werden gedetecteerd in toiletruimten wanneer jetdrogers in gebruik waren.
Onderzoeksopzet
De studie vergeleek per ziekenhuis 2 toiletruimten. Daarbij had elke toiletruimte dispensers voor papieren handdoeken en jethanddrogers maar was er op elk moment maar 1 droogmethode beschikbaar voor gebruik. Elke toiletruimte werd bezocht door patiënten, bezoekers en personeel. De proefopzet was een kruisproef (crossover) en vergeleek besmettingsniveaus in elke toiletruimte gedurende een periode van 12 weken. Tijdens de studie werden in totaal 120 monsternamesessies uitgevoerd in elk van de 3 ziekenhuizen. De onafhankelijke studie werd uitgevoerd in 2017 en ondersteund met een subsidie van ETS.
Belangrijkste bevindingen
In het algemeen was de bacteriële besmetting lager in toiletruimten waar papieren handdoeken werden gebruikt (PH) dan in die waar jetdrogers werden gebruikt (JD). Op alle drie de locaties was het totale aantal teruggevonden bacteriën op het JD-buitenoppervlak aanzienlijk hoger dan op de PH-dispenser (respectievelijk gemiddeld 100-300 versus 0-10 kolonievormende eenheden (KVE), allemaal p<0,0001). Terwijl de besmetting in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk vergelijkbaar was, was deze in de Italiaanse toiletruimten opmerkelijk lager, vermoedelijk vanwege een combinatie van een lager aantal bezoekers en andere schoonmaakmethoden.
Er waren verschillen tussen de drie locaties en er werden aanzienlijk meer bacteriën teruggevonden op de vloeren van JD-toiletruimten in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk (gemiddeld 24 versus 191 KVE, p<0,00001). In het Verenigd Koninkrijk werd de MSSA in het algemeen drie keer vaker teruggevonden, waarbij het teruggevonden aantal zes keer hoger was op JD-oppervlakken dan op PH-oppervlakken (beide p<0,0001).
Meer bacteriën bij gebruik jetdroger
“De MRSA werd in Britse toiletruimten 3 keer vaker (21 versus 7 KVE) teruggevonden op het buitenoppervlak van de jetdroger of op de vloer eronder dan bij gebruik van papieren handdoeken op de desbetreffende locaties”, lichtte Mark Wilcox zijn deel van de studie in het algemeen ziekenhuis van Leeds toe. “Op Britse toiletruimtevloeren werden er tijdens het gebruik van de jetdroger ook aanzienlijk meer ESBL-producerende bacteriën teruggevonden dan tijdens het gebruik van papieren handdoeken.”
In een reactie op de resultaten van het Saint-Antoineziekenhuis (AP-HP) zei professor Frédéric Barbut: “In Frankrijk zagen we aanzienlijke verschillen qua bacteriële besmetting tussen de twee soorten handdroogmethoden. In de omstandigheden bij gebruik van de jetdroger werden er hogere aantallen bacteriën teruggevonden op de vloeren en drogere oppervlakken dan bij gebruik van papieren handdoeken. Tijdens het gebruik van de jetdroger werden er 2 keer zoveel ESBL-bacteriën teruggevonden in stof dan tijdens het gebruik van papieren handdoeken.”
Silvio Brusaferro, professor hygiëne en volksgezondheid, benadrukte met betrekking tot de ervaringen in het ziekenhuis van Udine in Italië het belang van het selecteren van een handdroogsysteem dat de verspreiding van micro-organismen voorkomt. “We kwamen tot de bevinding dat de verspreiding van micro-organismen bij gebruik van jetdrogers meer dan 25 keer hoger lag dan bij gebruik van disposable papieren handdoeken”, legde hij uit. “Italiaans personeel voor infectiebeheersing vermijdt traditioneel terecht het gebruik van jetdrogers in ziekenhuizen.”
Papieren handdoek meest hygiënische handdroogmethode
“We hadden al zowel laboratorium- als in-situbewijsmateriaal. Met deze studie hebben we nu ook bewijs uit de praktijk dat jetdrogers hogere gehalten aan bacteriën verspreiden”, legde professor Wilcox uit. “Dit nieuwste onderzoek toont aan dat papieren handdoeken de meest hygiënische manier zijn om de handen te drogen en de verspreiding van bacteriën, waaronder de MRSA, enterobacteriën en enterococci, na een bezoek aan de toiletruimte te beperken tot een minimum.”