Belemmeringen als gevolg van het tekort aan arbeidskrachten, Nederlandse ondernemers hebben hier steeds vaker mee te maken. Voor volgend jaar lijkt er in dat opzicht weinig te veranderen. Wel zijn de economische vooruitzichten nog steeds positief. De Nederlandse economie groeit bovengemiddeld door.
Nederlandse ondernemers ondervinden in toenemende mate belemmeringen als gevolg van een tekort aan arbeidskrachten. Maar liefst 25 procent van de ondernemers (m.u.v. het financiële bedrijfsleven, door de digitalisering neemt het aantal banen nog steeds af) heeft hier mee te maken aan het derde kwartaal van dit jaar. Begin 2016 werd het tekort nog door minder van vijf procent van de bedrijven genoemd als belemmerende factor.
Het is opvallend te noemen dat de bouwsector het grootste personeelstekort kent. Maar liefst 39 procent van de ondernemers binnen die sector meldt personeelstekorten, aldus het CBS, de KvK, MKB-Nederland en VNO-NCW op grond van de Conjunctuurenquête Nederland.
Schoonmaakondernemers verwachten problemen met personeel
Het mag inmiddels niet onbekend zijn dat in de schoonmaak het tekort aan personeel vooralsnog relatief groot is. Waar personeelsproblemen eerst vooral in stedelijk gebied speelde, is steeds vaker melding van tekorten door heel Nederland. Voor het eerst dit jaar verwachten ondernemers in de schoonmaak een daling van de personeelssterkte.
Omzetgroei schoonmaak vlakt af
Het saldo van de omzet voor de komende drie maanden laat een verrassend beeld zien. Waar schoonmaakondernemers de afgelopen kwartalen overwegend positief naar de toekomst keken, is dit nu anders. Waar voor het eerste en tweede kwartaal van dit jaar het saldo nog 8,3% en 7,5% bedroeg, is dit nu gedaald naar 1,1%. De omzetontwikkeling zal over de gehele linie maar minimaal toenemen, zo stellen we uit de cijfers van het CBS.
Bovengemiddelde economische groei in 2019
Op 16 augustus 2018 maakte het Centraal Planbureau, kortweg CPB, bekend dat de Nederlandse economie zich gunstig ontwikkeld. Ook in 2019 groeit de economie door in een bovengemiddeld tempo, zo verwachten de economen. “De consumptie van huishoudens, de overheidsbestedingen, uitvoer en bedrijfs- en woninginvesteringen dragen hieraan bij. De werkloosheid daalt in 2019 verder naar een historisch laag niveau van 3,5%. Hogere arbeidskosten en de verhoging van het lage btw-tarief werken door in een hoger inflatiecijfer.
Door (vooral fiscale) maatregelen uit het Regeerakkoord stijgt de doorsnee statische koopkracht niettemin met 1,3% in 2019 (0,4% in 2018). In de hoogconjunctuur blijft ondanks extra uitgaven sprake van een begrotingsoverschot; de overheidsschuld daalt naar 49%.”