Het inbesteden van de schoonmakers in Amsterdam valt fors duurder uit voor de gemeente dan eerder berekend, zo weet Het Parool te melden. Volgens de krant bedragen de kosten maar liefst vijftig procent meer door het overnemen van het schoonmaakpersoneel van CSU.
Op dit moment is CSU verantwoordelijk voor de schoonmaak van de gemeentegebouwen van Amsterdam. De kosten hiervoor bedroegen in 2016 5,3 miljoen euro. Per april 2018 zou de schoonmaak 8,4 miljoen euro per jaar moeten gaan kosten, een kostenstijging voor de gemeente Amsterdam van maar liefst 58%. Dat zou voornamelijk komen door de 85 schoonmaakmedewerkers over te nemen.
Minimaal salarisverschil, geen doorgroeimogelijkheden
In het Parool valt te lezen dat het onduidelijk is waar het kostenverschil precies zit, maar de Amsterdamse wethouder Pieter Litjens vertelt wel dat schoonmakers betere arbeidsvoorwaarden krijgen. Er zou een maandelijkse ziektekostenvergoeding in het verschiet liggen, net als een hogere eindejaarsuitkering dan afgesproken in de cao schoonmaak.
Met de inbesteding zouden de Amsterdamse schoonmakers als volwaardig en ‘gelijk’ worden gezien. Toch heeft dit voor de schoonmaakmedewerkers niet alleen maar voordelen. De doorgroeimogelijkheden worden beperkt, dat geeft Litjens ook toe aan het Parool: “Het werk van schoonmakers is wezensvreemd aan wat wij doen. Men zal zich echt verder moeten scholen om hier te kunnen doorgroeien.”
Reacties onverbiddelijk
Dat inbesteding van de overheid een hot item is, moge duidelijk zijn getuige de vele reacties op social media en de meerdere artikelen die Clean Totaal eraan heeft gewijd. Zie bijvoorbeeld de reactie van Aart van der Gaag: “..geen hoger loon, geen carriërekansen , was goed plan hè?”
schoonmakers in dienst gemeente Amsterdam véél duurder, goh… geen hoger loon, geen carriërekansen , was goed plan hè ??
— Aart Van Der Gaag (@aartgaag) 20 oktober 2017
OSB heeft niet publiekelijk gereageerd op de laatste ontwikkelingen, maar het is algemeen bekend dat de brancheorganisatie zich verzet tegen inbesteden in het algemeen, net als andere werkgeversorganisaties.
Niet verstandig
Ondanks de kostenstijging en de persoonlijke visie van Litjens (“Vanuit efficiëntie bekeken is het niet zo’n verstandig voorstel”), zal de inbesteding toch doorgaan. In 2014 koos een meerderheid van PvdA, GroenLinks en SP ervoor om schoonmakers in eigen dienst te nemen. Litjens zegt de wens van de meerderheid uit te voeren. D66, VVD en CDA blijven tegenstander van de inbesteding. VVD heeft onlangs zelfs aangegeven om vijfhonderd extra schoonmakers aan te nemen om “Amsterdam weer een schone stad te laten worden.”
Hoe ging het ook alweer in 2014 toen werd besloten de schoonmakers in eigen dienst te nemen? Lees Inbesteden schoonmaak Amsterdam: Papegaai politiek