Meer dan 20.000 mensen genoten op 12 oktober 2017 van het Nationaal Integratiediner 2017. Op meer dan driehonderd locaties door heel Nederland stond gezamenlijk eten centraal, “want eten verbindt”, aldus Elianne Verdult, projectleider Nationaal Integratiediner bij Asito.
Het Nationaal Integratiediner verbindt mensen uit alle lagen van de bevolking met elkaar. De bereide gerechten leveren gespreksstof op om te praten over sociale en culturele afkomst met als doel het verminderen van discriminatie en onbegrip in de samenleving. Verdult: “Met het Nationaal Integratiediner wordt begrip gecreëerd voor elkaars cultuur en overtuigingen. Dat bleek wel tijdens een eerder diner in een van de ziekenhuizen waar Asito schoonmaakt.”
Verdult legt uit: “Een van onze schoonmaakkrachten was regelmatig ziek, dat zorgde voor onbegrip bij de Nederlandse collega’s. Na een goed gesprek met de bewuste collega bleek dat het vanuit zijn cultuur heel normaal was om vrij te nemen als een van de ouders ziek is. Het Integratiediner neemt ergernissen weg en schept banden.”
Geen Asito-feestje
Wat ooit in 2011 begon als het Asito Integratiediner is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een landelijk evenement. “Voor de maximale impact”, aldus Verdult. “Iedereen mag het organiseren, zolang het maar plaats vindt op 12 oktober, zo doen tegenwoordig ook scholen en voetbalclubs mee. Een mooie ontwikkeling!”
Op Universiteit Utrecht wordt het diner georganiseerd door Asito en Sodexo. Asito is op de universiteit verantwoordelijk voor de schoonmaak, terwijl Sodexo de catering verzorgt. Alle medewerkers van beide bedrijven mochten een medewerker van de universiteit persoonlijk uitnodigen voor het diner. Zo waren hoogleraren, schoonmakers, medewerkers en leidinggevenden ‘gelijk’ aan elkaar.
“Schoolvoorbeeld van verbinding”
Asito objectleiders en ambassadeurs van het diner, Rajae Bahaj-Filali en Sandra Wanningen, zijn trots. Bahaj-Filali: “Medewerkers van Sodexo en Asito hebben de gerechten bereid, zoals je kunt zien wordt er van genoten. Het Integratiediner op Universiteit Utrecht is voor ons een schoolvoorbeeld van verbinding.
Van Wanningen vult aan: “Eten verbindt, eten maakt communiceren makkelijker. Iedereen kan namelijk relateren aan eten, aan oma die altijd die heerlijke appeltaart bakte of een vader wiens gerecht altijd mislukte. Dat zijn mooie verhalen, verhalen die je kunt delen tijdens het Nationaal Integratiediner.”
Volgende week verschijnt een uitgebreid verslag van het Nationaal Integratiediner, inclusief video!