De NVZ concludeert dat er onnodig veel leed ontstaat door slechte hygiëne. Tijdens het Hygiëneforum op 10 oktober meldde de organisatie dat honderden miljoenen euro’s jaarlijks worden verspild, dat hygiëne niet hoog op de politieke agenda staat en bovendien leert een globale Europese studie dat er jaarlijks duizenden mensen sterven aan ziekenhuisinfecties.
Conclusies Hygiëneforum
Betere hygiëne in de gezondheidszorg is cruciaal voor het terugdringen van het aantal besmettingen met steeds moeilijker te behandelen infectieziekten. Overheid, gezondheidszorg en bedrijfsleven moeten hierin meer en beter gaan samenwerken. Bijvoorbeeld door het opstellen van betere hygiëneprotocollen en het verhogen van de kwaliteit van de schoonmaak. Daarnaast is preventie het belangrijkste wapen bij het bestrijden van de oprukkende antibioticaresistentie. Dit zijn de belangrijkste conclusies van het Hygiëneforum dat op 10 oktober jongstleden door de NVZ, samen met 11 partners, werd georganiseerd.
Meer dan anderhalf miljard euro verspilling per jaar
De bulk van deze kosten vloeit voort uit de naar schatting 70 duizend ziekenhuis infecties per jaar. Deze zijn deels toe te schrijven aan de ca. 87 outbreaks. De kosten voor de samenleving overschrijden waarschijnlijk de miljard euro. Daarnaast kost de slechte hygiëne in het huishouden (denk aan besmetting met norovirus, camphillobacter en salmonella) het bedrijfsleven zo’n € 400 miljoen per jaar aan ziektedagen.
Tenslotte heeft een slechte hygiëne enorme negatieve gevolgen voor het welzijn van mensen. Een globale Europese studie leert dat er jaarlijks duizenden mensen sterven aan ziekenhuisinfecties. In Nederland zijn dit er enige honderden. De onderzoekers concluderen ook dat een kwart van deze infecties te voorkomen was geweest door een betere hygiëne.
Betere naleving door risico-analyse systematiek
“Als je bedenkt dat in Nederland de handhygiëne protocollen maar voor 30% nageleefd worden, dan is er nog veel werk aan de winkel”, aldus Hans Razenberg, directeur van de NVZ. “Het wordt tijd dat overheid, zorginstellingen en bedrijfsleven de handen ineen slaan en echt werk gaan maken van een betere hygiëne. Een HACCP-achtige benadering, waarmee in de voedingsmiddelenindustrie succesvol mee wordt gewerkt, kan ook in de zorg goed werken.”
Voorlichting van cruciaal belang
Volgens Razenberg ligt een ander deel van de oplossing bij een betere consumentenvoorlichting: “Consumenten weten nauwelijks meer wat de kritische punten in hun huishouden zijn. Terwijl hygiëne een onderdeel van je dagelijkse routine zou moeten zijn. We verwachten dat we door betere voorlichting besmettingen met een derde kunnen terugdringen.” De NVZ wil de komende jaren verder inzetten op voorlichting over hygiëne en doet daarbij nadrukkelijk ook een beroep op de overheid. Razenberg: “Het ministerie van VWS, het Voedingscentrum of het RIVM voeren allemaal hun eigen campagnes. Het is een gemiste kans dat het bedrijfsleven hier niet bij betrokken wordt.”