Als iemand met een christelijke achtergrond ken ik de bijbelse verhalen van een wonderbaarlijke genezing. De blinde die ineens kan zien, de lamme die kan lopen. Mooie verhalen die mensen weer hoop geven in een uitzichtloze situatie. Of die wonderbaarlijke genezingen echt gebeurd zijn weet ik niet, maar dat die verhalen mensen hoop geven is mooi.
We kennen ook wel allemaal verhalen van mensen die door een bepaald dieet of door het bezoeken van een (gebeds)genezer plotseling genezen van een ongeneeslijke ziekte. Dat geeft mij toch altijd het gevoel dat alleen de mensen die er baat bij hebben het verhaal kunnen vertellen – en dat degenen die er géén baat bij hebben het niet meer kunnen vertellen. Slechts van een paar bekende mensen weten we dat die alternatieve behandelingen niet (veel) hebben geholpen.
Ineens weer beter
In de schoonmaak komen we de laatste jaren ook wonderbaarlijke genezingen tegen. Sinds we in de cao hebben afgesproken dat mensen die langer dan 26 weken ziek zijn niet mee hoeven te gaan bij een contractwisseling komen die wonderbaarlijke genezingen voor. Vlak voor een contractwisseling zijn mensen ineens weer helemaal beter. Bijzonder!
Misschien hebben de cao-onderhandelaars ook bijzondere gaven om zieke mensen beter te maken. Maar dat betwijfel ik. Van deze bijzondere genezingen kennen we de afloop vaak wel. Zodra mensen zijn overgegaan naar de nieuwe werkgever, blijkt de wonderbaarlijke genezing toch niet zo wonderbaarlijk te zijn. En blijken mensen toch gewoon ziek.
Vreemd advies
Het blijkt dat het verliezende schoonmaakbedrijf de zieke medewerker geadviseerd heeft om zich weer beter te melden, zodat hij of zij met de overdracht mee kan. Vaak met het argument dat dat belangrijk is, omdat er anders misschien straks geen werk is.
De medewerker kiest er dan voor om zich toch maar beter te melden. Dat was niet de bedoeling van de cao-afspraak. De afspraak is gemaakt om ervoor te zorgen dat de begeleiding door de Arbodienst en de verzuimmedewerkers niet weer opnieuw hoeft te worden opgestart. Dat moet bijdragen aan een sneller herstel van iemand die langdurig ziek is.
Goed verzuimbeleid is beter
Volgens mij helpen we zieke medewerkers ook beter met een goed verzuimbeleid. Mijn advies is dan ook om niet te wachten op een wonderbaarlijke genezing rond een contractwisseling. Maar om al vanaf dag 1 – of eigenlijk daarvoor al – een goed verzuimbeleid in te zetten.
Jan Kampherbeek