2,5 miljoen mensen in Nederland, van boven de 16, hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Twee derde van deze groep mensen heeft de Nederlandse afkomst. Eén op de negen mensen in Nederland is laaggeletterd. Dit betekent dat ze grote moeite hebben met taal, bijvoorbeeld met straatborden lezen, pinnen of solliciteren kan voor hen moeilijk zijn.
Asito heeft in 2015 het Taalakkoord getekend. In het kader van dit akkoord kunnen Asitomedewerkers zich aanmelden om Taalmaatje te worden. Een Taalmaatje begeleidt iemand op een coachende manier op het gebied van taal; basisvaardigheden of thema’s zoals werk, financiën en ouderbetrokkenheid. Asitomedewerkers hebben een tweedaagse basistraining gevolgd om Taalmaatje te kunnen worden.
De eerste groep Taalmaatjes is geslaagd. Tien Asitomedewerkers mogen zich nu Taalmaatje noemen. Ida van Nierop: “Iedereen verdient het om zich zelfstandig te kunnen redden in onze samenleving. Om hieraan een bijdrage te mogen leveren is heel bijzonder.”
Hulp
Als Taalmaatje/taalvrijwilliger word je gekoppeld aan iemand die hulp nodig heeft op het gebied van taal. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld hulp krijgen met het lezen van brieven van de gemeente of bij het volgen van een training.