ISS hoeft de 21 schoonmaakmedewerkers van CSU die het nieuwe pand van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) gaan schoonhouden niet over te nemen. Dat stelt minister Stef Blok in een reactie op vragen vanuit de Tweede Kamer.
De kwestie omtrent deze schoonmaakmedewerkers speelt al sinds 2015. De medewerkers, op dit moment in dienst van CSU, willen als groep meeverhuizen naar de nieuwe locatie van het ministerie aan de Rijnstraat 8. Maar volgens minister Blok hoeft dit niet. “Op de dienstverlener van Rijnstraat 8 (ISS red.) rust geen juridische verplichting tot overname van het personeel.”
Het blijkt dat de overheid geen specifieke eisen heeft gesteld aan de schoonmaakdienstverlening bij de gunning van het contract. Blok laat weten dat “de besparing op vierkante meters leidt tot een vermindering van het aantal benodigde schoonmaakmedewerkers.” Hierdoor valt de groep uit elkaar en kan niet iedereen worden meegenomen naar het nieuwe rijkskantoor.
Sociaal plan
Minister Blok vervolgt in zijn Kamerbrief: “De verantwoordelijkheid voor de onderhandelingen over de overang van schoonmaakmedewerkers en hun takenpakket ligt bij de betrokken marktpartijen. Passend bij mijn beleid het sociaal opdrachtgeverschap te versterken en in de geest van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag is wel contractueel vastgelegd dat het huidige schoonmaakbedrijf een sociaal plan opstelt.”
Het sociaal plan voorziet in overleg tussen het huidige schoonmaakbedrijf en de nieuwe dienstverlener over een mogelijke overgang van medewerkers naar de Rijnstraat. Vooralsnog zou de nieuwe dienstverlener 9 van de 21 schoonmaakmedewerkers hebben overgenomen.
Instromen bij RSO
Volgens een aantal leden van de Tweede Kamer dienen de schoonmakers in kwestie op korte termijn een dienstverband bij de Rijksschoonmaakdienst aangeboden moeten krijgen. Volgens Blok bekijkt de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid welke mogelijkheden er zijn om schoonmaakmedewerkers op het departement van BuZa met voorrang te plaatsen op vrijvallende plekken voor werkzaamheden op andere rijkspanden in Den Haag en omstreken.
Blok besluit: “In een eerder stadium zijn al twee schoonmakers van het huidige schoonmaakbedrijf op soortgelijke wijze ingestroomd bij de RSO. Hiermee tracht de minister van SZW bij te dragen aan een deel van de oplossing. De RSO heeft echter geen betrokkenheid bij de schoonmaakwerkzaamheden voor de Rijnstraat.”