Mijn dochter voetbalt. In de C-jeugd. Ze hanteert ongeveer dezelfde speelstijl als haar vader 20 jaar geleden. Weinig tactvol maar wel effectief. Voor de kenners: beetje typetje Jaap Stam.
Ton Christianen (t.christianen@osb.nl) is bedrijfsadviseur bij OSB.
Hoe dan ook, ik ga wel eens kijken en word dan steevast tot vlagger gebombardeerd. Zo ook onlangs. En als je vlagt, moet je dat goed doen. Ik heb een broertje dood aan die goedbedoelde ouders die met de vlag staan te zwaaien en voor alles buiten spel geven om de angel uit de aanval van de tegenpartij te halen. Dat vind ik niets, als je vlagt, doe het eerlijk en oprecht. Vlag als er iets niet klopt, ongeacht kleur van het shirt.
Op die wijze stond ik dus ook te vlaggen tijdens die wedstrijd. Een aantal keer was er een duel aan de zijlijn. Moeilijk te zien, maar de bal ging elke keer via het been/voet van een van ‘ons team’ over de zijlijn. Dus ik vlag. Na een keer of drie in deze situatie, komt de coach van de tegenstander naar me toe. ‘Bedankt grens, goed gevlagd’ (het was een oprechte opmerking). Blijkbaar keek ik heel oenig, want hij kwam het toelichten. ‘Het gebeurt niet vaak dat ik iemand zo onpartijdig zie vlaggen’.
Waarom keek ik nu oenig? Ik snapte het niet. Ik deed wat ik hoor te doen en daar krijg je op die manier een compliment voor. Huh? Maar dat houdt dus in, en de coach zei het eigenlijk al, dat het heel vaak anders gebeurt. Dat er heel vaak niet onpartijdig wordt gevlagd. Dat is toch vreemd. Het lijkt wel de omgekeerde wereld. Je wordt extra bedankt omdat je doet wat je hoort te doen!
Maar is dit de toekomst (of is het al het ‘nu’). Dat we iets abnormaal vinden wat normaal zou moeten zijn? Is dat de omgekeerde wereld of keren we de wereld om omdat we accepteren dat het niet gaat conform afspraken/regels?
En in onze branche? Gaan we nieuwe of extra regels maken omdat we hebben geaccepteerd dat de regels zoals die er zijn niet worden nagekomen, of willen we laten zien dat we de bestaande regels/omgangsvormen etc. zoals die er zijn, worden toegepast? Omgekeerde wereld of keren we de wereld om?
Nog zo eentje: een werkgever is berispt omdat deze bepaalde persoonlijke gegevens vastlegt, onder andere of een medewerkster zwanger is. Mag niet van de overheid. Maar als je bij een ander onderdeel van de overheid een WAZO uitkering aan wilt vragen als werkgever, moet je vermelden dat de persoon in kwestie zwanger is. Anders volgt er geen uitkering. Omgekeerde wereld of keren we de wereld om?