Op het moment dat ik deze column schrijf zijn we nog volop in onderhandeling met de Vakbonden over een nieuwe schoonmaak CAO.
Met name de FNV probeert de schoonmaakbranche af te schilderen als een sector waar haast middeleeuwse arbeidsvoorwaarden bestaan en waar intimidatie en onderbetaling aan de orde van de dag zijn. Dat ze dit vooral doen door acties te organiseren op locaties die de aandacht trekken bij publiek en media is een goed recht van de bonden. Het wekt echter wel de indruk dat zogenaamde problemen bij Nedtrain en Schiphol integraal bestaan in de Nederlandse Schoonmaakbranche, wat natuurlijk niet zo is. Er zal best wel eens iets mis zijn in een bij de OSB aangesloten schoonmaakbedrijf, maar over het algemeen wordt er gewoon uitstekend en professioneel gewerkt en worden de CAO afspraken integraal nageleefd. En dat weten we omdat we het controleren en dat deze controles zelden leiden tot sancties dan wel royement. Dit moest me even van het hart!
Het is om deze reden dat we het als OSB mede tot inzet hebben gemaakt van de CAO onderhandelingen: Samen met bonden, opdrachtgevers en schoonmaakbedrijven moeten we gaan komen tot een convenant of code waarin is vastgelegd hoe we in dergelijke trajecten met elkaar omgaan. Inzet hierin is dat er sprake moet zijn van ‘fair trade’ en dat het niet zo kan zijn dat partijen slechts voor dumpprijzen een opdracht kunnen verkrijgen. We hebben al enkele grotere en kleinere opdrachtgevers bereid gevonden om hier over mee te denken in een speciaal daartoe op te zetten Commissie onder leiding van een onafhankelijke ter zake kundige voorzitter. Plan is om al op kortere termijn aan de slag te gaan en eind van dit kalenderjaar met een eerste rapportage te komen. Uiteindelijke doel is een instrument dat zorgt voor een gezonde opdrachtgever/opdrachtnemer verhouding die voor beide partijen een win is.
Het is mijn stellige overtuiging dat we met een dergelijk instrument een kentering kunnen realiseren in de huidige negatieve prijsspiraal die eigenlijk alleen maar verliezers kent.