In deel 1 en deel 2 hebben Fred Homburg En Erwin van den Einde (Militex) uitleg gegeven over de grondprincipes van probiotische reinigers (biologische reinigers) en hun werkingsprincipes. Dat was flink wat theorie. Vandaag stellen we de auteurs Fred Homburg en Erwin van den Einde (Militex) een aantal praktische vragen die wij van lezers mochten ontvangen.
Vraag: Zijn probiotische middelen duurder?
Antwoord: Probiotische reinigers zijn in aanschaf misschien ietsje duurder dan de klassieke reinigingschemie. Met de nadruk op iets.
Vraag: Wat wordt bedoeld met het na-effect?
Antwoord: Eén van de kenmerkende voordelen van probiotica is de dieptewerking en het na-effect. Daar waar klassieke schoonmaakproducten actief zijn op de toplaag, pakken de micro-organismen ook heel goed de diepere lagen aan en pakken daar structureel de vervuiling aan. Hierdoor knappen bijvoorbeeld de voegen van toiletgroepen en keuken zienderogen op.
Vraag: Hoef je met probiotische middelen minder vaak agressieve middelen te gebruiken?
Antwoord: Het belangrijkste werkingsmechanisme van probiotica betreft het ‘wegvreten’ van de biofilm, zie de eerdere artikelen. Dat is iets waar dat de klassieke schoonmaakproducten minder goed in zijn. Doordat probiotische reinigers de biofilm afbreken, is de inzet van agressieve periodieke producten minder vaak of zelfs niet meer noodzakelijk.
Vraag: Verdwijnen nare geurtjes door probiotische middelen?
Antwoord: Eén van de meest in het oog (eigenlijk zou het moeten zijn ‘neus’) springende eigenschappen van probiotische reinigers is het vermogen om geuren echt te verwijderen. Vieze geurtjes in toiletten, kliko’s en noem maar op, worden veroorzaakt door de afvalproducten van ‘slechte’ bacteriën -zie de eerdere artikelen over dit onderwerp. Doordat probiotische reinigers de slechte bacteriën heel snel verdringen, verdwijnen de vieze luchtjes bijna als sneeuw voor de zon. De stank wordt aan de bron aangepakt. Door de eerder genoemde nawerking wordt dit antistank effect alleen maar verder versterkt. Ruiken is geloven zullen we maar zeggen.
Vraag: Hoe zit het met de pH waarde?
Antwoord: Doordat er natuurlijke producten in zijn verwerkt, is de pH van dit type producten nooit extreem. Meestal zult u een pH van het probiotische product aantreffen ergens tussen de 7,5 en 9,5. Op zich is dit al behoorlijk huidvriendelijk (*) . Doordat in de praktijk gewerkt wordt met oplossingen tussen de 20-40 ml op een emmer, zal de pH van de gebruiksoplossing al snel richting neutraal gaan. We spreken dan over een pH van circa 7-8. Onder andere door het prettige pH gebied, vallen probiotische reinigers niet onder de ADR regels en ook opslag in uw magazijn is niet aan speciale voorwaarden gebonden. Weer een paar voordelen die meetellen in de kosten van gebruik.
Vraag: Moet ik met probiotica altijd traditioneel ‘nat’ reinigen of werkt het ook met microvezel klamvochtig en/of sprayen?
Antwoord: Dat is een interessante vraag. Om bij het “nat” reinigen te beginnen: voor de juiste werking is een goede verdeling van de probiotica over het te reinigen oppervlak(te) van belang. Door de oppervlaktespanning verlagende eigenschappen van een schoonmaakvloeistof, wordt de probiotica goed verdeeld en kan vervolgens zijn werk gaan doen. Het al dan niet gebruiken van (probiotisiche) reinigingsmiddelen in combinatie met microvezel hangt van een aantal zaken af. Heb je het bijvoorbeeld over een sanitaire ruimte, dan kan reinigingsmiddel een zeer belangrijke toevoeging zijn. Ook bij (ingedroogde) urine of vette oppervlakken zoals een keukenvloer zal een reinigingsmiddel ons inziens nodig blijven. Probiotica geeft dan extra boost en nawerking.
Een toepassing waarbij men de probiotica met een sprayer aanbrengt en deze vervolgens met een microvezeldoek verspreidt, werkt om dezelfde reden ook prima. Sterker nog, je maakt een dubbelslag: de microvezel zorgt voor het direct zichtbare schoonmaakresultaat , de probiotica zorgt voor de eerder genoemde nawerking en reductie van eventuele ongewenste geurtjes. De oppervlakte spanning verlagende stoffen in het probiotische schoonmaakmiddel zorgen ervoor dat de microvezel maximaal vuil op kan nemen. Omdat probiotica op microscopische schaal werkt, is het absoluut niet nodig om het schoon te maken oppervlak kletsnat te sprayen, een lichte spray over het oppervlak(te) is voldoende. Probiotische schoonmaakproducten hebben een veilige pH waarde, zodat de microvezeldoek niet wordt aangetast.
Vraag: Waar komen de micro-organismen vandaan?
Antwoord: De micro-organismen in probiotica worden fabrieksmatig gekweekt, er is sprake van een herwinbare grondstof. Wij zijn de eersten om op te merken dat natuurlijk (nog) niet alle componenten in probiotische reinigers op deze manier geproduceerd kunnen worden, maar het is een enorme stap voorwaarts. Het is de verwachting dat in de komende jaren steeds meer herwinbare grondstoffen ingezet zullen worden, Wij houden u op de hoogte.
Een ander groot voordeel van probiotische reinigers is hun goede biologische afbreekbaarheid. De gebruikte micro-organismen zijn van het soort dat buiten in de natuur verantwoordelijk is voor biologische afbreekbaarheid. Biologische afbreekbaarheid heeft in principe niets te maken met de kosten in gebruik van het product, het is echter wel een eigenschap die meetelt in een goede MVO bedrijfsvoering.
Vraag: Kun je met probiotische reinigers desinfecteren?
Antwoord: Laten we eerst eens kijken naar de definities van reinigen en desinfecteren. Bij reiniging ligt de nadruk op het verwijderen van zichtbaar vuil. Desinfecteren is het verminderen (lees: doden) van het aantal micro-organismen (bacteriën, schimmels of virussen) tot een aanvaardbaar geacht niveau. De aandachtige lezer heeft het al begrepen. Probiotische producten doden geen micro-organismen, het gaat juist om het verdringen van slechte bacteriën en deze vervangen door de goede probiotische microben. Probiotisch reinigen is dus niet hetzelfde als desinfecteren.
Er zijn recent wat berichten verschenen met betrekking tot het mogelijke gunstige effect van probiotische reinigers op de zgn. (resistente)ziekenhuisbacteriën. Dit is vanzelfsprekend een zeer ingewikkelde en gevoelige materie die daarom buiten het kader van deze artikel serie werd gehouden. Voordat verdere uitspraken mogelijk zijn, zal er intensief meerjarig wetenschappelijk vervolgonderzoek moeten plaatsvinden.
Vraag: Kunnen gewone bacteriën resistent worden tegen probiotica?
Antwoord: Nee, microben worden niet resistent tegen andere micro-organismen. Bovendien grijpt probiotica niet direct in op andere microben, maar breekt de biofilm af. In de natuur werkt dit principe al miljarden jaren en daar zal ook niets aan veranderen.
Vraag: Waar kun je probiotica niet voor gebruiken?
Antwoord: Probiotische reinigers zijn natuurlijke producten, hierdoor werken zij het beste tegen organische vervuiling. We merken voor de goede orde op dat de dagelijkse vervuiling in hoofdzaak organische vervuiling betreft, dat komt dus goed uit. Probiotische reinigers werken niet tegen anorganische vervuiling, zoals ketelsteen, roest, mineralen en zouten. Ontkalken van echt stevig vastzittende urine- en kalksteen in een toiletgroep kan daarom het beste nog steeds met de gekende periodieke sanitairreinigers worden gedaan. Merk wel op als u daarna de toiletten met probiotische reinigers schoonmaakt, dat de kalkopbouw veel trager dan gebruikelijk verloopt en vaak zelfs weg blijft. Probiotische reinigers zijn door hun gecombineerde eigenschappen ook ideaal in te zetten om de leidingen van watervrije urinoirs open te houden.
(*) praktisch ieder reinigingsproduct beschikt in principe over meer- of minder ontvettende eigenschappen. Geen enkel oppervlaktereiniginsproduct, hoe goed ook, maakt hierbij onderscheid tussen uw huidvet en te verwijderen vettige vervuiling.
Lees ook deel 1
Lees ook deel 2