Dit is het derde en laatste deel van ons drieluik rondom de wettelijke zorgplicht van de werkgever voor een veilige werkplek in de schoonmaakbranche. In dit deel laten we aan bod komen welke concrete voorzorgs- en nazorgsmaatregelen schoonmaakwerkgevers kunnen nemen om het risico van die wettelijke aansprakelijkheid zoveel mogelijk terug te dringen. Zoals in het tweede deel aangegeven betreft het geen (absolute) risico aansprakelijkheid. Het betreft een aansprakelijkheid die intreedt wanneer de werkgever niet gezorgd heeft voor een optimaal beschermingsniveau dat conform de stand van de techniek op dat moment mogelijk was geweest.
- hij zijn zorgplicht is nagekomen of;
- de schade het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.
De relevante informatie/protocollen per functie of risico of middel kunt u vinden via de pagina op de website www.zowerkjeprettiger.nl
- Werkdruk. Leg oplossingen voor te hoge werkdruk vast, gebruik werkdrukmeter als u er niet uitkomt met de werknemer of twijfelt, wijs op de klachten procedure die u eventueel in de Personeelsgids hebt vastgelegd rondom de werkdruk (niet verplicht).
- Ongewenst gedrag op de werkvloer. Wijs op de vertrouwenspersoon voor een gesprek daarover. Beloof actie tegen de pleger en biedt nazorg aan het slachtoffer.
- Werkafwisseling. In verband met de verplichting om voor werkprogramma’s te zorgen met voldoende werkafwisseling (verplicht zie artikel 5 Arbo cao).
- Gezondheidsklachten. Wijs op de mogelijkheid van het Preventief Medisch Onderzoek (PMO)!
- Vraag of ze de veiligheidsprotocollen nog steeds op hun netvlies hebben en wijs hen erop dat te doen als dat niet zo is.
sus volgen voor coachend leidinggeven en hoe psychisch verzuim te voorkomen. Werkgevers krijgen hiervoor een tegemoetkoming. Dit laatste is niet verplicht maar wel aan te raden.
Bijkomende belangrijke tips en maatregelen
- Bij een bedrijfsongeval moet eerst de interne bedrijfshulpverlening (BHV) worden ingeschakeld om eerste hulp aan het slachtoffer te verlenen. Alarmeer tegelijkertijd de hulpdiensten, zodat zij zo snel mogelijk ter plaatse zijn.
- Verzeker uw onderneming adequaat tegen verkeersongevallen van werknemers waarbij de rit op enigerlei wijze verband houdt met de uitoefening van de werkzaamheden, voor zover het niet gaat om woon-werk verkeer.
- Een bedrijfsongeval moet worden gemeld bij de Arbeidsinspectie als het blijvend letsel tot gevolg heeft, als het tot een ziekenhuisopname leidt of een dodelijke afloop heeft. Na een meedingsplichtig bedrijfsongeval voeren inspecteurs van de Arbeidsinspectie onderzoek uit. Om de oorzaak en toedracht van het ongeval te kunnen vaststellen, is het belangrijk dat er zo min mogelijk veranderingen worden aangebracht op de locatie waar het ongeval heeft plaatsgevonden.
- Zorg voor externe crisis hulpverlening en nazorg die paraat is als het nodig is en houd die gegevens paraat en zichtbaar voor de medewerkers! Een goede crisishulpverlening is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Binnen twee uur is een hulpverlener waar dan ook in Nederland ter plekke. Een bedrijfsongeval (of overval) kan voor de betrokken werknemer(s) zeer traumatisch zijn. In een uitspraak van de Hoge Raad is bepaald dat werkgevers in het kader van de werkgeversaansprakelijkheid (ex.art.7:658 BW) ook verplicht zijn adequate opvang te verzorgen na een overval, (bedrijfs)ongeval, agressie of geweldssituatie binnen het bedrijf. Traumaopvang is er op gericht om arbeidsongeschiktheid ten gevolge van een trauma te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers slechter functioneren en vaker langdurig ziek zijn wanneer traumatische ervaringen niet goed behandeld worden. Dit wordt door gespecialiseerde bedrijven zoals Secure Advance te Roelofarendsveen verzorgd (zie www.secureadvance.nl )
- Check vooral uw voorwaarden van de Ziekte- en verzuimverzekering en aansprakelijkheidsverzekering op de uitsluiting van bepaalde beroepsziekten en risico’s en zorg dus voor extra veiligheid op die vlakken aangezien u niet gedekt bent door een verzekering!
- Check ook goed de voorwaarden voor die gevallen van werkgeversaansprakelijkheid die wel onder de dekking vallen aangezien deze alleen dekking indien u onberispelijk bent in de naleving van bepaalde voorwaarden. Verder kan men al heel snel van de algemene dekking van werkgeversaansprakelijkheid voor arbeidsongevallen en beroepsziekten uitgesloten worden vanwege bepaalde uitsluitingsgronden.