De deadline voor OSB leden om het Keurmerk te behalen ligt inmiddels alweer achter ons. De OSB boodschap in dezen is altijd luid en duidelijk geweest: zonder Keurmerk geen lidmaatschap. In januari liet OSB directeur Rob Bongenaar in Clean Totaal optekenen dat er qua timing van verder uitstel ook geen sprake zou zijn. Het was en is menens. Dit alles maakte de redactie zeer benieuwd naar de laatste stand van zaken nu blijkt dat, ondanks de harde taal, lang niet alle schapen over de dam zijn. Wat is de impact van het niet (willen) behalen van het OSB Keurmerk door een substantieel deel van de achterban en hoe nu verder? OSB voorzitter Hans Simons en directeur Rob Bongenaar geven openheid van zaken. Afscheid nemen bestaat niet… of toch wel?
Als we de immer positieve Bongenaar qua het genoemde aantal ‘the benefit of the doubt’ gunnen, dan betekent dit een exit van circa 150 leden. Een mix van middelgrootte en kleinere bedrijven. Het dubbele aantal dat vooraf ingecalculeerd werd. Een ware exodus.
Consequentie is uiteraard ook dat de contributiebijdrage voor OSB dienovereenkomstig zal dalen. Naast dit ledenverlies stelt Bongenaar ook vast dat hiermee het marktaandeel dat de OSB Keurmerkhouders vertegenwoordigen daalt van 80% naar 60%. Een forse veer.
van de CAO en kregen dus feitelijk onterecht het OSB Keurmerk.
OSB gaat zich maximaal inspannen om nieuwe leden binnen te halen. De lijst van 179 geïnteresseerden, die voor ons op tafel ligt en waar een zware wissel op getrokken wordt, is hoopgevend, biedt echter geen garanties. Maar als OSB erin slaagt het verloren terrein goed te maken komt ze sterker uit de strijd dan ooit tevoren! Er is dan afscheid genomen van een grote groep slapende leden, die zijn ingewisseld voor actieve nieuwkomers die bewust hebben gekozen voor het OSB Keurmerk en haar gedachtegoed.
Tijd om goed wakker te blijven om deze wederopstanding te bewerkstelligen.