In ons artikel eind vorig jaar “Failliet Albatros: De vogel is gevlogen” schreven wij over het faillissement van Albatros, een schoonmaakbedrijf vooral actief in het hotelsegment. Als oorzaken van dit faillissement werden genoemd een extreem hoog ziekteverzuim en een lage productiviteit met als gevolg een zwaar verlies. Dit gegeven weerhield diverse bedrijven er echter niet van om zich als een haas bij de curator te melden. Een biedingsronde volgde en, zoals inmiddels bekend, vloog de vogel naar Uden. Onze immer nieuwsgierige redacteur reisde de vogel achterna. Verkleed als Dorus en met een aantal vragen in de zak van de oude jas. Luidkeels zingend “Zorg dat je erbij komt”…
Door Henk Cornelisse, redactielid Clean Totaal
Al binnen enkele dagen na het faillissement van Albatros werd door curator R. Michielsen uit Uden bepaald dat CSU, eveneens uit Uden, de gelukkige was. Men vraagt zich af waar toch de belangstelling vandaan komt voor het overnemen van de activiteiten van een failliet bedrijf. Waarin zit hem de crux, dat een ander bedrijf veronderstelt dit wel winstgevend te kunnen exploiteren?
Overnameparagraaf
Binnen de schoonmaakbranche is de overnameparagraaf bij contractwisseling van toepassing. Dit impliceert onder meer dat alle medewerkers die langer dan anderhalf jaar op een object werkzaam zijn, mee overgaan naar het nieuwe schoonmaakbedrijf. Ook de arbeidsongeschikte medewerkers die minder dan 26 weken ziek zijn.
Hoe anders ligt de rechtspositie van medewerkers bij een faillisement en in dit geval dus bij de overname van de Albatros activiteiten door CSU.
d hoe naar hun mening de vork in de steel zit.
Tussen CNV en CSU zijn nog wat zaken te beslechten. De goede bedoelingen van CSU om de activiteiten van het failliete Albatros over te nemen zullen primair ingegeven zijn uit commerciële interesse. Hier is niets verkeerd mee. Blijft over de vraag of het ethisch verantwoord is waarop CSU in dit geval omgaat met zieke en “lastige” medewerkers.