best eerder beëindigd had kunnen worden. Maar waarom? Een tijd in de schijnwerpers/publiciteit te staan en de ledenwerfactie te vervolgen, daar is toch niets op tegen? Hierbij gaat de vakbeweging naar mijn mening voorbij aan de maatschappelijke onrust, veroorzaakte overlast en de 10 miljoen kosten uit het stakingsfonds!
“Als voortvloeisel uit de Code Verantwoordelijk Marktgedrag en mede als gevolg van het goed luisteren naar de argumenten zoals deze tijdens de recente schoonmaakstakingen voorbij kwamen hebben wij ons beleid aangepast. De gunningscriteria zijn nu voor grosso modo 60% gebaseerd op kwaliteit aspecten en sociale factoren en voor 40% op prijs. Ook de duurzaamheid heeft een prominente plaats gekregen. Vandaar dat wij opdrachten nu voor de duur van 8 jaar afsluiten. Ook elementen als dag schoonmaak, social return en de inzet van de werkdruk monitor krijgen de plek die zij verdienen.
“De schoonmaakmarkt kent een omzet van 4 miljard. Met de 100 miljoen aan schoonmaakkosten die de overheid uitgeeft zijn wij dan best een belangrijke speler, met een dienovereenkomstige voorbeeldfunctie. Daar ben ik me van bewust. Vermeldenswaardig is het dat de uitbesteding Rijkswaterstaat een combinatie is van schoonmaak, beveiliging en catering (red: omzetvolume circa 25 miljoen per jaar). De werkdrukmonitor wordt hierbij ook bij de ander disciplines dan schoonmaak ingezet!”
Zo eenvoudig kan de oplossing voor een ontstaan probleem zijn. Op naar de volgende CAO!
Henk Cornelisse is directeur van Facility Specialists (www.facility-specialists.nl) en lid van het redactieteam van Clean Totaal.
Reageren: redactie@www.cleantotaal.nl