Op 24 en 25 oktober jl. vond in de Burcht te Amsterdam de installatie plaats van het 75-koppige FNV “schoonmaakparlement”. Met gelijktijdig de verkiezing van de regering en de president. Clean Totaal’s Henk Cornelisse was als enige van de vakpers uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze gedenkwaardige verkiezingen. Bovendien werd onze redacteur in staat gesteld een exclusief interview af te nemen met de kersverse president, de vice president, de woordvoerder van de regering en vakbondsbestuurder Ron Meyer. Daarnaast was hij live aanwezig bij het debat over de nieuwe CAO eisen. Oordeelt u zelf of de vakbeweging en de schoonmaakbedrijven tot een gelukkig (verstand) huwelijk kunnen komen. Een huwelijk tussen vakbeweging en opdrachtgevers lijkt er voorlopig niet in te zitten.
De locatie de Burcht was als locatie gekozen omdat dit pand een belangrijke rol gespeeld heeft in de geschiedenis van de Nederlandse vakbeweging. In het gebouw zijn nog de sporen zichtbaar van de roerige geschiedenis. Bovendien is hier het afvalmuseum gehuisvest. Een museum waarbij schoonmakers allerlei attributen die zij tijdens het werk hebben aangetroffen aan de wand hebben geprikt. Deze voorwerpen zijn voorzien van een persoonlijke boodschap van de schoonmaker. De Burcht is ook een officiële trouwlocatie in Amsterdam. Geliefden kunnen elkaar hier het ja-woord geven.
s bij grotere opdrachtgevers te pakken. Dit gaat lukken want als FNV Bondgenoten haalden wij de leden met een vishengel binnen, maar via het schoonmaakparlement kunnen we naar mijn idee een visnet gaan gebruiken. De contributie voor het lidmaatschap bedraagt 1% van het inkomen met een maximum van € 16,- per maand”.
Op mijn vraag hoe Ron Meyer aankijkt tegen de schoonmaakbranche en de Code zegt hij onomwonden: “De schoonmaak is de grootste prijsvechtersmarkt die er bestaat. Dit gaat ten koste van de arbeidsomstandigheden van de mensen die hierin hun schaars belegde boterham verdienen. Dit interesseert de opdrachtgevers geen biet. De code wordt als schild gebruikt. Zo in de trant van: we hebben de Code getekend, dus ons treft verder geen blaam. Zie wat er recent op diverse Ministeries gebeurt. Bezuiniging van 25% bij 7% vermindering van schoon te maken oppervlakken. Maar wel de Code getekend! Dit misbruik van de Code zal een halt toegeroepen worden. De parlementsleden kunnen zelf naleving van de Code op hun locatie toetsen, hier is geen toetsing commissie voor nodig. De Code zie ik als een instrument met als doel om de aanbestedingen te verbeteren, het is geen Code van de schoonmakers.”
als het echt zover is! Wij hebben naar mijn idee namelijk nog een lange weg te gaan voor het zover is.”
Henk Cornelisse is directeur van Facility Specialists (www.facility-specialists.nl) en lid van de redactieraad van Clean Totaal.
Foto’s: FNV Bondgenoten
Reageren? redactie@www.cleantotaal.nl
Reacties: