Op 6 oktober vond in DeFabrique te Utrecht het OSB Jubileumcongres plaats. Het congres was georganiseerd in het kader van 30 jaar OSB en droeg als thema de toekomst van de Glazenwassers- en Schoonmaakbranche. De meer dan 150 aanwezigen werden geconfronteerd met vier mogelijke toekomstscenario’s. Stribbelt u mee?
Na de opening door voorzitter Hans Simons gaf Bart Lammers een boeiende presentatie over het ontstaan, groei en bloei van zijn Buurtdiensten Nederland. U vind er alles over op www.buurtdiensten.nl. Lammers ging gedetailleerd in op de wijze waarop Buurtzorg Nederland georganiseerd is. De kleinschalige teams, de zelfaansturing, het ontbreken van managers maar het wel aanwezig zijn van coaches in het geval van calamiteiten. Buurtzorg Nederland heeft de wind goed in de zeilen. De groeicijfers leveren volgens Lammers het onomstotelijke bewijs dat zijn aanpak werkt. In vier jaar tijd naar 3000 medewerkers en 80 miljoen euro omzet. Daar is inderdaad geen speld tussen te krijgen. Kom daar maar eens mee aan in een verzadigde schoonmaakmarkt. Maar is schoonmaak equivalent voor buurtzorg? We horen u denken…
Daarna was het de beurt aan Jaap Peters. De organisatieactivist van DeLimes is geen onbekende voor Clean Totaal. Al eerder had de redactie Peters doorgezaagd over zijn visie op de schoonmaakbranche en die loog er niet om. Als vaste columnist schrijft Peters in Clean Totaal regelmatig over het verfoeiende Taylorisme. De econoom Taylor, kind van zijn tijd, sprak 100 jaar geleden van “economic animals” als hij het over personeel had. Mensen werken zo langzaam als ze durven beweerde hij. Het beheersen van het gedrag van medewerkers, daar ging het om. Taakmanagement was het trieste gevolg van zijn redeneringen.
Volgens Peters leeft Taylor nog steeds in de schoonmaakbranche. Harde woorden van de organisatieactivist. Toch betrap ik Peters op een zekere voorliefde voor de schoonmaak. Deze branche moet een interessante casus voor hem zijn. Op het Hago Goldmember congres vorig jaar hield hij zijn gehoor ook al voor dat er een “way out” is en dat vakmanschap terug moet op de kaart. Hago Next kan wat dat betreft geen toevalstreffer zijn.
Dus kom op Jaap, voor de draad ermee, waar ligt volgens jou de toekomst van de schoonmaakbranche? En Jaap begon. Over zijn moeder van 83 die op Facebook zit en sociaal nog nooit zo actief was geweest (ai, zit u al op Facebook?), over een toekomst die er al is maar nog doorgrond moet worden en over “traditioneel doen” versus “nieuw doen”.
Gevat in “hands on” begrippen vertaalt dit zich, volgens Peters, in vier mogelijke toekomstscenario’s voor de schoonmaakbranche waarbij scenario 4 volgens hem het hoogste goed weergeeft.
De zaal (podium)discussieerde vervolgens over de scenario’s waarbij, met inachtneming van een aantal kritische kantekeningen, de voorkeur duidelijk uitging naar scenario 4. Een jaloersmakend maatschappelijk perspectief! Er waren echter ook sympathisanten voor scenario 3. Wellicht ook om Codevoorvechter en voorzitter Simons een hart onder de riem te steken. Ondertussen schoof ik naar het puntje van mijn stoel. SOL in Helsinki moet iets speciaals zijn. En inderdaad, na enig speurwerk thuis ontdek ik Buurtzorg Nederland in Schoonmaakverpakking. Het kan dus echt! Peters heeft gelijk. De toekomst is er al…
Ik wil OSB complimenteren met haar Jubileumcongres. Dit was een moedige zet. Het rollenspel achteraf was begeisterend en ik heb nog nooit iemand zo enthousiast in een toeter zien knijpen. Dit congres was voor de goed verstaander een schat in een akker, de traditionele, onvermijdbare podiumdiscussies ten spijt. Ben ik te positief? Wellicht, maar in de keten van Keurmerk en Code trekt de frisse OSB wind steeds sterker aan. Ondertussen ben ik op weg naar Helsinki…
Koos van der Lei, uitgever Clean Totaal.