In het kader van de nieuwe Wet Werk & Zekerheid organiseert The Legal Company de komende maanden een serie van zes webinars waarin een diversiteit aan arbeidsrechtelijke onderwerpen behandeld zal worden.
Maandelijks leert u vanuit uw drukke bureaustoel alle ins en outs over de Wet Werk en Zekerheid. Deze reeks bestaat uit 6 losse webinars die samen alle vraagstukken en valkuilen van de WWZ behandelen. Op deze manier bent u vòòr 1 juli 2015 klaargestoomd om juridisch verantwoord onder de WWZ te ondernemen.
U kunt de webinars hier bestellen.
Webinar 1: “Deel 1 van de WWZ uitgelegd en toegepast.”
Hoe implementeer ik als werkgever het eerste deel van de WWZ per 1-1-2015 in mijn onderneming
In dit eerste deel van de opvolgende reeks van 6 webinars wordt verteld wat de eerste wijzigingen in het arbeidsrecht zijn vanaf 1 januari 2015. Het gaat niet alleen om het aanpassen van de contracten. De nieuwe regels moeten ook goed geïmplementeerd worden in de juridische werkprocessen. Een goede uitleg van de veranderingen is noodzakelijk om er goed in de praktijk mee om te kunnen gaan als werkgever.
De onderwerpen die aan bod komen zijn:
- Gedetailleerde uitleg, ins & outs van de nieuwe wetsbepalingen (proeftijd, concurrentiebeding, aanzegging en payrolling);
- Aanpassing van de arbeidsovereenkomsten;
- Wijzigingen in de juridische werkprocessen rondom personeel.
Datum: 5 maart 2015
Tijdstip: 16:30 – 17:30 uur
Webinar 2: “Deel 2 van de WWZ uitgelegd en toegepast”
Hoe implementeer ik als werkgever het tweede deel van de WWZ (ketenregeling en ontslagrecht) per 1-1-2015 in de onderneming?
Vanaf 1 juli 2015 staat het ontslagrecht op z’n kop en de nieuwe ketenregeling treedt in werking. Niets kan daarom nog op de automatische piloot richting uw personeel. Grondige kennis en expertise is geboden om beslagen ten ijs te komen. In dit webinar gaan we in op wat het nieuwe arbeids- en ontslagrecht uit de WWZ per 1-7-2015 inhoudt en hoe u dat het beste kunt implementeren in uw onderneming.
De onderwerpen die aan bod komen zijn:
- Gedetailleerde uitleg, ins & outs van de nieuwe wetsbepalingen (ketenregeling, transitievergoeding, ontslagroutes UWV en kantonrechter, WW-uitkering);
- Wat komt er kijken bij de aanpassing van de arbeidsovereenkomsten;
- Welke wijzigingen zijn nodig in de juridische werkprocessen rondom personeel.
Datum: 23 maart 2015
Tijdstip: 16:30 – 17:30
Webinar 3: “Schikken of slikken onder de WWZ?”
WWZ en de schikkingspraktijk, welke haken en ogen zijn er als u wilt schikken met uw werknemer onder de nieuwe Werkeloosheidswet en het nieuwe ontslagrecht?
Vanaf 1 juli 2015 zijn de ontslagregels en de ontslagvergoeding gewijzigd. Vanaf 1 januari 2016 vermindert ook de WW uitkering. Dit heeft nu al grote invloed op de wijze waarop er nog geschikt kan worden in ontslagzaken en straks helemaal. Waar zult u in de onderhandelingen rekening mee moeten houden?
De onderwerpen die aan bod komen, zijn:
- De nieuwe ontslagregels uitgelegd;
- Dealen met wederzijds goedvinden onder de WWZ
- Transitievergoeding
- De effecten van de bedenktermijn
- Dealen op de gang bij de kantonrechter.
Datum: 16 april 2015
Tijdstip: 16:30 – 17:30
Webinar 4: “Dossieropbouw en ontslag wegens niet voldoen aan de functie-eisen onder de WWZ”
Na 1 juli 2015 is ontslag wegens het niet voldoen aan functie eisen een stuk lastiger o.a. door invoering van de transitievergoeding. En nu?
De WWZ zorgt voor een strenger ontslagstelsel. De kantonrechter en UWV oordelen strenger aan de hand van wettelijke criteria waarbij er minder bewegingsvrijheid dan vóór de WWZ. Dat heeft o.a. te maken met de invoering van de transitievergoeding en de hoger beroepsmogelijkheid. Wanneer u een of meer werknemers heeft die niet voldoen aan de functie-eisen zijn er een aantal stappen die u moet doorlopen. We leggen u uit wat die stappen zijn en hoe u dit soort probleemgevallen in de toekomst kunt voorkomen.
De onderwerpen die aan bod komen zijn:
- Algemene en specifieke regels dossieropbouw wegens disfunctioneren;
- Voorkomen van disfunctioneringsdossier;
- Aannemelijk maken van disfunctioneren;
- Goed werkgeverschap en scholingsplicht;
- Wel of geen recht op de transitievergoeding?
Datum: 13 mei 2015
Tijdstip: 16:30 – 17:30
Webinar 5: “Dossieropbouw en ontslag wegens persoonlijk verwijtbaar handelen onder de WWZ”
Na 1 juli 2015 is ontslag wegens persoonlijk verwijtbaar handelen een stuk lastiger o.a. door invoering van de transitievergoeding. En nu?
De WWZ zorgt voor een strenger ontslagstelsel. De kantonrechter en UWV oordelen strenger aan de hand van wettelijke criteria waarbij er minder bewegingsvrijheid dan vóór de WWZ. Dat heeft o.a. te maken met de invoering van de transitievergoeding en de hoger beroepsmogelijkheid. Wanneer er sprake is van verwijtbaar handelen of nalaten door uw werknemer(s), is het daarom van nog groter belang tijdig te beginnen met het op de juiste wijze vastleggen daarvan. Verwijtbaar handelen/nalaten betreft een zeer breed scala. U kunt denken aan: alcohol/drugsgebruik, vaak te laat komen, aanwijzingen niet opvolgen, bedrijfsinformatie lekken, ongewenst taalgebruik, agressie/geweld, pesten, etc.
De onderwerpen die aan bod komen zijn:
- Algemene en specifieke regels dossieropbouw wegens disfunctioneren;
- Preventieve maatregelen;
- De veel voorkomende valkuilen;
- De bewijsverzameling;
- Sanctie- ontslagmogelijkheden;
- Wel of geen recht op de transitievergoeding?
Datum: 2 juni 2015
Tijdstip: 16:30 – 17:30
Webinar 6: “Dossieropbouw en ontslag bij een verstoorde arbeidsrelatie onder de WWZ”
Welke eisen gelden er aan dossieropbouw bij ontslag na 1 juli 2015 onder de WWZ wegens verstoorde arbeidsrelatie?
De WWZ zorgt voor een strenger ontslagstelsel. De kantonrechter en UWV oordelen strenger aan de hand van wettelijke criteria waarbij er minder bewegingsvrijheid dan vóór de WWZ. Dat heeft o.a. te maken met de invoering van de transitievergoeding en de hoger beroepsmogelijkheid. Wanneer er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie, is het daarom van nog groter belang tijdig te beginnen met het op de juiste wijze vastleggen daarvan. De rechter zal aan de hand van het personeelsdossier nagaan of het voldoende aannemelijk is gemaakt of de arbeidsrelatie ernstig en duurzaam is verstoord en dat herstel daarvan niet meer mogelijk is.
De onderwerpen die aan bod komen zijn:
- Aannemelijk maken van verstoorde arbeidsrelatie;
- Goed werkgeverschap;
- Verwijtbaarheid aan de zijde van werkgever voorkomen;
- Wel of geen recht op de transitievergoeding?
Datum: 25 juni 2015
Tijdstip: 16:30 – 17:30