Vakbonden FNV en CNV hebben vandaag een akkoord getekend over de voorwaarden waaronder inbesteding bij de Rijksoverheid gaat plaatsvinden. Namens FNV tekende voorzitter Ton Heerts de overeenkomst. Voor CNV tekende voorzitter Maurice Limmen.
FNV en CNV hebben met het Rijk afspraken gemaakt over de arbeidsvoorwaarden bij de overgang van de schoonmakers naar de overheid. “We hebben er heel dicht bovenop gezeten,” zegt Jet Linssen van FNV Schoonmaak. “Inbesteden lijkt een vooruitgang voor de schoonmakers, maar dat beoordelen we per keer, dus ook toen de overheid besloot tot inbesteden. We wilden dat geen enkele schoonmaker de komende acht jaar er op achteruit gaat. Het was nog vrij lastig om dat met de overheid af te spreken. Met andere opdrachtgevers die hun schoonmakers weer zelf in dienst willen nemen, willen we best praten maar alleen met strakke afspraken ten gunste van de schoonmakers is het mogelijk.”
Circa 2.500 schoonmakers gaan over naar de Rijksoverheid
In 2013 sprak het kabinet in het regeerakkoord het voornemen uit onder andere de schoonmakers weer zelf in dienst te nemen. Met de ondertekening van het akkoord vandaag wordt nu uitvoering aan dat voornemen gegeven. Daardoor gaan de komende acht jaar zo'n 2.500 schoonmakers over van een schoonmaakbedrijf naar de Rijksoverheid. Op het moment dat een contract voor de schoonmaak van een pand afloopt, kan de overgang plaatsvinden. FNV zegt deze overgang kritisch te zullen volgen. Als de schoonmakers in overheidsdienst komen, vallen ze onder de cao Rijk. Die geldt voor zo’n 110.000 ambtenaren en is de langst niet-verlengde cao in Nederland. Al 1500 dagen is er geen cao afgesloten.
OSB
OSB volgt de opstart van het Rijksschoonmaakbedrijf op de voet. Bij het formuleren van de arbeidsvoorwaarden voor de schoonmaakambtenaren is de huidige schoonmaak-cao gevolgd. OSB zegt het te waarderen dat het rijk haar verantwoordelijkheid als opdrachtgever neemt, waardoor de schoonmakers die nu al werkzaam zijn voor het rijk hun baan behouden. De bestaande contracten met de schoonmaakbedrijven zullen worden uitgediend. Er is dus sprake van een gefaseerd overgang.
Hans Simons, voorzitter OSB: “Het is interessant te volgen hoe de oprichting van het Rijksschoonmaakbedrijf nu verder gaat. De arbeidsvoorwaarden voor de schoonmakers blijven nagenoeg gelijk voor de alle schoonmakers in Nederland. De huidige schoonmaak-CAO is daar een mooie basis voor. OSB blijft wel vraagtekens zetten bij de kosten van deze hele operatie, dit kost de samenleving gewoon geld en levert voor de schoonmakers zelf uiteindelijk niets extra's op. Wij blijven over deze stap met het rijk en de schoonmaakbedrijven in gesprek.”
De redactie