Bij de hervatting van de Schoonmaak CAO onderhandelingen zet OSB zwaar in op verbreding van de werkgelegenheid voor schoonmakers. Met dergelijke hervormingen ontstaat volgens OSB voor de schoonmaker een grotere keuze voor een duurzame baan en betere aansluiting bij individuele behoeftes.
1e onderhandelaar Hans Simons: “Met de aanhoudende slechte economische situatie, moeilijke marktomstandigheden en de dreiging van de absurde inbestedingsplannen van de overheid zetten we zwaar in op de toekomst voor onze 150.000 schoonmakers. Daarbij willen we de schoonmaker zelf meer keuze geven voor een echte baan, die nog dichter aansluit bij zijn of haar behoefte. Er is namelijk niet één type schoonmaker. Sommigen willen meer en gevarieerder werken. Anderen willen alleen parttime. Weer anderen willen overdag of juist ’s nachts werken. In ons eerste voorstel komen we ook met concrete oplossingen van facilitaire, vak- en multiservice opleidingen tot een branche overschrijdende vacaturesite. We zijn een branche met uitstekende arbeidsvoorwaarden. Bij deze CAO gesprekken streven we naar realistische oplossingen voor onderwerpen als verzuim, pensioen en loon. Focus ligt daarbij duidelijk op baan voor loon.”
OSB vindt met dit eerste voorstel een aanzet te hebben gegeven om te komen tot verbreding van de werkgelegenheid en versterking van de duurzame inzetbaarheid van schoonmakers in de branche. Daarbij is het volgens OSB belangrijk om de samenstelling van de populatie van schoonmakers goed in kaart te brengen. Dit om een helder beeld te krijgen wat de behoefte van de medewerkers en van de bijbehorende omvang. Zo kunnen ook gericht investeringen worden gedaan, waardoor de schoonmaker kan kiezen welk dienstverband past.
In de OSB notitie is een eerste aanzet gedaan voor verschillende structurele oplossingen. Daarbij wordt gekeken naar opleiding voor nieuwe facilitaire dienstverleningen, ondersteunende vak trainingen, multiservice oplossingen met aanpalende branches, eigen vacaturesite, organisatie van werk en inzetten schoonmakers voor begeleiding collega’s. Elke richting heeft voor- en nadelen en zal verder onderzocht moeten worden. Het lijkt dan ook het beste dat CAO-partijen de diverse denkrichtingen verder analyseren en beoordelen op praktische haalbaarheid. Aldus OSB.
www.osb.nl