OSB is blij om te zien dat uit verschillende onderzoeken van de laatste tijd blijkt dat het schoonmaakvak een positiever beeld krijgt in Nederland. Zo scoort de schoonmaker samen met verpleegsters hoog als het gaat om waardering van de Nederlandse bevolking.
OSB is niet verbaasd dat het beeld van de schoonmaakbranche positief verbetert. De invoering en communicatie rond de branche met de Code Verantwoordelijk Marktgedrag en het OSB-Keurmerk zou daar een duidelijke bijdrage aan hebben geleverd. Ook stelt OSB dat de professionaliteit van de schoonmaakondernemers en schoonmakers toeneemt door aanzienlijke investeringen in opleidingen van management en medewerkers en goede arbeidsvoorwaarden.
Voorzitter OSB Hans Simons: “We mogen trots zijn als je ziet dat onze schoonmaakondernemers en schoonmakers meer waardering krijgen. In een branche waar toch zo'n 80% parttime werkt is de gedrevenheid en passie waarmee iedereen zijn werk doet groot. Daar investeren we met zijn allen ook flink in. Zelfs in de huidige moeilijke economische omstandigheden. Het resultaat mag er zijn en geeft vertrouwen om door te blijven gaan op de ingeslagen weg. Samen voor een schone zaak.”
Relatief hoog uurloon
OSB benadrukt te zeggen dat uurloon in de schoonmaak relatief hoog ligt. Werknemers krijgen aan het eind van het jaar een eindejaarsuitkering (1,6%) en bouwen pensioen op in een eigen bedrijfstakpensioenfonds. Ondanks de crisisjaren, krapte in de markt en druk op de marges heeft in de schoonmaakbranche vanaf 2010 een loonsverhoging plaatsgevonden van zo'n 6,75%.
Dit betekent volgens OSB dat een schoonmaker die fulltime werkt, elke vier weken een nettosalaris heeft van bijna Euro 1.300,-. Dit is exclusief eventuele werkgever gerelateerde inhoudingen zoals bijvoorbeeld een personeelsvereniging, eindejaarsuitkering en evt. toeslagen waar een beroep op kan worden gedaan. Een voorman of -vrouw in een vergelijkbare situatie houdt elke vier weken een nettosalaris over van bijna Euro 1.400,-.